Skip to content
Παρασκευή, 25 Απριλίου 2025

Νέα εξέλιξη: “Ναι” στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους λέει ο Σόιμπλε

“ΝΑΙ” ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΛΕΕΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ                                                   

«Ναι» στο χρέος, λέει τώρα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,  που φέρνει τα πάνω-κάτω,  στη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του. Παρά τις πολιτικές επιφυλάξεις του Βερολίνου, η ώρα των αποφάσεων, έχει φτάσει! Στις 24 Μαΐου, οι δεκαεννέα υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα ανοίξουν τον φάκελο χρέος και η Γερμανία, σαν ηγέτιδα οικονομία της Ευρωζώνης, καλείται να κοιτάξει πέρα από το πολιτικό συμφέρον της κυβέρνησης Μέρκελ και να βάλει πρώτη την ευρωπαϊκή Οικονομία.

 Επιστολή του κ. Σόιμπλε, αποκαλύπτει ότι οι Γερμανοί θα έλεγαν «ναι» στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά μόνο μετά  τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017!  Δεν είναι οικονομικοί οι λόγοι που κάνουν τόσο ανένδοτους, του Γερμανούς στην διαπραγμάτευση για το χρέος, αλλά πολιτικοί, καθώς φοβούνται ότι αν ελαφρύνουν το ελληνικό βάρος πριν από τις εκλογές τους, θα έχουν τεράστιο πολιτικό κόστος! Την ώρα που η γερμανική Δεξιά, κερδίζει μέρα με την μέρα, στις δημοσκοπήσεις και φαίνεται να απειλεί ακόμα και τον κυβερνητικό συνασπισμό της Καγκελαρίου Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θέλει να «παίξει με την φωτιά». 

 Αυτό είναι και ο λόγος, που μετά την ιδιαίτερα ευνοϊκή πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την ρύθμιση του χρέους, η αντίδραση της Γερμανίας ήταν άμεση, με τον γερμανικό Τύπο, να μεταφέρει την απόλυτη αντίθεση Σόιμπλε, μάλιστα σε βαθμό που να φέρεται να έχει δηλώσει, ότι όσο είναι υπουργός δεν πρόκειται να γίνουν τέτοια πράγματα. Όμως πίσω από την άρνηση του Βερολίνου, κρύβονται πολιτικά και όχι Οικονομικά κίνητρα.

 Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt» ο Γερμανός υπουργός αναφέρει στην επιστολή του, ότι είναι πρόθυμος να δεχθεί την ελάφρυνση του χρέους, αλλά μόνο μετά τις εκλογές στην Γερμανία στο δεύτερο εξάμηνο του 2017! Πρόκειται περί  εμπιστευτικής επιστολής προς την κοινοβουλευτική επιτροπή για τον προϋπολογισμό και σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, το υπουργείο του Β. Σόιμπλε στέλνει συγκρατημένα μηνύματα, εκφράζοντας την προθυμία του να προχωρήσει σε «ελάφρυνση» χρέους, κάνοντας παραχωρήσεις στο Ταμείο.

Όπως γράφουν οι Γερμανοί, η επιστολή Σόιμπλε γράφει πως, «Τα μέτρα αυτά θα προϋποθέτουν την πλήρη εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος ως το 2018». Η ημερομηνία που λήγει το πρόγραμμα, έχει και μία δεύτερη σημασία, καθώς τότε, δεν θα χρειάζεται την ειδική έγκριση από το κοινοβούλιο, αλλά μόνο το «πράσινο φως» από την επιτροπή για τον προϋπολογισμό.

 Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες, το κλίμα είναι θετικό και οι αξιωματούχοι του Ευρωσυστήματος, δείχνει συμφωνία. Επίσης, διπλωματικοί κύκλοι στις δήλωσαν από το Βέλγιο, πως είναι αισιόδοξοι ότι στο επόμενο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα βρεθεί η πολυαναμενόμενη λύση για το χρέος.

 Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΔΝΤ είχε προτείνει να σταματήσει η Ελλάδα την αποπληρωμή δανείων μέχρι το 2040 ή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί,  να «κλειδώσουν» τα επιτόκια για τα ελληνικά δάνεια στα σημερινά επίπεδα του 1,5%.

Η πρόταση δεν αλλάζει τα δεδομένα, λέει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

 Η πρόταση του ΔΝΤ για περίοδο χάριτος, «δεν αλλάζει κάτι στα δεδομένα που θα συζητηθούν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου», διευκρίνισε από το Βερολίνου, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βαϊσγκέρμπερ. Παρά το θετικό κλίμα, η επίσημη στάση των Γερμανών, είναι ότι πρέπει «να συμφωνηθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους που συζητούνται τώρα».

 Σχετικά με το χρέος τόνισε πως, «από τη μία η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018 και από την άλλη πλευρά η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους (…) Τώρα, στο πλαίσιο των τρεχουσών συνομιλιών, εάν συζητηθεί κάτι, αυτό θα είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα», είπε και ζήτησε να περιμένουν όλοι τις αποφάσεις του Eurogroup.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή