Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ
5 τρις. η ζημιά από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη – Μόνο μισό τρις. για αποκατάσταση
Ο διχασµός και το σχίσµα ανάµεσα σε Βόρειους και Νότιους κάνει τα θεµέλια του ευρώ και της Ευρωζώνης να τρίζουν
Σαλβίνι: «Μετά τη χρεοκοπία της Ελλάδας θέλουν και τη χρεοκοπία της Ιταλίας»
Η Ευρώπη είναι άτυχη. Σε μία πολύ κρίσιμη, στην πιο κρίσιμη ιστορική στιγμή έχει ηγέτες νάνους, οι οποίοι θυσιάζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στους εθνικισμούς, αλλά και στα ψηφαλάκια στο εσωτερικό της χώρας τους. Μέρκελ και Ρούτε της Ολλανδίας αδυνατούν να αρθούν πάνω από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες των χωρών τους (εσωτερικές απειλές από το AfD στη Γερμανία και εθνικιστές στην Ολλανδία) και να θέσουν την Ευρώπη στο ιστορικό της βάθρο.
Μην μας ξεγελούν τα χειροκροτήματα…
Αποτέλεσμα της σημερινής ηγεσίας ο διχασμός, το σχίσμα ανάμεσα σε Βόρειους και Νότιους, που κάνει τα θεμέλια του ευρώ και της ευρωζώνης πρωτίστως να τρίζουν. Ας μην μας ξεγελούν τα χειροκροτήματα των υπουργών Οικονομικών μετά το Eurogroup. Ούτε οι δηλώσεις ορισμένων από αυτούς. Κοιτάζοντας πίσω από τις γραμμές διαπιστώνουμε τον τεράστιο διχασμό και το σχίσμα που την απειλεί.
Αλλά και γι’ αυτούς που δηλώνουν ικανοποιημένοι, σκεφτείτε δύο πράγματα. Πρώτον το κόστος για την Ευρώπη από τον κορωνοϊό υπολογίζεται από ορισμένους ειδικούς στα πέντε τρισεκατομμύρια ευρώ. Ποια ήταν η απάντηση από το Eurogroup; Μόλις 540 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ακόμα κι αν λάβουμε υπόψη, όπως έχει ήδη ειπωθεί, τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κρατών το ποσό ανέρχεται στα τρία τρισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή υπάρχει μία τρύπα δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία…
Από την άλλη δείτε πως αντέδρασαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Οι πρώτες έχουν εγκρίνει τη διάθεση επτά τρισεκατομμυρίων δολαρίων (ποσό υπερδιπλάσιο από εκείνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης), ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι δεν χρειάζεται να δανειστεί, αλλά θα θέσει σε κίνηση τα πιεστήρια και θα τυπώσει λίρες.
Που σημαίνει ότι η διαφορά είναι χαώδης εξαιτίας των Γερμανών, Ολλανδών, Αυστριακών και Φινλανδών, οι οποίοι ωθούν τις χώρες του Νότου και ιδίως τις Ιταλία και Ισπανία στη χρεοκοπία δίνοντας το δικαίωμα στον Ματέο Σαλβίνι να δηλώνει πως μετά τη χρεοκοπία της Ελλάδας, θέλουν και τη χρεοκοπία της Ιταλίας. Μόνο που αν πέσει η Ιταλία, θα συμπαρασύρει και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών και τραπεζιτών. Πρόκειται για την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης και ένα μέγεθος που σε περίπτωση χρεοκοπίας, η Ε.Ε. δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί. Και είναι αυτός ένας επιπλέον λόγος που κάνει τα θεμέλια της Ευρώπης να τρίζουν επικίνδυνα. Και θα τρίζουν πολύ περισσότερο αν τις επόμενες εκλογές στην Ιταλία κερδίσει ο Σαλβίνι, όπως δείχνουν όλες οι σφυγμομετρήσεις και εκτιμήσεις.
Τα μνημόνια είναι εδώ…
Ο διχασμός και το σχίσμα όπως είπαμε ανάμεσα σε Βόρειους και Νότιους αποκαλύπτεται και από τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών μετά το Eurogroup. Από τη μία πλευρά έχουμε τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Βούπτκε Χούκστρα. «Ο ESM μπορεί να παρέχει οικονομική βοήθεια σε χώρες χωρίς όρους για ιατρικά έξοδα. Θα διατεθεί επίσης και οικονομική στήριξη, αλλά με όρους. Αυτό είναι δίκαιο και λογικό. Είμαστε και θα παραμείνουμε αντίθετοι στο ευρωομόλογο. Πιστεύουμε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα την Ευρώπη ή την Ολλανδία», τονίζει με κυνισμό και αδιαλλαξία. Τι μας λέει λοιπόν ο Χούκστρα; Αν δανειστείτε για την οικονομική ανασυγκρότηση ή επανεκκίνηση της οικονομίας θα εφαρμοστούν μνημόνια, δηλαδή αυτά που οδήγησαν την Ιταλία στο βέτο. Δηλαδή τα μνημόνια είναι εδώ παρόντα και ως πέλεκυς επικρέμανται. Τι μας λέει επίσης για το ευρωοομόλογο; Ξεχάστε το, είμαστε αντίθετοι. Τα ίδια λένε και οι Γερμανοί, απλώς αυτή τη φορά έβαλαν στην εμπροσθοφυλακή τους Ολλανδούς και η ηγέτης-νάνος Μέρκελ κρύφτηκε πίσω από τον έτερο νάνο, τον Ρούτε.
Τι λέει επιπλέον για το νέο ταμείο ο ανεκδιήγητος και ανιστόρητος Ολλανδός υπουργός Οικονομικών; «Συμφωνήσαμε πρόσθετη ενίσχυση για ιατρική υποστήριξη σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο έκτακτης ανάγκης στο οποίο οι χώρες μπορούν να συνεισφέρουν εθελοντικά», δηλαδή όχι για επενδύσεις, ούτε για οικονομική ενίσχυση.
Ο Ολλανδός έχει δίκιο ή οι άλλοι;
Το αντίθετο δηλαδή από εκείνα που δηλώνουν ο Μάριο Σεντένο και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ. Ο Πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός ταμείου, που θα είναι προσωρινό και θα ενισχύσει τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. Για το μέγεθος του ταμείου, είπε ότι θα χρειασθεί καθοδήγηση από τους ηγέτες της ΕΕ.» Δηλαδή ο Πρόεδρος του Eurogroup διαψεύδει τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ο οποίος σε ανάρτησή του έκανε λόγο για ταμείο για επενδύσεις. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν έχει δίκιο ο Ολλανδός ή ο Σεντένο και ο Γάλλος.
Όμως, η πιο σημαντική διαπίστωση που προκύπτει είναι το χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο και η διαίρεση της Ευρώπης ή οποία τείνει να λάβει μορφή αντιπαλότητας που θα παγιωθεί, προκαλώντας συγκρούσεις, ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου.
Η δήλωση Τσίπρα…
Πολύ αποκαλυπτική της μυωπίας των Ευρωπαίων ηγετών και των κινδύνων που απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι και η δήλωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το Eurogroup. «Τα 540 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι ένα πακέτο που υπολείπεται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών για άμεση στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Η δε επιμονή σε πιστοληπτική γραμμή του ESM, ύψους 2% του ΑΕΠ σε κάθε κράτος-μέλος, με προϋπόθεση όμως νέα προγράμματα λιτότητας, σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για την οικονομία, επιβεβαιώνει πως η ηγεσία της ΕΕ αδυνατεί να κατανοήσει το μέγεθος της κρίσης. Και φυσικά δεν έχει καταλάβει τίποτα από τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος.
Χθες, χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία για αποφάσεις που θα άνοιγαν το δρόμο στην ελπίδα για ανασυγκρότηση της συνοχής της ΕΕ, για μία ισχυρή ασπίδα απέναντι στην κρίση. Αντί αυτών, η απόφαση αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο για μία νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Μία κρίση που εγκυμονεί φυσικά τεράστιους κινδύνους και για την πατρίδα μας.
Η μόνη ελπίδα παραμένει η επαναφορά στο τραπέζι του εργαλείου αμοιβαιοποίησης του ρίσκου και διαμοιρασμού των βαρών, στη συζήτηση για το Ταμείο Ανασυγκρότησης. Αν ούτε αυτό συμβεί, πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε τεράστια αδιέξοδα και ενδεχομένως σε τεκτονικές αλλαγές που θα αφορούν την ίδια την ενότητα της Ένωσης».
Πρόκειται για διαπίστωση με την οποία συμφωνούν Ιταλοί και Ισπανοί τουλάχιστον. Απόδειξη η δήλωση της Ισπανίδας υπουργού Οικονομικών Νάντια Καλβίνο η οποία παρότι μιλάει με ικανοποίηση για την απόφαση του Eurogroup, επαναφέρει το θέμα της αμοιβαιοποίησης των χρεών, που αν δεν γίνει απειλεί την Ευρώπη με μία νέα κρίση χρέους. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τους κοινούς οικονομικούς μηχανισμούς οικονομικής ανάκαμψης» λέει χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί πως στο οικονομικό σκέλος το Eurogroup ήταν κατώτερο των προκλήσεων, ενώ αποδεικνύει και τη μεγάλη κόντρα, το σχίσμα Βορείων και Νοτίων.