Skip to content

Μίνα Γκάγκα: Μας ανησυχεί ότι έχουμε συνεχώς αρκετές εισαγωγές και λιγότερα εξιτήρια – Ζητήσαμε γιατρούς αλλά δεν έρχονται…

Συνέντευξη στην Άλκηστη Ζαλοκώστα από την Κυριακάτικη Kontranews

Η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας μιλά στην Κυριακάτικη Kontranews για την κατάσταση στις ΜΕΘ, την πιθανή παράταση του lockdown -που ελπίζει πως δεν θα χρειαστεί- αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στο Ε.Σ.Υ. Η κ. Γκάγκα υποστηρίζει πως η παγκόσμια κανονικότητα «θα αργήσει να έρθει, αλλά το καλοκαίρι θα είναι πολύ καλύτερο», με μάσκες μεν, αλλά και με ανοιχτή αγορά.

Με την κατάσταση στις ΜΕΘ, είναι πιθανή μια παράταση στο lockdown;

Αυτό δεν το ξέρω. Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι ότι έχουμε συνεχώς αρκετές εισαγωγές, και στους θαλάμους και στις ΜΕΘ, και λιγότερα εξιτήρια. Γιατί οι άνθρωποι μένουν μέσα κάποιες μέρες, δεν φεύγουν γρήγορα. Νομίζω είναι αρκετά πράγματα που θα κάνουν τους ειδικούς να αποφασίσουν αν θα παραταθεί το lockdown, ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί.

Μελέτη της Pfizer αναφέρει ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη μπορεί να μειώσει έως και 2/3 την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Τι γνώμη έχετε;

Δεν είμαι σίγουρη ότι γνωρίζουμε ακριβώς τι γίνεται με τις μεταλλάξεις. Εάν φανεί ότι είναι λιγότερη η προστασία από το εμβόλιο, θα γίνει αλλαγή στη σύνθεση και θα έχουμε καινούργια εμβόλια σε λίγο καιρό. Αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι ότι άνθρωποι που εμβολιάζονται, ακόμα και όταν παίρνουν την μετάλλαξη, δεν νοσούν το ίδιο βαριά, και αυτό το είναι το σημαντικό.

Υπάρχει μια γενικότερη εικόνα για το άνοιγμα των σχολείων;

Δεν υπάρχει, όχι. Ελπίζω όμως ότι θα γίνει γρήγορα. Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν. Τα κρούσματα δεν ήταν πολλά μέσα στα σχολεία, δηλαδή ήταν πιο πολύ ενδοοικογενειακές λοιμώξεις, που δεν μεταδόθηκαν μέσα στα σχολεία και αυτό είναι σημαντικό.

Τα περιοριστικά μέτρα είναι αρκετά για την αναχαίτιση του ιού; Η κ. Λινού πρότεινε πρωινό ωράριο στα σουπερμάρκετ για την αποκλειστική εξυπηρέτηση ηλικιωμένων.

Εγώ πιστεύω ότι τα μέτρα είναι ικανοποιητικά, έχει πιο πολύ σχέση με το πόσο προσέχουμε όλοι μας, ο καθένας για τον εαυτό του, τους δικούς του και όλους, όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για τους επόμενους λίγους μήνες. Δεν βλέπω πολύ κόσμο τις καθημερινές στα σουπερμάρκετ για να πω ότι πρέπει να γίνει ωράριο για τους ηλικιωμένους. Δεν βλέπω τέτοια εικόνα συνωστισμού στα σουπερμάρκετ που να δικαιολογεί το μέτρο.

Μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας πάσχει από υποκείμενα νοσήματα, πχ διαβήτη, καρδιοπάθεια κτλ. Δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα;

Προσπαθούμε, και εμείς ως Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ζητήσαμε να δοθεί αυτή η δυνατότητα, μιλήσαμε με την Επιτροπή Εμβολιασμών, είναι κάτι που συζητήθηκε και νομίζω παίρνει μπροστά. Πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε αρκετά περισσότερα εμβόλια, και θα είναι όλα καλύτερα για όλους.

Τι άλλες προτάσεις έχει κάνει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας;

Ένα βασικό μέλημά μας είναι πως να εξελίξουμε την οργάνωση του συστήματος ώστε να είναι καλύτερα έτοιμο. Πανδημίες και οξείες καταστάσεις που δεν τις περιμένουμε θα προκύψουν. Χρειάζεται να οργανώσουμε συστήματα και δομές σαν πολίτες και σαν κράτος, ώστε να μπορούμε να εξελισσόμαστε με τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας. Έχουν γίνει αλλαγές τεχνολογικές όπως η άυλη συνταγογράφηση, αρχίζουμε να εγκρίνουμε ραντεβού με τηλε-ιατρική, νομίζω ότι έχουμε πολλές δυνατότητες και μεγαλύτερη διασύνδεση. Αυτό που μας ενδιαφέρει πολύ είναι να οργανώσουμε τις υπηρεσίες Υγείας έτσι ώστε να υπάρχει πολύ καλή αντιμετώπιση των αρρώστων στο μέρος που ζουν, είτε μένουν στην Αθήνα, είτε μένουν στους Φούρνους Ικαρίας. Να υπάρχει δηλαδή εκεί άνθρωπος που θα δει το πρόβλημά τους αλλά και δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε ειδικά κέντρα όταν χρειάζεται.

Τις αξιοποιούμε όμως; Πρόσφατα ο κ. Σαρηγιάννης παραδέχτηκε ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Κοιτάξτε, στην Ελλάδα είχαμε πάντα λίγους γενικούς ιατρούς, προσπαθούμε να κάνουμε περισσότερους τα τελευταία λίγα χρόνια. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι μέλημα αλλά πραγματικά έχει ακόμα δρόμο, όπως έχουμε δρόμο για τις δομές αποκατάστασης και χρονίως πασχόντων. Μην ξεχνάτε ότι το Ε.Σ.Υ βγαίνει από μία 10χρονη κρίση, εάν βγαίνει. Χρόνο με το χρόνο βλέπαμε να μειώνεται το προσωπικό και να μην μπορεί να αντικατασταθεί γιατί υπήρχαν τα μνημόνια που έλεγαν 5/1 άρα εμείς τουλάχιστον τα τελευταία 6-7 χρόνια είδαμε τους γιατρούς να γίνονται από 150, 70 και τους ειδικευόμενους από 120, 30. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί.

Τον Ιούλιο που ήμασταν με χαμηλά κρούσματα δεν χάσαμε πολύτιμο χρόνο να διορθώσουμε το Ε.Σ.Υ;

Στο δικό μου νοσοκομείο έχει περισσότερους ιατρούς. Επίσης έχει 50 επιπλέον κρεβάτια μονάδας στο διάστημα Ιουλίου- Οκτωβρίου. Έγιναν βήματα. Πουθενά στην Ευρώπη δεν μπορείς να κάνεις νοσοκομείο σε 15 ημέρες.

Μπορείς όμως να κάνεις προσλήψεις…

Μα δεν έρχονται καν. Ζητήσαμε θέσεις επικουρικών και δεν ερχόντουσαν. Θα πρέπει όλη η δομή να είναι διαφορετική. Οι θέσεις που προκηρύξαμε ήταν επικουρικές και δεν ενδιέφεραν βασικά κανέναν. Οι μισθοί εξακολουθούν να είναι χαμηλοί. Υπάρχει μια τεράστια αιμορραγία νέων ανθρώπων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, είναι μια παλίρροια που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και δεν είναι εύκολο να την αντιστρέψεις από την μία μέρα στην άλλη. Παρ’ όλα αυτά έγιναν βήματα.

Πότε θα βγούμε από τη λαίλαπα;

Είμαι αισιόδοξη, παρότι πίεση αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία υπάρχει και τα κρούσματα αυξάνονται, κυρίως μέσα από τις οικογένειες. Δηλαδή έχουμε συνεχώς ανθρώπους που αρρωσταίνουν μέσα σε ένα σπίτι, και πολλές φορές χρειάζονται νοσηλεία όλοι μέσα στο σπίτι. Αυτό είναι ένα θέμα.

Στο “Σωτηρία” πώς είναι η κατάσταση;

Έχουμε λίγες κλίνες διαθέσιμες αυτή τη στιγμή.

Δεν φαίνεται λογικό σε αυτές τις συνθήκες να παραταθεί το lockdown;

Μέσα σε 15 μέρες, όσοι είναι να αρρωστήσουν μέσα στο σπίτι, αρρωσταίνουν και η μετάδοση σταματάει, είτε μπουν στο νοσοκομείο είτε μείνουν σπίτι. Δεν θα το μεταφέρουν σε άλλους. Εκτός και αν, άρρωστοι βγαίνουν και το μεταδίδουν σε άλλους. Δηλαδή η μόλυνση μέσα στο σπίτι θα πάρει 15-20 μέρες και θα τελειώσει εκεί, δεν κρατάει για 3 μήνες.

Όταν τα κρούσματα ανεβαίνουν δεν είναι λογική η παράταση προκειμένου να μην εκραγεί το Σύστημα;

Δεν ανεβαίνουν τα κρούσματα, είναι σταθερά, δεν έχουμε όμως δει μείωση. Για την ώρα ανεβαίνουν οι ανάγκες για νοσηλεία. Αυτό έχει σχέση με το πόσο καιρό μετά την έκθεση χρειάζεται κανείς νοσηλεία. Αν έχουμε γεμάτα νοσοκομεία, πιθανώς πιο δύσκολα θα σκεφτούμε χαλάρωση μέτρων. Αλλά πρέπει να περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα και να δούμε πού είμαστε.

Πότε θα δούμε την πολυπόθητη ανοσία;

Πιστεύω ότι ως το καλοκαίρι θα μπορούμε να λειτουργήσουμε καλά.

Θα επιστρέψουμε στην γνωστή κανονικότητα μας δηλαδή;

Γενικά, παγκόσμια, δεν θα έχουμε κανονικότητα για αρκετό καιρό ακόμη, δυστυχώς. Αλλά θα μπορούμε να βγούμε, θα έχουν ανοίξει εστιατόρια, δηλαδή ανοίξαμε πέρυσι το καλοκαίρι και πήγαμε καλά. Δεν θα ανοίξουμε φέτος;

Πώς θα ανοίξουμε; Με μάσκες και μέτρα;

Νομίζω ότι μάσκες για ένα αρκετό διάστημα ακόμη θα φορέσουμε. Δεν ξέρω αν θα έχουμε βγάλει μάσκα το καλοκαίρι, αλλά θα μπορούμε να δούμε φίλους, να φάμε σε εστιατόρια, σίγουρα θα έχουμε καλύτερη ζωή. Δεν ξέρω πόσο θα ανοίξει ο τουρισμός, πόσο θα ανοίξουν οι πτήσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και πιστεύω θα υπάρξει κίνηση το καλοκαίρι. Να θυμόμαστε ότι ακόμα είναι σημαντικό να κρατάμε τα πρωτόκολλα, έτσι θα ανοίξουμε με ασφάλεια.

*Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας – Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή