Skip to content
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025

O Ερντογάν… γνώριζε από πριν για το αιματοκύλισμα των Βρυξελλών

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΙΣΤΕΣ ΕΙΧΕ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΛΛΑ… ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ!

Σε απόρρητες πληροφορίες και εσωτερική ενημέρωση βασιζόταν η “προφητική” δήλωση του Τούρκου Προεδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για επικειμένη επίθεση στις Βρυξέλλες, λίγα 24ωρα πριν το αιματοκύλισμα.

Ειδικότερα, την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος της Τουρκίας να είχε υποστηρίξει ότι είναι πιθανό να σημειωθεί μία επίθεση στην καρδιά της ΕΕ και συγκεκριμένα, στις Βρυξέλλες, όπως αυτή που συνέβη στην Άγκυρα, όμως, ο Ερντογάν σε νέες δηλώσεις του επισημαίνει πως το Βέλγιο είχε προειδοποιηθεί από την Τουρκία.

«Ένας από τους βομβιστές των Βρυξελλών είχε συλληφθεί στην Τουρκία και απελάθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Βέλγιο», δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως η χώρα αγνόησε τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας ότι ο άνδρας που απελάθηκε ήταν μαχητής του ΙΚ. 

«Οι τουρκικές αρχές είχαν προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους συναδέλφους ότι επρόκειτο για μαχητή του ΙΚ», εξήγησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Ένας από τους δράστες των επιθέσεων στις Βρυξέλλες είχε τεθεί υπό κράτηση τον Ιούνιο του 2015 στην επαρχία Γκαζιαντέπ και στη συνέχεια απελάθηκε», είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Κλάους Γιοχάνις.

«Ενημερώσαμε την πρεσβεία των Βρυξελλών για την διαδικασία απέλασης του δράστη με σημείωμα στις 14 Ιουλίου του 2015. Ωστόσο, οι Βέλγοι άφησαν ελεύθερο τον δράστη παρά την απέλασή του», συνέχισε ο πρόεδρος της Τουρκίας. 

Την ίδια στιγμή, παρά την ενημέρωση οι Βέλγοι, όπως τόνισε ο Ερντογάν, δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν τη σχέση του υπόπτου με την τρομοκρατία. «Επιπλέον, ενημερώσαμε και την Ολλανδία», συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται πως πριν το μακελειό στη βελγική πρωτεύουσα ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει: «Δεν υπάρχει λόγος να μην εκραγεί μια βόμβα στις Βρυξέλλες, όπως εξερράγη και στην Άγκυρα, όταν εμφανιστεί μια ευκαιρία στην καρδιά της πόλης για τους υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης, ή σε οποιαδήποτε πόλη της Ευρώπης. Παρά το γεγονός ότι αυτή η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη, οι χώρες της Ευρώπης δεν δίνουν προσοχή, είναι να χορεύουν σε ένα ναρκοπέδιο. Δεν μπορείς να ξέρεις ποτέ πότε θα πατήσεις σε μια νάρκη. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι αυτό είναι ένα τέλος αναπόφευκτο».

Τέσσερις οι δράστες

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής οι βελγικές αρχές για το διπλό μακελειό στις Βρυξέλλες, την Τρίτη παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Van Leeuw.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

  1. Ενα άτομο έχει συλληφθεί και ανακρίνεται
  2. Δύο τρομοκράτες πέθαναν στο αεροδρόμιο Ζαβεντεμ. Ο ένας εξ αυτών αναγνωρίστηκε από τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Είναι ο Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι. Ο δεύτερος καμικάζι δεν έχει αναγνωριστεί.
  3. Ο άνδρας με το καπέλο στη φωτογραφία που πήραν οι κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου ακόμη διαφεύγει της σύλληψης και δεν έχει ταυτοποιηθεί.
  4. Ο καμικάζι αυτοκτονίας στο σταθμό του μετρό Μάελμπεκ είναι ο Χαλίντ Ελ Μπακράουι, αδελφός του Ιμπραήμ.
  5. Ο Ιμπραήμ Ελ Μπακράου άφησε μια «διαθήκη». Βρέθηκε ένας υπολογιστής σε ένα κάδο σκουπιδιών κοντά στο σπίτι του στις  Βρυξελλες στην οδό Max Roos
  6. Οπως αναφέρει «είμαι βιαστικός, δεν ξέρω τι να κάνω, με ψάχνουν παντού και δεν θέλω να μπω σε ένα κελί δίπλα στον Σαλάχ Αμπτεσλάμ».
  7. Η βαλίτσα του διαφυγόντος που τελικώς δεν εξερράγη, περιείχε τη μεγαλύτερη ποσότητα – 15 κιλά – εκρηκτικών
  8. Δεν βρέθηκαν όπλα των καμικάζι στο αεροδρόμιο.
  9. Στο διαμέρισμα που έκανε η βελγική αστυνομία στο Σάαρμπεκ στο προάστιο των Βρυξελλών ανακαλύφθηκε ένα ολόκληρο οπλοστάσιο: 5 κιλά εκρηκτικών, 150 λίτρα ασετόν, υγρό άζωτο και καρφιά.
  10. Ο συνολικός απολογισμός από τις επιθέσεις είναι 31 νεκροί και 270 τραυματίες.
  11. Προς το παρόν οι βελγικές αρχές δεν έχουν πλήρη εικόνα των ταυτοτήτων των θυμάτων.
  12. Το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες, παραμένει στο 4 – το υψηλότερο δυνατό.
  13. Παραμένει ακόμη στις Βρυξέλλες άγνωστος αριθμός ατόμων που πιθανών εμπλέκονται στις επιθέσεις
  14. Οι άνθρωποι αυτοί συνιστούν ακόμη απειλή
  15. Αριστερά ο Χαλίντ Ελ Μπακράουι που ανατινάχθηκε στο μετρό – Δεξιά ο αδελφός του Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι που ανατινάχθηκε στο αεροδρόμιο  

 

 

Βέλγοι τα αδέλφια – αυτουργοί

Βέλγοι πολίτες ανακοινώθηκε εξάλλου ότι ήταν τα αδέρφια Χαλίντ και Μπραχίμ Ελ Μπακράουϊ, δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας οι οποίοι πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου τόνισε ότι ο Μπραχίμ εμπλέκεται στην επίθεση στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 11 άτομα. Ο Χαλίντ χτύπησε στον σταθμό του μετρό στο Μάλμπεκ, όπου σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι.

Ακόμη δύο συμμετέχοντες στην επίθεση στο αεροδρόμιο δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Ο ένας έχασε τη ζωή του, ενώ ακόμη ένας διαφεύγει.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις. Το Βέλγιο εισήλθε ήδη σε τριήμερο εθνικό πένθος.

Στη χώρα τηρήθηκε στη 1 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος ενός λεπτού σιγή την Τετάρτη.

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα του Βελγίου επισκέφθηκαν το αεροδρόμιο, καθώς και τραυματίες οι οποίοι νοσηλεύονται.

Ο γενικός εισαγγελέας του Βελγίου Φρέντερικ Βαν Λέεβ είπε ότι ο Μπραχίμ Ελ Μπακράουϊ έχει ταυτοποιηθεί ως ο μεσαίος στη φωτογραφία που έχουν κυκλοφορήσει οι βελγικές αρχές από τον χώρο του αεροδρομίου λίγα δευτερόλεπτα πριν την εκδήλωση της επίθεσης.

Ο άνδρας στα αριστερά του φέρεται να έχει χάσει τη ζωή του, ενώ ο άνδρας στα δεξιά του, ο οποίος φορεί καπέλο, φέρεται να έχει διαφύγει.

 

Τους… θυμήθηκε ο ταξιτζής

Ο κ. Βαν Λέεβ τόνισε στους εκπροσώπους του Τύπου ότι οδηγός ταξί ανέφερε ότι είχε παραλάβει τα δύο αδέρφια από συγκεκριμένη διεύθυνση στις Βρυξέλλες. Στο σημείο πραγματοποίησε έφοδο η βελγική αστυνομία, όπου και ανακάλυψε 15 κιλά εκρηκτικής ύλης.

Ο Μπραχίμ Ελ Μπακράουϊ άφησε επίσης σημείωμα  στο οποίο ανέφερε ότι ήξερε ότι τον αναζητούσαν παντού και ότι, εάν παραδιδόταν, θα κατέληγε σε κελί.

Ο Βέλγος δικαστικός υπογράμμισε ακόμη ότι τα δύο αδέρφια ήταν γνωστά στην αστυνομία και είχαν εγκληματικό ιστορικό. Αναγνωρίστηκαν δε από τα αρχεία γενετικού υλικού (DNA).

Το δίκτυο RBTF, με βάση αστυνομική πηγή, ανέφερε ότι ο Χαλίντ Ελ Μπακράουϊ, 27 ετών, είχε χρησιμοποιήσει ψεύτικο όνομα για να ενοικιάσει διαμέρισμα στην περιοχή Φορέ της βελγικής πρωτεύουσας, όπου η αστυνομία εξουδετέρωσε σκοτώνοντας άλλο ύποπτο, την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη συγκεκριμένη έφοδο, οι βελγικές αρχές είχαν βρει αποτύπωμα του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, βασικού υπόπτου για τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου.

Ο Σ. Αμπντεσλάμ συνελήφθη σε μεταγενέστερη έφοδο, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και θα αντιμετωπίσει τις επόμενες ημέρες τη βελγική Δικαιοσύνη.

Γνωστοί στις αρχές

Ο Χαλίντ Ελ Μπακράουϊ εμφανίζεται και στον ιστότοπο της Interpol, όπου αναφέρεται ότι καταζητείται για τρομοκρατική δραστηριότητα..

Το RTBF αναφέρε ότι ο Χαλίντ το 2011 για κλοπή αυτοκινήτου, ενώ ο Μπραχίμ είχε φυλακιστεί το 2010 για πυροβολισμούς κατά της αστυνομίας.

Ο άνδρας της φωτογραφίας ο οποίος καταζητείται, κρατούσε μία τσάντα με πυροκροτητές την οποία άφησε πίσω του στο αεροδρόμιο και την οποία ανατίναξαν αργότερα οι βελγικές αρχές με ελεγχόμενη έκρηξη, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα του Βελγίου, δεν βρέθηκαν άλλα όπλα.

Η βελγική εφημερίδα La Derniere Heure ονομάτισε τον καταζητούμενο ως τον τζιχαντιστή Νατζίμ Λακράουϊ. Νωρίτερα εντός της εβδομάδας η αστυνομία είχε αναφέρει ότι τον αναζητούσε ως συνεργάτη του Σ. Αμπντεσλάμ.

Αναλυτές θεωρούν τον Ν. Λακράουϊ βασικό κατασκευαστή βομβών, ενώ τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης τον θεωρούν συμμέτοχο και στις επιθέσεις του Παρισιού.

Βελγικά μέσα είχαν κάνει λόγο νωρίτερα για σύλληψή του στην περιοχή του Άντερλεχτ, ωστόσο ο γενικός εισαγγελέας διέψευσε την πληροφορία.
 

Πρώτο θύμα μια Περουβιανή

Το πρώτο θύμα των επιθέσεων του οποίου το όνομα δόθηκε στη δημοσιότητα ήταν η Περουβιανή Αντέλμα Τάπια Ρουΐς, 37 ετών.

Βρισκόταν στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ με τον Βέλγο σύζυγό της και τις δίδυμες τετράχρονες κόρες της, οι οποίοι δεν έπαθαν τίποτε, δήλωσε ο αδελφός της στο περουβιανό ραδιόφωνο.
 

Κλειστό έως την Παρασκευή το αεροδρόμιο

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, υποδεχόμενος τον ομόλογό του της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, επέμεινε ότι «η μοίρα της Ευρώπης είναι η ειρήνη και η ασφάλεια».

Δήλωσε ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι «πιο αποφασισμένοι από ποτέ απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας».

Το Βέλγιο έχει αυξήσει την επιφυλακή για τρομοκρατία στον ανώτατο δυνατό βαθμό της σχετικής κλίμακας.

Το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, θα παραμείνει κλειστό την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή