Πολλές αντιδράσεις, έντονο παρασκήνιο και διαξιφισμοί στο ολονύχτιο θρίλερ του Eurogroup. Δεν βγήκε «λευκός καπνός», αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 11:00 συνέντευξη Τύπου και το όργανο θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο Πέμπτη.
“Δεν είμαστε ακόμα σε συμφωνία” έγραψε στο Twitter o Μάριο Σεντένο ανακοινώνοντας την αναβολή για την Πέμπτη του Eurogroup, αφού όπως όλα δείχνουν η μάχη Βορρά – Νότου ήταν σκληρή και άκαρπη.
Το χρονικό του ναυαγίου
Σε ολονύχτιο μαραθώνιο εξελίχθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αναφορικά με το σχέδιο της Κομισιόν για την έξοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Το σχέδιο δεν βρήκε σύμφωνα όλα τα κράτη-μέλη, με συνέπεια η συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup να διακοπεί. Η τηλεδιάσκεψη συνεχίστηκε μετά τα μεσάνυχτα, και όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ, τα αποτελέσματα επρόκειτο να ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου στις 11 σήμερα, από τους Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), Μάριο Σεντένο και Πάολο Τζεντιλόνι. Το Eurogroup βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για να καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά «δεν έχει φθάσει ακόμη» στην επίτευξή της, είχε γνωστοποιήσει ο Λουίς Ρέγκο τα μεσάνυχτα, ο εκπρόσωπος του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της Ευρωζώνης Μάριο Σεντένο.
«Η δουλειά για μια φιλόδοξη οικονομική πολιτική της ΕΕ σε αντίδραση στην COVID-19 είναι σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Η συνέντευξη Τύπου μεταφέρθηκε στις 10:00 ώρα Βρυξελλών (11:00 ώρα Ελλάδας). Καληνύχτα», ανέφερε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup.
Πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση, ο Μάριο Σεντένο είχε καλέσει τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να «αναλάβουν μια ξεκάθαρη δέσμευση υπέρ ενός συντονισμένου και μεγάλης κλίμακας σχεδίου ανάκαμψης» ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού. «Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι τώρα εποχή για συνηθισμένες πολιτικές», ανέφερε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Twitter λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης. «Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες μας ότι η Ευρώπη τούς προστατεύει. Γι’ αυτούς πρέπει να σταθούμε στο ύψος μας» προσθέτει.
Eurogroup: Η πρόταση της Γερμανίας προκάλεσε αντιδράσεις
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πρώτη στιγμή βγήκαν τα μαχαίρια, καθώς η γερμανικής προέλευσης συμβιβαστική πρόταση βρήκε κατηγορηματικά αντίθετη κυρίως την Ιταλία, η οποία είχε ήδη «πυροβολήσει» την Κομισιόν για την πρόθεση της να δημοσιοποιήσει σήμερα έναν οδικό χάρτη εξόδου της Ε.Ε. από την καραντίνα, χωρίς να διαβουλευθεί με τις κυβερνήσεις, ειδικά των χωρών που υποφέρουν. Αν προσθέσει κανείς και την εξόχως δηκτική, δημόσια τοποθέτηση της Ολλανδίας για τη χρήση των γραμμών του ESM υπό όρους, αντιλαμβάνεται πόσο ηλεκτρισμένη ήταν η ατμόσφαιρα.
Η πρώτη φάση της τηλεδιάσκεψης ολοκληρώθηκε γύρω στις 9 ώρα Ελλάδας, χωρίς φυσικά να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη σύγκλισης. «Διαφωνούμε σε πολλά σημεία», σύμφωνα με πηγές με άμεση γνώση των διαβουλεύσεων, την ώρα που το twittter είχε πάρει «φωτιά» από Ιταλούς που «έβραζαν» για την Ε.Ε.
Το διάλειμμα της μίας ώρα αποδείχθηκε λίγο για να γεφυρωθούν οι διαφορές και κάπως έτσι ορίστηκε νέο ραντεβού για τις 12 τα μεσάνυχτα. Μέσα σε αυτές τις ώρες έγιναν πυρετώδεις διαβουλεύσεις στα μπλοκ των Νότιων και των Βόρειων, ωστόσο όταν φάνηκε ότι δεν υπάρχει προοπτική συμφωνίας, αποφασίστηκε να μεταφερθεί η συνέντευξη Τύπου για αργά το πρωί της Τετάρτης, με τους υπουργούς να ξεκινάνε ολονύχτιες διαβουλεύσεις γύρω στη 1 παρά 10 τα ξημερώματα.
Eurogroup: Θρίλερ όμοιο με αυτό στην κρίση του Χρέους
Το θρίλερ αυτό ανασύρει από τις μνήμες τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στα Eurogroup της προηγούμενης δεκαετίας, όταν οι Ευρωπαίοι κλήθηκαν να χειριστούν μια χρηματοπιστωτική κρίση κι εν συνεχεία μια κρίση Χρέους, στην οποία ενεπλάκησαν όχι μόνο η Ελλάδα, που είχε τελικά τις μεγαλύτερες «πληγές», αλλά και οι χώρες του Νότου. Η διαφορά τώρα είναι προφανής, ωστόσο η προσέγγιση είναι σχεδόν ίδια και τα «εργαλεία» μάλλον συμβατικά, με αμφίβολη αποτελεσματικότητα. Πιστεύει, άραγε, κανείς ότι π.χ. η Ιταλία, με ΑΕΠ γύρω στα 1,8 τρισ ευρώ μπορεί να καλυφθεί επαρκώς από τις γραμμές του ESM, που θα φτάσουν στα 240 δισ για το σύνολο των κρατών;
Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση των αγορών, με μόνο ανάχωμα- προς το παρόν- τις νέες αποφάσεις της ΕΚΤ, η οποία χαλάρωσε ακόμα περισσότερο τους όρους των ενεχύρων που δέχεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες- συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών- έτσι ώστε να πέσει πιο γρήγορα και πιο εύκολα «ζεστό» χρήμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις…