ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ «BRAND NAME»
«Ζυμώσεις» Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών, για την προσέλκυση επενδύσεων και την στήριξη των εισαγωγών, στη συνάντηση δικτύωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αντικαγκελαρίου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Αθήνα.
Ο Γερμανός πολιτικός, ήρθα στην ελληνική πρωτεύουσα με μία αποστολή 40 επιχειρηματιών, με ενδιαφέρων στους κρίσιμους παραγωγικούς τομείς της ελληνικής; Οικονομίας, όπως των φαρμάκων, του τουρισμού, των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, της ενέργειας, των logistics, των κατασκευών.
Στόχος της συνάντησης ήταν σύμφωνα με τον ΣΕΒ, να καταστεί η Ελλάδα επενδυτικός προορισμός και να διευρυνθεί το διασυνοριακό εμπόριο ενώ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της πρεσβείας της Γερμανίας.
«Οι δύο χώρες έχουν ισχυρή επιχειρηματική συνεργασία και οικονομικούς δεσμούς», τόνισε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ο οποίος στη συνέχεια, παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία παραμένει ένας από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδος τόσο ως προς τις εξαγωγές όσο και ως προς τις εισαγωγές.
Το 2015, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Γερμανία κατέγραψαν αύξηση 6% σε σχέση με το 2014, φτάνοντας τα 1,9 δισ ευρώ. Από την άλλη, ενώ οι ελληνικές εισαγωγές σημείωσαν ελαφριά μείωση της τάξεως του -3%, φτάνοντας τα 4,7 δισ ευρώ, αυτό δεν επηρέασε τον όγκο του διμερούς εμπορίου, ο οποίος παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το 2014.
Από την πλευρά τους ΣΕΒ, ο κ. Μπίτσιος, κάλεσε τους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν σε παραγωγικούς τομείς με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης, όπως είναι τα logistics, αγροδιατροφή, ενέργεια, ορυκτός πλούτος, πληροφορική, φάρμακα, υγεία. Αλλά και σε άλλους τομείς πιο καινοτόμους, όπως, βιοτεχνολογία, καλλιτεχνικές παραγωγές, μόδα, κ.ά., όπου η Ελλάδα μπορεί να κτίσει «brand name» και να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις.
Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση στα σημεία διμερούς ενδιαφέροντος και στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των ελληνικών επιχειρήσεων είχαν τη δυνατότητα για κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των 40 Γερμανικών επιχειρήσεων που συνοδεύουν τον Αντικαγκελάριο στην Αθήνα.
Από τις συναντήσεις αυτές αναδείχθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασίες στους τομείς της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών, της ενεργειακής εξοικονόμησης, της πληροφορικής, των εφαρμογών της τεχνολογίας, του τουρισμού, των φαρμάκων, του χρηματοπιστωτικού τομέα και των κατασκευών.

