Με ποιους έχουμε μπλέξει; Τι συμβαίνει στο μυαλό όσων κυβερνούν; Τα παραδείγματα είναι πολλά για κρυφτεί η διαστροφή που διαπερνά ενίοτε τις κυβερνητικές πράξεις τους και τις πολιτικές επιλογές τους. Όλα πάνε στραβά στη χώρα. Αλλά η κυβερνητική κομπανία πανηγυρίζει ευτυχής, ανύπαρκτες επιτυχίες.
Τον τόνο δίνει ο Πρωθυπουργός, αυτοτοποθετούμενος στον θρόνο του Δία: όλα πηγάζουν από τη σοφή κεφαλή του. Απέτυχε οικτρά να εμφανιστεί – πάλι – ως σωτήρας ταυτιζόμενος με τον εμβολιασμό. Οι πολίτες που δεν εμβολιάζονται απλώς δεν τον εμπιστεύονται. Παρότι ακόμη και όταν κατεβάζει τον πήχη, πάλι από κάτω περνάει, θριαμβολογεί από την τηλεόραση.
Την αποτυχία του πιστοποιούν τα στοιχεία και τα πραγματικά δεδομένα και επιβεβαιώνουν οι… αποφάσεις του. Για να το σώσει, το κάνει διαρκώς χειρότερο. Απειλεί, υπόσχεται, εκμαυλίζει κι αναστατώνει την κοινωνία με αντιφατικά κι ανεφάρμοστα μέτρα. Στο ίδιο μήκος κύματος κάποιοι υπουργοί του ενσωματώνουν τη διαστροφή στα νομοθετήματά τους…
Η Νίκη Κεραμέως σέρνει τον χορό σ’ αυτό το περίεργο γαϊτανάκι. Με μια διάταξη που μόνο διαταραγμένοι εγκέφαλοι – ή οπαδοί καθεστώτων που η ανθρωπότητα θέλει να λησμονήσει – μπορεί να σοφίστηκαν. Τη, δια νόμου, κατανομή των μαθητών σε τμήματα ανάλογα με τις «μαθησιακές ανάγκες» τους. Ήτοι ανάλογα με τις επιδόσεις τους. Μην μπούμε σε λεπτομέρειες, άλλωστε μετά την κατακραυγή, υποχρεώθηκε να το καταπιεί.
Ότι το αποδέχθηκε όμως και το έβαλε σε νομοσχέδιο με την υπογραφή της είναι δείκτης για τις παιδαγωγικές αντιλήψεις της. Ή για το παιδαγωγικό κενό της. Στην προέκταση της «ρύθμισης» οι μαθητές θα μπορούσαν να διαχωρίζονται, ανάλογα με το φύλλο, την εμφάνιση, την προέλευση, το φρόνημα, την οικονομική κατάσταση και βεβαίως το… εμβόλιο!
Δεν ξέρουμε ποιοι ακριβώς σαλτιμπάγκοι βρήκαν ευκαιρία να παίξουν ακραία παιχνίδια με τους μαθητές, εμπνεόμενοι από τις ιδέες του Μεταξά για τη νεολαία. Γίνεται ακόμη πιο ανατριχιαστικό, αν η αποσυρθείσα διάταξη προέρχεται από τον συνήθη τόπο νομοπαρασκευής: το μέγαρο Μάξιμου.
Αν η δουλικότητα που διακρίνει τους υπουργούς μπροστά στο ιερατείο που περιβάλει τον Πρωθυπουργό οδήγησε την Κεραμέως στην απόπειρα νομοθέτησης της ακρότητας, ως μέθοδο παιδαγωγικής, δικό της πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, τη βαρύνει ότι επιχείρησε να βγάλει το τζίνι από το μπουκάλι και να καταστήσει τον διαχωρισμό φυσική εξέλιξη για τους πολίτες εξ απαλών ονύχων.
