Skip to content
Κυριακή, 27 Απριλίου 2025

Νόμος κατά παραγγελία των ιδιοκτητών κολλεγίων

ΠΟΛΕΜΟ κατά της κυβέρνησης κήρυξαν τα επιστημονικά επιμελητήρια μετά τον νόμο που ψήφισε η Βουλή για την αναγνώριση ως ισοδύναμων των πτυχίων για τους απόφοιτους ιδιωτικών κολεγίων.

Πρόκειται για νόμο που έγινε κατά παραγγελία των ιδιοκτητών κολλεγίων και εξυπηρετεί μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, δήλωσε στην KONTRA NEWS στέλεχος του ΤΕΕ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι όποιος διαθέτει ένα εισόδημα μπορεί να αποκτήσει, χωρίς να χρειαστεί να φάει τα χρόνια του στα θρανία και τα βιβλία, όποιο πτυχίο επιθυμεί.

Προφανώς η ΝΔ αντιλαμβάνεται την αριστεία ως μια συναλλαγή για την απόκτηση πτυχίων επί πληρωμή και την εξίσωση των διαφόρων ιδιωτικών σχολών με τα πανεπιστήμια.

Αυτοί που ξεσηκώθηκαν όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναβάθμισε κάποια ΤΕΙ, έφτασαν τώρα σε σημείο να καταργούν το Σύνταγμα και να ψηφίζουν κατά παραγγελία νόμους, στήνοντας βιομηχανία πληρωμένων πτυχίων από αμφιβόλου αξιοπιστίας ιδιωτικές σχολές.

Το ΤΕΕ, με ψήφισμα που υιοθετήθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του, καταγγέλλει τη μεθόδευση της κυβέρνησης, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εγγράψει στο Επιμελητήριο αποφοίτους κολλεγίων και προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να αποσυρθεί ο συγκεκριμένος νόμος.

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για τον συγκεκριμένο νόμο εξαπέλυσε και ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Σε δήλωσή του επισημαίνει ότι με τον νέο νόμο εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και απόφοιτοι των πανεπιστημίων, μηχανικοί, οικονομολόγοι, θα υποσκελίζονται από απόφοιτους κολλεγίων τριετούς φοίτησης οι οποίοι, σε αμφίβολες κατά κανόνα συνθήκες, αποκτούν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα.

Η κυβέρνηση κατάφερε να αιφνιδιάσει με την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας, την οποία έφερε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Τώρα βέβαια βρίσκεται αντιμέτωπη με τα επιστημονικά επιμελητήρια, τα οποία αναμένεται να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους σε όλα τα επίπεδα.

Η ψήφιση της τροπολογίας, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ήταν επιβεβλημένη για να εκσυγχρονιστεί το ζήτημα της νομοθεσίας που ισχύει για τα κολλέγια με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το ερώτημα που τίθεται, είναι αν ο νόμος είναι συνταγματικός. Γι’ αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον η προσφυγή του ΤΕΕ και άλλων επιστημονικών επιμελητηρίων στο Ανώτατο Δικαστήριο, που θα λάβει και την τελική απόφαση.

«Χαστούκι» ΤΕΕ στην Κεραμέως

Με ψήφισμα που υιοθετήθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της (μόλις 2 μέλη τάχθηκαν κατά), η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ «καταγγέλλει απερίφραστα τη μεθόδευση της Υπουργού Παιδείας και της Κυβέρνησης συνολικά να νομοθετήσει κατά κυριολεξία νύχτα με τροπολογία της τελευταίας στιγμής» και «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει την κατάπτυστη νομοθετική ρύθμιση». Η Αντιπροσωπεία «δηλώνει ότι θα προβεί σε κάθε ενέργεια προκειμένου να μην προχωρήσει η εγγραφή αυτών των αποφοίτων μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας». Η απόφαση λήφθηκε μετά από συζήτηση που κράτησε 3 ώρες με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ και την παράταξή του (ΔΚΜ) να δέχονται σφοδρή επίθεση από μέλη της Αντιπροσωπείας για την απραξία του ΤΕΕ και τις διαρκείς επιθετικές προς τους μηχανικούς πολιτικές της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ φάνηκε να κατανοεί τις καταστροφικές συνέπειες της νομοθετικής ρύθμισης της κ. Κεραμέως.

Ολόκληρο το ψήφισμα

Η Αντιπροσωπεία ΤΕΕ υπερασπίζεται αταλάντευτα τη δημόσια, δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση και το ενιαίο, αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού. Ως εκ τούτου καταγγέλλει απερίφραστα τη μεθόδευση της Υπουργού Παιδείας και της Κυβέρνησης συνολικά να νομοθετήσει κατά κυριολεξία νύχτα με τροπολογία της τελευταίας στιγμής την υποχρέωση των επαγγελματικών φορέων να εγγράφουν εντός ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης τους αποφοίτους κολεγίων που έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά προσόντα.

Η Αντιπροσωπεία ΤΕΕ

Α) Καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να αποσύρει την κατάπτυστη νομοθετική ρύθμιση.

Β) Δηλώνει ότι θα προβεί σε κάθε ενέργεια προκειμένου να μην προχωρήσει η εγγραφή αυτών των αποφοίτων μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Γ) Η Αντιπροσωπεία αποφασίζει και εξουσιοδοτεί τη Διοικούσα Επιτροπή:

να προσφύγει ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών και δικαστικών αρχών, ώστε να ακυρωθεί η προωθούμενη ρύθμιση. Aπό κοινού με τα Μέλη της Αντιπροσωπείας να αναλάβει κοινές πρωτοβουλίες μαζί και με τα άλλα Επιμελητήρια και τους Επιστημονικούς Συλλόγους των μηχανικών και να συντονίσει τη δράση του ΤΕΕ με τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές, να προχωρήσει σε νέου τύπου πολύμορφες δράσεις κινητοποιήσεων υπό το συντονισμό αυτό.

Φίλης: «Κουρελιάζουν» το Σύνταγμα

Mε δήλωση-κόλαφο ο Τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρεται στην εγγραφή αποφοίτων κολεγίων σε ΤΕΕ κ.ά. Επιμελητήρια, τονίζοντας έτσι «εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, απόφοιτοι των πανεπιστημίων μας (μηχανικοί, οικονομολόγοι κ.ά.) θα υποσκελίζονται από αποφοίτους κολεγίων τριετούς φοίτησης οι οποίοι, σε αμφίβολες κατά κανόνα συνθήκες, αποκτούν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα».

Στη δήλωσή του ο Ν. Φίλης αναφέρει τα εξής: «Πιστή στην αποστολή της εδώ και 18 μήνες, για εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων στην εκπαίδευση, η κυβέρνηση έδωσε την Πέμπτη το βράδυ «τα ρέστα της». Με εκπρόθεσμη τροπολογία, αιφνιδιάζοντας μέχρι και τους βουλευτές της, υποχρεώνει το ΤΕΕ και άλλα επαγγελματικά επιμελητήρια να εγγράφουν ως μέλη αποφοίτους κολεγίων, χωρίς να ελέγχουν τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Πλέον, εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, απόφοιτοι των πανεπιστημίων μας (μηχανικοί, οικονομολόγοι κ.ά.) θα υποσκελίζονται από αποφοίτους κολεγίων τριετούς φοίτησης οι οποίοι, σε αμφίβολες κατά κανόνα συνθήκες, αποκτούν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε θέματα δημοσίου συμφέροντος, ποιότητας κατασκευών, μελετών, υγείας και ασφάλειας των πολιτών, αφού κριτήριο για σπουδές και εύρεση δουλειάς γίνεται η δυνατότητα πληρωμής ή όχι διδάκτρων στα κολέγια. Έτσι εννοεί η κυβέρνηση την αξιοκρατία και τη «στήριξη στη μεσαία τάξη»: με την επαγγελματική της υποβάθμιση! Να σημειωθεί, ότι το υπουργείο δεν προχώρησε σε ανάλογη ρύθμιση ένταξης των πτυχιούχων ΤΕΙ στους επαγγελματικούς φορείς, παρότι είχε υπάρξει διάλογος και καταρχήν συμφωνία μαζί τους, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Με τον ίδιο νόμο η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την εισαγωγή στα πανεπιστήμια από ιδιωτικά ΙΕΚ με… κατατακτήριες εξετάσεις. Θαρρείς και τα ινστιτούτα κατάρτισης είναι πανεπιστημιακές σχολές! Άλλη μια ρύθμιση δώρο στην ιδιωτική εκπαίδευση. Κι αυτό, όταν με την «κλιμακωτή βαθμολογία» δυσκολεύει την εισαγωγή των νέων στα δημόσια πανεπιστήμια, δημιουργώντας για τους ιδιώτες πελατεία δίχως κόπο! Τίποτα από αυτά δεν πρέπει να ισχύσει. Το ΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο, έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού η ρύθμιση παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος. Αναγνωρίζονται ως πανεπιστημιακά τα πτυχία που δίνουν ποικιλώνυμα και αδιαβάθμητα ιδιωτικά κολέγια, σε βάρος των πτυχίων δημοσίων πανεπιστημίων. Καλό είναι στο μεταξύ, να το γνωρίζουν αυτό γονείς και μαθητές, για να μην παρασύρονται σε επιλογές που θα τους κοστίσουν, και σε χρήμα και σε ποιότητα εκπαίδευσης. Πρώτιστο καθήκον του υπουργείου Παιδείας είναι η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου για όλους τους Έλληνες και όχι η εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Αυτό θα είναι το καθήκον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή