Για στάση ευθύνης και συνειδητή επιλογή έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας το “ναι” του ΣΥΡΙΖΑ στην επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ παράλληλα στηλίτευσε την “επικοινωνιακή ντρίμπλα” του Κ. Μητσοτάκη. “Η συνέπεια, στην πολιτική όπως και στη ζωή, έχει πάντα μεγαλύτερη αξία”, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Στην παρέμβασή του, ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισήμανε ότι πρόκειται για μία επιλογή που ο Πρωθυπουργός είναι φανερό ότι έκανε όχι εκ πεποιθήσεως αλλά για συγκυριακούς λόγους, αντιπερισπασμού σε μια δύσκολη, για την κυβέρνησή του, περίοδο. Η φράση του Κ. Μητσοτάκη, στο διάγγελμά του – “ναι λοιπόν, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι γυναίκα!” -, αποτυπώνει και το πραγματικό σκεπτικό του Πρωθυπουργού για έναν θεσμό που απαξίωσε συστηματικά.
Για το λόγο αυτόν άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην υποστηρίξει τον νυν πρόεδρο Παυλόπουλο, επιδεικνύοντας μια καιροσκοπική στάση, στον αντίποδα εκείνης του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι δεν θα ακολουθήσει τον “ολισθηρό δρόμο της ανευθυνότητας”. “Μητσοτάκης δεν θα γίνω”, δήλωσε ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εξηγώντας ότι δεν θα κάνει “αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την Κ. Σακελλαροπούλου, την κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, μια πρόταση που, όπως εύστοχα θύμισε ο Αλέξης Τσίπρας, είχε τότε καταψηφιστεί από τον Κ. Μητσοτάκης και τους βουλευτές του. “Υπηρέτησε με σθένος τη Δικαιοσύνη, την προστασία των ατοιμικών δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας τη συναίνεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και δίνοντας παράλληλα μαθήματα πολιτικού ήθους – κάτι προφανώς ξένο προς τη νεοδεξιά αντίληψη του Κ. Μητσοτάκη.