Οι καλοί με τους καλούς , οι κακοί με τους κακούς, οι δυνατοί με τους δυνατούς, οι αδύνατοι με τους αδυνάτους, οι πλούσιοι με τους πλουσίους, οι φτωχοί με τους φτωχούς, οι υγιείς με τους υγιείς, οι ασθενικοί στον Καιάδα. Προς το παρόν ο εφιάλτης πέρασε – ή αναβλήθηκε. Αλλά το εφιαλτικό ερώτημα μένει: ποιοι μας κυβερνούν και πού μας πάνε;
Γίνεται ακόμη πιο ανατριχιαστικό, αν η αποσυρθείσα διάταξη προέρχεται από τον συνήθη τόπο νομοπαρασκευής: το μέγαρο Μάξιμου
ΕΣΠΑ
Αυτά είναι τα 36 νησιά που «πρασινίζουν»
Θα αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία από ΑΠΕ, αλλά και τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση
Σχέδιο υπό την κωδική ονομασία GR-eco Islands για το «πρασίνισμα» 36-40 μικρών νησιών της χώρας ξεδιπλώνει η κυβέρνηση. Πρόκειται για νησιά του Αιγαίου κάτω των 3.000 κατοίκων, τα οποία στα πρότυπα του Αγίου Ευστρατίου, της Αστυπάλαιας αλλά και της Χάλκης θα αποκτήσουν την ενεργειακή τους αυτονομία από ΑΠΕ, ενώ θα αναπτυχθούν δράσεις για την κυκλική οικονομία αλλά και την τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση των υποδομών. Τα νησιά αυτά θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027 και επί της ουσίας οι τοπικές Αρχές θα πρέπει, εφόσον θελήσουν τα νησιά τους να περάσουν στην κλιματικά ουδέτερη εποχή καθώς και να μετασχηματιστούν ψηφιακά, να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις που θα βγουν από τους φορείς διαχείρισης των κοινοτικών πόρων. Τα 36 νησιά είναι: Αστυπάλαια, Σύμη, Αγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Μεγίστη, Αρκιοί, Μαράθι, Κάσος, Χάλκη, Ψέριμος, Γυαλί, Λειψοί, Τέλενδος, Νίσυρος, Τήλος, Μεγαλονήσι, Οινούσσες, Ψαρά, Φούρνοι, Θύμαινα, Αμοργός, Ανάφη, Δονούσα, Ηρακλειά, Αντίπαρος, Σχοινούσα, Ιος, Σίκινος, Κουφονήσι, Φολέγανδρος, Θηρασιά, Κύθνος, Κίμωλος, Σέριφος, Σίφνος και Κέα.
Οι βασικοί πυλώνες της στρατηγικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα νησιά αυτά είναι:
- Στον τομέα της ενέργειας, ο βασικός στόχος είναι η επίτευξη ενεργειακής και κλιματικής ουδετερότητας. Αυτή θα επιτευχθεί με τη μέγιστη αξιοποίηση των ΑΠ, μέσω υβριδικών συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής, αποθήκευσης ενέργειας, παραγωγής υδρογόνου κ.ά. Επίσης προβλέπεται μέγιστη αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για εγκαταστάσεις ζεστού νερού στα τουριστικά καταλύματα, μετατροπή των ηλεκτρικών δικτύων σε έξυπνα δίκτυα .
- Στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων θα πρέπει να αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό οι αρχές της κυκλικής οικονομίας, με διαλογή 100% σε όλες τις ροές ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, επίτευξη ανακύκλωσης σε τουλάχιστον 60%, απομάκρυνση και ανακύκλωση απορριμμάτων που φτάνουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους, όπως τα απαρχαιωμένα οχήματα ή μηχανήματα, παραγωγή πόσιμου νερού βρύσης (π.χ. μέσω αφαλάτωσης) και χρήση επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών κ.λπ.
- Στον τομέα της βιώσιμης διαχείρισης λυμάτων, θα απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη μη επεξεργασμένων λυμάτων, θα μειωθεί η λειψυδρία με την εφαρμογή μη συμβατικής και έξυπνης διαχείρισης των υδάτινων πόρων, θα υπάρξει στόχευση σε διαφύλαξη του ιδιαίτερου φυσικού κεφαλαίου της βιοποικιλότητας των νησιών, προωθώντας μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον οικότοπο των ενδημικών ειδών που αντιστοιχούν στους στόχους διαφύλαξης των περιοχών Natura.
- Αλλος βασικός στόχος θα είναι η διατήρηση της περιφερειακής ξεχωριστής πολιτιστικής κουλτούρας και περιφερειακών προϊόντων διατροφής.
- Στον τομέα των ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών), βασική στόχευση θα είναι η προώθηση εξαιρετικά γρήγορης ευρυζωνικής σύνδεσης έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η προσέλκυση εργασιακών μονάδων, καθώς και ο εναλλακτικός, βιώσιμος τουρισμός κατά τη διάρκεια όλου του έτους.