Πολιτικά, το ζήτημα που προέκυψε, με τη συμμετοχή βουλευτών και κρατικών αξιωματούχων σε off-shore εταιρίες, μπορεί να έληξε με τη χθεσινή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.
Υπήρξε ευρύτατη υπερψήφιση της πιο αυστηρής, κυβερνητικής τροπολογίας και με την αποχώρηση της η ΝΔ έδειξε πόσο λάθος χειρίστηκε το όλο θέμα. Η ΝΔ υπέστη στρατηγική ήττα και σε πολιτικό και σε ηθικό επίπεδο. Το θέμα είναι να μην γλυτώνουν την φορολογία οι πολιτικοί με τις εξωχώριες εταιρίες. Σε νομικό, ωστόσο, επίπεδο, φαίνεται πως ο θόρυβος, υπερβολικός κατά πολλούς, που προκλήθηκε και οδήγησε την κυβέρνηση στην κατάθεση τροπολογίας, με πρόβλεψη καθολικής απαγόρευσης, για οποιαδήποτε εταιρική δραστηριότητα στο εξωτερικό, μπορεί να προκαλέσει περιπλοκές. Όπως επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος, υπάρχει ενδεχόμενο αυτή η απόλυτη απαγόρευση, που συμπεριλαμβάνει και συγγενικά πρόσωπα, να κριθεί αντίθετη ή μη συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Αλλά και ο συνταγματολόγος Ανδρέας Δημητρόπουλος, έκανε λόγο για «ιδιαίτερο περιορισμό δικαιώματος», με ότι τούτο σημαίνει. Στα δικαστήρια θα υπάρξει η τελική κρίση, σύμφωνα και με τον Ανδρέα Λοβέρδο που προέβλεψε ότι θα υπάρξουν ενστάσεις, για να ισχύσει η προηγούμενη, πιο ευνοϊκή ρύθμιση.