Skip to content
Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Μουζάλας: Αν αναγκαστούμε θα πάμε και σε μονομερείς ενέργειες

«Θα μπορούσαμε στην προηγούμενη Σύνοδο να τινάζαμε στον αέρα την ευρωπαϊκή υπόθεση»

Το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών δεν απέκλεισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη του στο Euronews, μετά και τη στάση της Αυστρίας στο προσφυγικό.

Την ίδια ώρα, βαθαίνει το χάσμα της Ελλάδας με την Αυστρία, έπειτα από τις εμπρηστικές και προκλητικές δηλώσεις της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

«Θα μπορούσαμε στην προηγούμενη Σύνοδο να τινάζαμε στον αέρα την ευρωπαϊκή υπόθεση επιμένοντας ότι δεν συζητάμε καθόλου. Πιστέψαμε σε αυτά που μας είπε η Ευρωπαϊκή Ένωση και σε αυτά που δεσμεύτηκαν τα συγκεκριμένα κράτη μέλη. Διαψευστήκαμε. Θα επιμείνουμε. Είναι σαφές ότι όσο αυξάνονται οι διαψεύσεις μας θα οδηγηθούμε και εμείς σε μονομερείς ενέργειες όχι επειδή θέλουμε αλλά επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς», δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας.

Αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες με την Αυστρία ο Γιάννης Μουζάλας σημείωσε: «Η Αυστρία ήταν μια φιλική χώρα, κάνει μια εχθρική ενέργεια, δεν τη χαρακτηρίζουμε εχθρική χώρα, χαρακτηρίζουμε όμως με σαφήνεια αυτή της την κίνηση εχθρική και επώδυνη και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη».

Για το αν έλαβε κάποια δέσμευση στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών για αλλαγή του κλίματος και ανάκληση των πρόσφατων μέτρων, ανέφερε: «είπαμε ότι περιμένουμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την εφαρμογή των γραπτών και προφορικών δεσμεύσεων που πήραμε στην περασμένη Σύνοδο. Κοιτάξτε, εμείς τις υποχρεώσεις μας τις έχουμε κάνει. Περιμένουμε την αλληλεγγύη».

 

«Θα θέλαμε να είχαμε λίγο χρόνο παραπάνω για να προετοιμαστούμε»

«Θα θέλαμε να είχαμε λίγο χρόνο παραπάνω για να προετοιμαστούμε, πριν παρουσιαστεί η συμφόρηση», ανέφερε ο Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη φράση αυτή χρησιμοποίησε ο Έλληνας υπουργός, ενημερώνοντας τον ελληνόφωνο Τύπο, χθες στις Βρυξέλλες.

Και το νόημα της φράσης αποκαλύπτεται αν συνδυαστεί με τρεις βασικές κατευθύνσεις που επιβεβαίωσε χθες το Συμβούλιο των 28:

– τα κράτη-μέλη συμφωνούν να απέχουν από μονομερείς ενέργειες, αλλά όχι και να επιτρέψουν ανεξέλεγκτη “αποσυμφόρηση” της Ελλάδας, ή να επιστρέψουν στα ανοικτά προ δύο μηνών σύνορα.

– η προσφυγική / μεταναστευτική κρίση δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την Τουρκία και η πρόοδος του σχεδίου δράσης με τη χώρα αυτή “κρίνεται στις 7 Μαρτίου”,

– οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, ακόμα και όταν η Ευρώπη τους δέχεται, δεν έχουν το δικαίωμα να διαλέξουν που θα εγκατασταθούν,

Όμως, οι πρόσφυγες φτάνουν, μαζί τους και οι μετανάστες, η Ελλάδα χθες κατάλαβε ότι πρέπει να εμποδίσει τους δεύτερους και να διαχειριστεί τους πρώτους, όπως επίσης κατάλαβε ότι “η συμφόρηση”, έρχεται και ο χρόνος για ρεαλιστική αντιμετώπιση έχει χαθεί.

Το ΝΑΤΟ δεν θα φράξει τη θάλασσα με τα “ξύλινα (στην περίπτωσή μας σιδερένια) τείχη και πολλοί χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο, που δεν εκμεταλλεύτηκαν την βοήθεια των Ευρωπαίων όταν τους παρακαλούσαν.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις σε σχέση με τις λεγόμενες αμέλειες της έκθεσης Σένγκεν, της οποίας θα συνεχίσει να αποτελεί μέλος για όσο υπάρχει.

Φωτογραφία: eurokinissi

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή