ΓΙΑ δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών ο Αντώνης Σαμαράς αγνόησε τον πρωθυπουργό, προκαλώντας επικίνδυνους τριγμούς στη Νέα Δημοκρατία.
Το αντάρτικο Σαμαρά άρχισε με το ταξίδι που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ το οποίο χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να απουσιάζει από τη Βουλή στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ήταν το πρώτο μήνυμα που έστειλε στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκαλώντας πονοκέφαλο στο Μαξίμου.
Αυτή τη φορά ο Αντώνης Σαμαράς αγνόησε προκλητικά την πρωθυπουργική εντολή για κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για την επίμαχη τροπολογία που αφορούσε τις ποινές για τις ποδοσφαιρικές ομάδες.
Μάλιστα το Μαξίμου είχε προειδοποιήσει ότι όποιος βουλευτής δεν πειθαρχήσει θα τεθεί αυτομάτως εκτός κόμματος.
Ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο δεν πήγε στη Βουλή αλλά δεν σήκωνε τα τηλέφωνα στους συνεργάτες του πρωθυπουργού που τον έψαχναν για ώρες.
Προφανώς με την απουσία του έστειλε μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια.
Άλλωστε είναι εξοργισμένος με τον πρωθυπουργό γιατί θεωρεί ότι τον άδειασε τόσο όταν διεκδικούσε τη θέση του κοινοτικού επιτρόπου όσο και στην επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όλα δείχνουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει απασφαλίσει και πολύ σύντομα θα συνεχίσει το αντάρτικο.
Με πρόσχημα τα ελληνοτουρκικά θα καταγγέλλει σε κάθε ευκαιρία τον ενδοτισμό όπως τον χαρακτηρίζει διαφόρων κυβερνητικών στελεχών απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
Σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις μιλάει για υπουργούς και στελέχη της ΝΔ που είναι έτοιμα να σύρουν τη χώρα στη Συμφωνία της Χάγης που θα έχει ολέθρια αποτελέσματα.
Έχει διαμορφωθεί μια εθνικοπατριωτική ατζέντα που περιλαμβάνει εκτός από τα εθνικά θέματα και το προσφυγικό.
Γι΄ αυτό στο Μαξίμου τον θεωρούν επικίνδυνο. Το πρόβλημα Σαμαρά είναι πλέον μη διαχειρίσιμο.
Σε περίπτωση κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να τον διαγράψει, μπορεί να τινάξει στον αέρα την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας.
Γιατί αποτελεί σημείο αναφοράς για τουλάχιστον δεκαπέντε βουλευτές κάποιοι από τους οποίους θεωρούνται Ταλιμπάν και μπορεί να ρισκάρουν να τον ακολουθήσουν σε νέες πολιτικές περιπέτειες.
Αν δεν τον διαγράψει εκτίθεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός που είχε θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στην επίμαχη ψηφοφορία.
Στο Μαξίμου τα έχουν χαμένα και είναι η πρώτη φορά που οι συνεργάτες του πρωθυπουργού απαντούσαν ότι δεν ξέρουν πού βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς ούτε τους λόγους της απουσίας του από την κρίσιμη ψηφοφορία.
Οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές και δεν αποκλείεται η ιστορία με τον Σαμαρά να επαναληφθεί αυτή τη φορά ενδεχομένως ως φάρσα.
Πέρασε με 156 «ναι» η τροπολογία για το ποδόσφαιρο
Υπερψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αντιμετώπιση φαινομένων πολυϊδιοκτησίας στο ποδόσφαιρο, που γλιτώνει από τον υποβιβασμό τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη, αλλά προβλέπει αυστηρή τιμωρία 5-10 βαθμών για την πολυϊδιοκτησία. Ειδικότερα, κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη ύστερα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, σε σύνολο 246 ψηφισάντων, υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 156 βουλευτές, κατά 90 βουλευτές (80 από ΣΥΡΙΖΑ και 10 από Ελληνική Λύση) και παρών κανείς. Η διαδικασία έγινε με ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ αποχή επέλεξαν Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Υπενθυμίζεται ότι το Μαξίμου είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές της ΝΔ διαμηνύοντας ότι «η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων». Από τους 158 βουλευτές της ΝΔ απουσίαζαν δύο. Ο Γιώργος Βαγιωνάς ο οποίος, όμως, έστειλε επιστολή – που δεν προσμετράται – με την οποία δήλωνε ότι θα υπερψήφιζε αν ήταν στη Βουλή και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνας Αλεξιάδης, Σταύρος Αραχωβίτης, Εφη Αχτσιόγλου, Τάνια Ελευθεριάδου, Σωκράτης Φάμελλος, Σωκράτης Βαρδάκης.Επίσης, ψήφισαν με προβλεπόμενη επιστολική ψήφο οι απουσιάζοντας στο εξωτερικό Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Σταϊκούρας, Χάρης Θεοχάρης Φωτεινή Πιπιλή, Κωστής Χατζηδάκης Αλέξανδρος Τριαναταφυλλίδης (ΣΥΡΙΖΑ).
Τι προβλέπει η τροπολογία
Η σχετική τροπολογία, η οποία έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2019, προβλέπει αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών στις εμπλεκόμενες καταδικασθείσες ομάδες. Την τροπολογία παρουσίασε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που τη χαρακτήρισε «εύλογο εξορθολογισμό των κυρώσεων» για την πολυϊδιοκτησία στο ποδόσφαιρο. Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε: «Με την τροπολογία επιχειρείται στην ουσία ένας εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων σε περιπτώσεις παράβασης των διατάξεων περί πολυϊδιοκτησίας. Η ρύθμιση σέβεται την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των οργάνων που θα εφαρμόσουν τη ρύθμιση. Αυτό που αλλάζει είναι ο βαθμός επιμέτρησης της ποινής. Όταν απειλείται με διχασμό η κοινωνία που είναι τραυματισμένη από το πρόσφατο παρελθόν και προσπαθεί να ανακάμψει, η ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση είναι αναγκαία. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και να μην επιτρέψει το διχασμό για ένα ποδοσφαιρικό θέμα. Αυτό είναι πρώτιστο μέλημά μας. Στην παρούσα φάση η χώρα έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα θέματα, που δεν μας αφήνουν περιθώρια για νέο διχασμό μεταξύ των πολιτών». Συγκεκριμένα, στην τροπολογία βάσει της οποίας θα αποφασίσουν τα ποδοσφαιρικά όργανα για τις τιμωρίες ΠΑΟΚ και Ξάνθη αναφέρονται τα εξής: «Σε περίπτωση κατά την οποία παραβιασθεί κάποια από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού με υπαιτιότητα οργάνων της ΑΑΕ επιβάλλεται στην ομάδα της, με απόφαση του οικείου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από έκθεση της ΕΕΑ ή μετά από προσφυγή όποιου έχει έννομο συμφέρον, η ποινή της αφαίρεσης 5-10 βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα στο οποίο αυτή συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της απόφασης. Σε περίπτωση που η παράβαση διαπιστώνεται μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου η ως άνω ποινή επιβάλλεται για το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Η ποινή της παρούσας παραγράφου επιβάλλεται ανεξαρτήτως του νομικού χαρακτηρισμού της παράβασης από τις οικείες πειθαρχικές διατάξεις».