Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Μονομαχία με το βλέμμα στον Οκτώβρη

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΕΣΤ ΜΕΤΑ ΤΟ 2015

Τα υπέρ και τα κατά των δύο μονομάχων – Τι εκτιμούν και πού ποντάρουν τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ – Τι θα σημάνει για Τσίπρα και Μητσοτάκη το αποτέλεσμα των εκλογών της επόμενης Κυριακής

Του Γιάννη Αναγνώστου

Τ ο βράδυ της επόμενης Κυριακής, 26 Μαϊου, αναμένεται να είναι καθοριστικό για την πορεία τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να κάνουν το … πολιτικό τους ταμείο και να καθορίσουν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τα επόμενα βήματά τους.

Η μονομαχία τους –η πρώτη από το 2015- στα μαρμαρένια αλώνια και θα είναι η κρίσιμη. Οι ευρωεκλογές, αλλά και οι εκλογές στους δήμους και στις περιφέρειες είναι το πεδίο που θα αντιπαρατάξουν τις δυνάμεις τους. Και από τις δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι θα επικρατήσει όποιος πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Η κυβέρνηση αν και είχε χάσει την αυτοπεποίθησή της, εσχάτως άρχισε να κυριαρχεί η αισιοδοξία κυρίως μετά το πακέτο των μόνιμων θετικών μέτρων που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο.

Ο Αλ. Τσίπρας ετεροχρόνισε αρκετά μέτρα για να αποδείξει ότι είναι συνεπής στις προεκλογικές υποσχέσεις του έστω και με καθυστέρηση. Και ήδη επικαλείται τη διόρθωση των αδικιών και τις ευκαιρίες που του δίνει πλέον η μεταμνημονιακή περίοδος. Από την άλλη πλευρά η ΝΔ αναμένει στις κάλπες να εκδηλωθεί η αντικυβερνητική δυσαρέσκεια και θεωρεί ότι θα πετύχει σημαντική νίκη, αν και ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν βάζει εσχάτως πήχη, ενώ μόλις την περασμένη Πέμπτη, είπε ότι οι ευρωεκλογές είναι το πρώτο ημίχρονο.

Ο Αλ. Τσίπρας πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις μάχες και ποντάρει στον προγραμματικό λόγο, ελπίζοντας να ανατρέψει τα δημοσκοπικά δεδομένα και να δημιουργήσει καλύτερους όρους για την μεγάλη αναμέτρηση, αυτή των βουλευτικών εκλογών.

Από τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές η ΝΔ περιμένει την πρώτη της νίκη επί του ΣΥΡΙΖΑ από το 2014, καθώς και στις προηγούμενες ευρωκάλπες ο Αλ. Τσίπρας ήταν ο νικητής έναντι της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης με τότε τον Αντώνη Σαμαρά πρόεδρό της και Πρωθυπουργό. Ο Αλ. Τσίπρας ρίχνει και προσωπικά το βάρος του επισκεπτόμενος κρίσιμες περιοχές, ενώ την ίδια στιγμή ο Κυρ. Μητσοτάκης ελπίζει σε νίκη της ΝΔ στους μεγάλους δήμους, όπου η κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ που είχε καταγραφεί στις βουλευτικές εκλογές του 2015, κλονίζεται.

Σε αυτή την τελευταία εκλογική εβδομάδα, τα κομματικά επιτελεία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» και αξιολογούν τα σημάδια που υπάρχουν για να εξάγουν πολιτικά συμπεράσματα. Τόσο στις φανερές όσο και στις μυστικές δημοσκοπήσεις κοινή πεποίθηση είναι ότι η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων κλείνει, αλλά όχι όπως θα ήθελε το κυβερνών κόμμα και μένει να φανεί που θα είναι η διαφορά. Στην περίπτωση που η διαφορά κλείσει στις 8 ή στις 6 μονάδες υπέρ της ΝΔ, αυτό δεν είναι μια θετική εξέλιξη για το ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του οποίου θα είναι ευχαριστημένη με μια ήττα περίπου στις 5 μονάδες.

Και σε μια τέτοια περίπτωση όμως θα επιχειρηθεί να εμφανιστεί ως ήττα της ΝΔ στη λογική ότι είχε επενδύσει ο Κυρ. Μητσοτάκης σε φαραωνικές διαφορές και άρα αυτό δεν επιβεβαιώθηκε και θα προσπαθήσει το Μέγαρο Μαξίμου να μεταφέρει το πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση εάν δεν ξεπεράσει το 30%.

Ήδη, το έδαφος καλλιεργείται με δημόσιες δηλώσεις τόσο του Πρωθυπουργού όσο και κεντρικών στελεχών. Το πακέτο των παροχών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι άγνωστο εάν θα φέρει τη μεγάλη ανατροπή για τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά του οποίου τελευταία «τσίμπησαν» και ελπίζουν σε καλύτερη εκλογική τύχη με την καταβολή από αύριο της «13ης σύνταξης».

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναμένουν αύξηση της συσπείρωσης στο κόμμα, επενδύουν στην κινητοποίηση της «βουβής» προς το παρόν νεολαίας η οποία παραδοσιακά δεν κινείται πριν από τις κάλπες και παράλληλα ελπίζουν οι συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα στην επιστροφή ενός μεγάλου ποσοστού αναποφάσιστων που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν την στήριξη ενός πολύ μεγάλου τμήματος των 17άρηδων που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Από την άλλη πλευρά, στην ηγεσία της ΝΔ επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στις 26 Μαίου η νίκη θα είναι πολύ μεγάλη.

Ποντάρουν στο γεγονός ότι είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα να βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση στην πρώτη θέση και με μεγάλη διαφορά εδώ και 2-3 χρόνια. Παράλληλα, βλέπουν την παράσταση νίκης να είναι μεγάλη, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων να είναι συντριπτικά υπέρ τους και κυρίως εκτιμούν ότι η οργή της κοινωνίας για τα τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει των προεκλογικών «δώρων».

Μάλιστα στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη λένε ότι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ μεγάλη, ότι θα ξεπεράσει τις 8 μονάδες, όπως έδειξαν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και γι’ αυτό τονίζουν ότι την επόμενη των ευρωεκλογών θα τεθεί θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης και ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται σε αυτή την περίπτωση να ζητήσει από τον Αλ. Τσίπρα να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στα τέλη Ιουνίου.

Επίσης, εκτιμούν ότι ακόμα και στις 5-6 μονάδες να κλείσει η διαφορά, στις εθνικές εκλογές το ποσοστό αυτό θα διπλασιαστεί. «Εάν η διαφορά είναι μεγάλη στις ευρωεκλογές δεν μπορούμε να αντέξουμε» ακούγεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης και υπάρχουν στελέχη που λένε ότι με μια μικρή διαφορά της τάξης των 3,5-5 μονάδων δίνεται η δυνατότητα στον Πρωθυπουργό να πάει σε εκλογές στα τέλη Ιουνίου, με όπλο και το πακέτο των μέτρων. Στη σκιά αυτών των σεναρίων, στο εσωτερικό της κυβέρνησης όμως διατυπώνονται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το χρόνο των εκλογών, αλλά πλέον έχει σχηματοποιηθεί μια πολύ μεγάλη ομάδα που λέει ότι εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι βαρύ για το ΣΥΡΙΖΑ και η ήττα από τη ΝΔ είναι μεγάλη δεν μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση έως τον Οκτώβριο.

Η εξάντληση της τετραετίας έχει και πολλά ρίσκα, διότι αν στις επικείμενες εκλογές (ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές) το εκλογικό σώμα δώσει μία τεράστια διαφορά στη ΝΔ τιμωρώντας έτσι τις κεντρικές πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η αναστροφή του κλίματος στο διάστημα των λίγων μηνών που θα μεσολαβήσουν έως τις εθνικές εκλογές.

Ως εκ τούτου, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και βαφτεί στο μεγαλύτερο μέρος του «γαλάζιος» ο χάρτης των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, τότε ο πρωθυπουργός θα πρέπει αφενός να δικαιολογήσει γιατί τον «τιμώρησαν» οι ψηφοφόροι, θα πρέπει να παραδεχθεί τα λάθη που έκανε και εν συνεχεία να αναζητήσει λύσεις για να αντιστρέψει το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά στη ΝΔ όλα τα κορυφαία στελέχη είναι σε θέσεις μάχης και γίνεται μεγάλη συζήτηση για το εάν το κόμμα θα πετύχει ή όχι μια μεγάλη ή μικρή νίκη και εάν η διαφορά του θα είναι μεγάλη από το ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό διότι οι περισσότεροι αναγνωρίζουν, και ήδη το λένε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι στο εάν δεν καταγραφεί μια σαφής νίκη της ΝΔ –για το ενδεχόμενο ήττας δεν γίνεται καν λόγος διότι το θεωρούν εξωπραγματικό- σε μια τέτοια περίπτωση ο Κυρ. Μητσοτάκης θα κληθεί να διαχειριστεί μια πολύ σύνθετη κατάσταση με εσωκομματικές γκρίνιες, ενστάσεις και αιχμές. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες πολλά κεντρικά στελέχη της ΝΔ με μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή, τόσο από το καραμανλικό στρατόπεδο όσο και από την τάση της λαϊκής δεξιάς, αναφέρουν ότι το στρατηγικό σφάλμα της ηγεσίας του κόμματος ήταν πως έθεσε πολύ νωρίς ιδιαίτερα ψηλά τον πήχη των εκλογών. Και το ερώτημα που θέτουν είναι πως θα διαχειριστεί η ηγετική ομάδα και κυρίως ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης την επόμενη μέρα και ειδικά εάν δεν επαληθευτούν τα θηριώδη ποσοστά που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις υπέρ της ΝΔ. Παράλληλα, υπάρχουν στελέχη που σημειώνουν ότι δύναται να αποτελέσει ζήτημα για τη ΝΔ εάν η πρωτιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κάτω από πέντε μονάδες και βέβαια δεν ξεπεράσει σε ποσοστό το 30%. Ο Κυρ. Μητσοτάκης και η ομάδα του σε κάθε ευκαιρία λένε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα χάσει καθαρά στις ευρωεκλογές, αλλά και δεν θα κερδίσει καμία περιφέρεια», αν και υπάρχει ο κίνδυνος η αξιωματική αντιπολίτευση να χάσει τουλάχιστον τέσσερις περιφέρειες σε σχέση με αυτές που είχε κερδίσει το 2014 λόγω των τοπικών εμφύλιων, απόρροια των λανθασμένων επιλογών της κεντρικής διοίκησης του κόμματος.

ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

1. Το νέο πακέτο θετικών μόνιμων μέτρων με κορυφαίο την 13η σύτναξη.

2. Το προσωπικό του προφίλ και η δημόσια εικόνα του.

3. Η διόρθωση αδικιών του παρελθόντος.

ΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

1. Οι αργοί ρυθμοί του κυβερνητικού έργου σε αρκετούς τομείς

2. Η απουσία των κεντρικών στελεχών από την πρώτη γραμμή της μάχης.

3. Δεν υπάρχει αντιστοίχηση της κοινωνικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ με το οργανωμένο κόμμα.

ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

1. Το επιχείρημα ότι θέλει την πρώτη του ευκαιρία.

2. Το αίτημα για πολιτική αλλαγή.

3. Επενδύει στο αίτημα του «φύγετε» που είναι ακόμα ισχυρό.

ΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

1. Το κρυφό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του.

2. Οι βαρονίες, τα τζάκια και οι οικογένειες που απαιτούν συμβιβασμούς.

3. Η αίσθηση ότι είναι το παλιό. Ο Αλέξης Τσίπρας ευελπιστεί να κερδίσει από τους αναποφάσιστους, τους συνταξιούχους, τη νέα γενιά και κυρίως στη ζώνη των 17-35 ετών, από τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ ποντάρει και στην έλευση ψηφοφόρων από την κεντροαριστερά. Αντίθετα χάνει σε αστικές περιοχές και στις υψηλές οικονομικά ζώνες.

Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζει να κερδίσει από την μικρομεσαία τάξη που επλήγη από την φορολογία και θέλει να έχει την εύνοια των κεντρογενών ψηφοφόρων.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή