Παρασκευή, 25 Απριλίου 2025
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μυστική λίστα με εκατοντάδες αξιωματούχους πιθανώς υπόπτους για εγκλήματα πολέμου συγκροτεί το Ισραήλ

Μοιραστείτε το

Το Ισραήλ προετοιμάζεται. Όπως γράφει η εφημερίδα Haaretz, το Τελ Αβίβ έχει ήδη συγκροτήσει μια λίστα με ονόματα πολιτικών, στρατιωτικών και αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών που πιθανώς να μπορούν να συλληφθούν στο εξωτερικό, εάν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη αποφασίσει τελικά να ανοίξει έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη λίστα περιλαμβάνονται 200 έως 300 ονόματα αξιωματούχων, ορισμένοι εκ των οποίων δεν έχουν καν ενημερωθεί για το ενδεχόμενο αυτό. 

Η μεγάλη μυστικότητα γύρω από το θέμα πηγάζει από τον φόβο ότι η αποκάλυψη της λίστας θα θέσει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τους ανθρώπους που αφορά, με βάση την εκτίμηση ότι το ΔΠΔ θα θεωρήσει τη λίστα ως επίσημη παραδοχή του Ισραήλ για εμπλοκή αυτών των αξιωματούχων στα περιστατικά που είναι υπό διερεύνηση.

Το Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να αποφασίσει σύντομα για το εάν θα εγκρίνει ή όχι την πρόταση του εισαγγελέα Fatou Bensouda να ερευνήσει και το Ισραήλ και τη Χαμάς για πιθανά εγκλήματα πολέμου στα Παλαιστινιακά Εδάφη από το 2014. Με δεδομένο αυτό το χρονοδιάγραμμα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πρώτοι που θα βρεθούν στο στόχαστρο είναι οι ηγεσίες και οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη λήψη αποφάσεων στην αρχή του πολέμου στη Γάζα εκείνο το καλοκαίρι.

Αυτοί μεταξύ άλλων είναι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχουν, οι πρώην υπουργοί Άμυνας Μοσέ Γιαλόν, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και Ναφτάλι Μπένετ, οι πρώην αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, Μπένι Γκαντζ και Γκάντι Εϊζενκοτ, ο νυν αρχηγός του Επιτελείου Αβίβ Κοτσάβι, αλλά και οι νυν και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Shin Bet.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι δικαστές Πίτερ Κόβατς από την Ουγγαρία, Μαρκ Περίν από τη Γαλλία και Αλαπίνι Γκανσού από το Μπενίν θα πρέπει να αποφασίσουν εάν τα συμπεράσματα του εισαγγελέα που παραδόθηκαν τον Δεκέμβριο έχουν νομική βάση για τη διεξαγωγή έρευνας και εάν το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία στις περιοχές που διαπράχθηκαν τα πιθανά εγκλήματα, δηλαδή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το Δικαστήριο δεν έχει τέτοια εξουσία, εν μέρει διότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι κυρίαρχο κράτος, αλλά και διότι η υπόθεση αφορά πολιτική διαμάχη. Ο Εισαγγελέας από την άλλη εκτιμά ότι το δικαστήριο μπορεί να ερευνήσει και να εκδικάσει την υπόθεση, αλλά ζητά να ορίσουν οι δικαστές μέχρι ποιού σημείου φτάνει η δικαιοδοσία του καθώς δεν υπάρχουν μόνιμα, αναγνωρισμένα σύνορα των Παλαιστινιακών Εδαφών.

Το Ισραήλ – που δεν σκοπεύει να έχει επίσημη νόμιμη εκπροσώπηση στις διαδικασίες της Χάγης – πιστεύει ότι η απόφαση μπορεί να βγει οποιαδήποτε στιγμή και γι αυτό μια επίσημη ανακοίνωση προσάρτησης εδαφών στη Δυτική Οχθη θα επιδεινώσει κι άλλο τη θέση του, πράγμα που έχει σαφήνεια αναφέρει στην εισήγηση του ο εισαγγελέας του ΔΠΔ. 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com