Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ
ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού προκαλούν τρόμο στον κόσμο και παραλύουν την Ευρώπη.
Η μάχη με την εφιαλτική πανδημία φαίνεται ότι δεν τελειώνει γρήγορα με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη τόσο για την κοινωνία που έχει καθηλωθεί, όσο και για την οικονομία που κινδυνεύει να καταστραφεί.
Η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσαν οι ΗΠΑ για τις ευρωπαϊκές χώρες σε συνδυασμό με το διαφαινόμενο κλείσιμο των αεροδρομίων στη Γερμανία και τον συναγερμό που έχει σημάνει στις υπόλοιπες χώρες διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό σκηνικό.
Στην Ελλάδα τα κρούσματα κορωνοϊού άρχισαν και πάλι να ανεβαίνουν επικίνδυνα ενώ εντοπίστηκαν και ασθενείς που έχουν μολυνθεί από μεταλλαγμένο κορωνοϊό.
Σε περίπτωση κατά την οποία συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την κοινωνία και την οικονομία.
Οι αντοχές έχουν εξαντληθεί και κανείς δεν αντέχει ένα νέο lockdown.
To ενδεχόμενο να κλείσει και πάλι το λιανεμπόριο θα σημάνει το τέλος εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
Ενδεχόμενη συνέχιση της αύξησης κρουσμάτων θα σημάνει και την παράταση των απαγορευτικών μέτρων για την εστίαση που απασχολεί άμεσα ή έμμεσα σχεδόν πεντακόσιους χιλιάδες εργαζόμενους.
Το χειρότερο από όλα είναι ότι ένα τρίτο κύμα μεταλλαγμένου κορωνοϊού θα καταστρέψει ολοσχερώς για μια ακόμα χρονιά τον τουρισμό που αποτελεί τη μοναδική βαριά βιομηχανία στη χώρα μας.
Η ανασφάλεια που προκαλεί το τρίτο κύμα κορωνοϊού στη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις στον τουρισμό.
Κανένα tour operator δεν πρόκειται να διακινδυνέψει για κρατήσεις όταν κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης του κορωνοϊού.
Η κατάσταση γίνεται τραγική και εξαιτίας του βραχυκυκλώματος στους εμβολιασμούς που προκάλεσε η ασυνέπεια των φαρμακευτικών κολοσσών.
Οι ποσότητες εμβολίου που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παραδίδονται στην ώρα τους από τις εταιρείες με αποτέλεσμα ο εμβολιασμός να γίνεται με αργούς ρυθμούς.
Την ώρα που στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί το 30% του πληθυσμού η Ευρώπη μετά βίας ξεπερνάει το 1%.
Οι προσδοκίες για δημιουργία ανοσίας μέσω μαζικών εμβολιασμών διαψεύδονται και ο φόβος εξακολουθεί να κυριαρχεί στον κόσμο.
Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων
Αύξηση κατέγραψαν τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 842 μολύνσεις. Επιπρόσθετα 283 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν και 21 θάνατοι. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Σήμερα ανακοινώνουμε 842 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 153226, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5874 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47407 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 283 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 200 (70.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1080 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας. Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5692 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3351 (58.9%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ανησυχούν τους επιστήμονες
Την ανηφόρα φαίνεται να παίρνουν τα νούμερα της πανδημίας στη χώρα, με την επιδημιολογική αναφορά του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να προϊδεάζει και για την επικείμενες συνέπειες που θα φέρει η επαναλειτουργία δραστηριοτήτων όπως το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Tην ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί η αυξητική πορεία του κορωνοϊού κόντρα στη σταθεροποίηση των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων. Όπως οι δύσκολοι για τη διαχείριση της πανδημίας χειμερινοί μήνες και οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, το ρίσκο που συνοδεύει κάθε νέο βήμα προς την κανονικότητα γίνεται ένας ακόμη βραχνάς για την κυβέρνηση και τους επιστήμονες που βαστούν το τιμόνι της χώρας μέσα από τις ατραπούς της πρωτόγνωρης πανδημίας. «Τους επόμενους μήνες, λοιπόν, είμαστε σε μάχη με τον χρόνο και με τον κακό μας εαυτό» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στα… κάγκελα οι ειδικοί
Κρας τεστ ήταν για τη λειτουργία της αγοράς το Σαββατοκύριακο καθώς τα καταστήματα ήταν ανοιχτά με αρκετό κόσμο να κατεβαίνει για ψώνια ή έρευνα… αγοράς εν μέσω εκπτώσεων. Ωστόσο, παρά την εφαρμογή του μέτρου χρήσης μάσκας οι αποστάσεις πήγαν περίπατο με τις ουρές που σχηματίζονται να είναι τεράστιες ιδιαίτερα έξω από γνωστές αλυσίδες. Οι εικόνες συνωστισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν θορυβήσει τους επιστήμονες που ούτως ή άλλως είναι ανήσυχοι από την εμφάνιση και στη χώρα μας μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού που είναι μεταδοτικότερα και ενδεχομένως και πιο θανατηφόρα.
Παγώνη: Λες και δεν έχουμε μπλουζάκια
Στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην οδό Ερμού, με ουρές έξω από τα καταστήματα, αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως οι εικόνες αυτές ήταν «σαν να μην έχουμε μπλουζάκια». Η κ. Παγώνη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να κλείσουν ξανά τα καταστήματα, ωστόσο «το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι εξαντλημένο». Παράλληλα, πρόσθεσε πως, λόγω αυτής της κινητικότητας, «τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αυξήσουμε τα τεστ. Τα τεστ της Κυριακής ήταν πολύ λίγα».
Καπραβέλος: Απαράδεκτες εικόνες
Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις εικόνες συνωστισμού που σημειώθηκαν μετά το άνοιγμα της αγοράς ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας ενώ παρουσιάστηκε επιφυλακτικός για τη χρήση της κολχικίνης ως όπλο απέναντι στον κορωνοϊό. «Αυτές οι εικόνες ήταν η αιτία που είχαμε την διασπορά του δεύτερου κύματος στη Θεσσαλονίκη. Από τη στιγμή που έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα και από τη στιγμή που η αγορά άνοιξε με προϋποθέσεις, είναι ώρα η πολιτεία να πάρει μέτρα τουλάχιστον χρονικού περιορισμού των μετακινήσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος, εκφράζοντας τους φόβους του για τρίτο κύμα πανδημίας, το οποίο όπως υποστήριξε τα νοσοκομεία της χώρα δεν θα μπορέσουν να αντέξουν.