Πέμπτη, 1 Μαΐου 2025

Νομοσχέδιο Συνεπιμέλεια: Διαφοροποιήσεις, εσωκομματικά μαχαιρώματα και προκλητικές δηλώσεις τραυμάτισαν τη ΝΔ

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

• Απών ο πρωθυπουργός

• Παραμένει σε καραντίνα η Βουλή

• Ανησυχία για… όσα έρχονται

Το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια μπορεί να πέρασε από τη Βουλή, όμως η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δέχθηκε το πρώτο σοβαρό πλήγμα, ενώ ο Γιάννης Λοβέρδος κατάφερε για ακόμα μια φορά να προκαλέσει τα επικριτικά σχόλια και τη χλεύη της αντιπολίτευσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη καταψήφισαν τα άρθρα 7 (από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας) και 13 (χρόνος επικοινωνίας παιδιού με τον γονέα που δεν διαμένει μαζί του). Επιμέρους ενστάσεις διατύπωσαν και οι Μανούσος Βολουδάκης και Χαράλαμπος Αθανασίου…

«Οι δύο διαρροές της ΝΔ, που ψήφισε μόνη της το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, επιβεβαιώνουν πλήρως για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης κρατά σε λοκντάουν τη Βουλή και έχει καταργήσει τις ονομαστικές ψηφοφορίες με πρόσχημα την πανδημία, αρνούμενη την ψηφοφορία των βουλευτών έστω μέσω Webex, ενώ την ίδια ώρα ανοίγει διάπλατα το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας και εισηγείται μέχρι και την άρση του ορίου των 100 ατόμων για κοινωνικές εκδηλώσεις» υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός «φοβάται ότι δεν ελέγχει πλέον το κόμμα του».

Αλληλομαχαιρώματα στη ΝΔ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας κατηγόρησε τη Μαριέττα Γιαννάκου και την Όλγα Κεφαλογιάννη ότι για τις αντιρρήσεις τους στο νομοσχέδιο «ευθύνονται τα προσωπικά τους βιώματα»!

«Δεν δόθηκε καμία εξήγηση από τον υπουργό και αναρωτιέμαι αν θα έκανε τις ίδιες παρατηρήσεις για έναν άνδρα» δήλωσε η Μαριέττα Γιαννάκου, χαρακτηρίζοντας θλιβερά τα όσα είπε ο υπουργός της ΝΔ. «Ως παλαιό μέλος της ΝΔ έχω εκπλαγεί, καθώς αμφισβητήσατε το δικαίωμα των βουλευτών να εκφράσουμε γνώμη μας» είχε πει νωρίτερα προς τον υπουργό…

Διεθνείς αντιδράσεις

Με επιστολή τους προς την ελληνική κυβέρνηση δύο εκπρόσωποι της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υποστήριξαν πως στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται επαρκής εξέταση αν ένα παιδί κινδυνεύει από ενδοοικογενειακή βία με έναν από τους γονείς, ούτε περιλαμβάνει κάποια αναφορά στον κίνδυνο κακοποίησης ενός γονιού ή συντρόφου από τον άλλο.

Και το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας υποστήριξε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο «αυξάνει την απειλή για τις επιζώσες ενδοοικογενειακής βίας και τα παιδιά που αντιμετωπίζουν κακοποιητικά περιβάλλοντα».

Απών ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός δεν πήγε στη Βουλή για να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο, να απαντήσει σε όλα τα παραπάνω, αλλά στις αιχμές της κας Γιαννάκου για το «χρήμα που ξοδεύτηκε» για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο…

Κάτι που προσπάθησε να κάνει ο βουλευτής Γιάννης Λοβέρδος, ο οποίος υποστήριξε ότι ακόμη κι ένας άνδρας με κακοποιητική συμπεριφορά, που έδερνε και απατούσε τη σύζυγό του, έχει δικαίωμα στη συνεπιμέλεια, καθώς μπορεί να είναι καλός γονιός! Τοποθέτηση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Βέβαια για τον ίδιο έφταιγαν τα διάφορα τρολ και …ο ΣΥΡΙΖΑ για τον χαμό που προκλήθηκε.

Ρήγμα και στο ΚΙΝΑΛ

Παρότι η κομματική γραμμή του ΚΙΝΑΛ κατηύθυνε τους βουλευτές του Κινήματος να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, οι Ανδρέας Λοβέρδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος διαφοροποιήθηκαν και είχαν αποφασίσει να μην πάνε στη Βουλή. Για να αποφύγει αυτό το επικοινωνιακό πλήγμα, η Φώφη Γεννήματα αποφάσισε την αποχή όλων των βουλευτών της από την ονομαστική ψηφοφορία… Αφορμή; Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει -αφού είχε προηγουμένως ζητήσει να γίνει ονομαστική ψηφοφορία- ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την «κοινοβουλευτική καραντίνα» που διατηρεί ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία, την ώρα που προχωρά το άνοιγμα των άλλων κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων…

Έρχονται δύσκολα νομοσχέδια

Η κυβέρνηση μπορεί να κατάφερε να κρατήσει χαμηλά την επικοινωνιακή ζημιά που έκαναν οι εσωκομματικές διαφοροποιήσεις, όμως για τους γνωρίζοντες τα της ΝΔ, τα μηνύματα δεν είναι ευνοϊκά. Στο άμεσο μέλλον έρχονται δύσκολα νομοσχέδιο προς ψήφιση, για τα οποία υπάρχουν βάσιμες φοβίες και για άλλες ανταρσίες. Τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία έχουν ήδη προκαλέσει εσωτερικές αναταράξεις. Και μέσα σε όλα αυτά, έρχεται και το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο θα προκαλέσει πολλές κοινωνικές αντιδρά

Δείτε επίσης