Απόλυτος και έντονα επικριτικός απέναντι σε όσους διακινούν σενάρια για τον διαχωρισμό των νησιών, ως προς την επικινδυνότητά τους για τη διαχείριση του κορωνοϊού, εμφανίσθηκε εκ νέου ο Μάνος Κόνσολας, «αδειάζοντας» τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος φέρεται να κινήθηκε εκτός κυβερνητικής γραμμής, όταν το υπουργείο παρουσίασε διαφάνειες στις οποίες περιγράφεται αναλυτικά ένα σχέδιο διαχωρισμού των νησιών σε τμήματα βάσει επικινδυνότητας.
Μιλώντας στην εκπομπή του Τάκη Χατζή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, ο υφυπουργός Τουρισμού χαρακτήρισε επικίνδυνους, ανεπαρκείς και ανεύθυνους, όσους διακινούν σενάρια περί επικινδυνότητας των νησιών μας, τονίζοντας πως εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό των δομών δημόσιας υγείας στα νησιά, ενώ το υπουργείο Υγείας εκπονεί σχέδιο για την υγειονομική θωράκιση των νησιών και του τουρισμού μας.

Δεν συμφωνούμε κατ’ ανάγκη σε όλα μέσα σε ένα υπουργείο, είπε ο κ. Κόνσολας, ενώ, ερωτηθείς εάν ο υπουργός πρέπει να παραιτηθεί απάντησε:
«Δεν μπορώ να υποκαταστήσω τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν χρειάζεται υποδείξεις».
Ο υφυπουργός Τουρισμού επισήμανε, επίσης, τη σημασία τήρησης και αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Τουρισμού είναι σε στενή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
Το επίμαχο σχέδιο
Στις διαφάνειες που παρουσιάστηκαν από το υπουργείο Τουρισμού, αναφέρεται ο διαχωρισμός των νησιών σε τμήματα βάσει επικινδυνότητας ως εξής:
- «Χαμηλής επικινδυνότητας» η ηπειρωτική Ελλάδα, η Κρήτη και όσα νησιά απέχουν από την Αθήνα μέχρι δύο ώρες, είτε με πλοίο είτε μέσω πρόσβασης με αυτοκίνητο (π.χ. Εύβοια, νησιά Αργοσαρωνικού).
- «Μεσαίας επικινδυνότητας» είναι οι προορισμοί Σαντορίνη, Κάλυμνος, Νάξος, Πάρος, Κως, Ρόδος και Σύρος.
- «Υψηλής επικινδυνότητας» είναι όλοι οι υπόλοιποι νησιωτικοί προορισμοί είτε του Αιγαίου είτε του Ιονίου. Να σημειωθεί ότι στους υψηλής επικινδυνότητας προορισμούς περιλαμβάνεται και η Μύκονος.