Για το πότε πρέπει να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα – Προβληματισμός στους γιατρούς και αυστηρή προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για τις συνέπειες που θα προκαλέσουν τυχόν βιαστικές κινήσεις
Μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στους επιστήμονες από τη μια μεριά και τους παράγοντες της αγοράς και τους υπουργούς από την άλλη προκαλεί το χρονοδιάγραμμα για την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Οι επιστήμονες ευθυγραμμίζονται με τις αυστηρές προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τάσσονται υπέρ της διάτρησης των περιοριστικών μέτρων και τον Μάιο.
Αντίθετα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η παράταση της σημερινής κατάστασης θα προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εκτιμά ότι η ύφεση θα περιοριστεί στο 4% στην περίπτωση άρσης των μέτρων τον Μάιο.
Αν όμως παραταθεί κατά ένα μήνα το LocK Down τότε η ύφεση θα αγγίξει το 8% με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.
Στο Μαξίμου έχουν αρχίσει να συζητούν το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να προαναγγέλλει το άνοιγμα των Ειρηνοδικείων, Πρωτοδικείων και Υποθηκοφυλακείων από την ερχόμενη εβδομάδα.
Διευκρινίζει ωστόσο ότι τα δικαστήρια θα εκδικάζουν διάφορες υποθέσεις διοικητικού χαρακτήρα χωρίς ακροατήριο.
Στην κατάργηση των περιοριστικών μέτρων οδηγεί και ο χαμηλός αριθμός νέων κρουσμάτων.
Αν δεν είχαν εμφανιστεί τα 150 κρούσματα στη δομή των μεταναστών στο Κρανίδι, ο αριθμός των κρουσμάτων για το προηγούμενο 24ωρο θα περιορίζονταν στους έξι.
Η εξέλιξη αυτή αναγκαστικά θα επιτάχυνε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να ανασάνει ο κόσμος και η οικονομία.
Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιούν ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων μπορεί να προκαλέσει την ολική επιστροφή στον εφιάλτη του κορωνοϊού, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται επ΄ αόριστον γιατί οι συνέπειες σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας είναι κασταστροφικές.
Η κυβέρνηση επιδιώκει την άρση περιοριστικών μέτρων μέσα στον Μάιο για να μπορέσει στη συνέχεια να προχωρήσει στην επανεκκίνηση του τουρισμού.
Στην περίπτωση κατά την οποία έστω και οι μισές ξενοδοχειακές μονάδες λειτουργήσουν από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου οι συνέπειες στην οικονομία θα είναι περιορισμένες.
Βέβαια η επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων θα γίνει με βάση πρωτόκολλα ασφαλείας που θα περιλαμβάνουν και την προσκόμιση πιστοποιητικού υγείας για όλους τους τουρίστες.
Η επανεκκίνηση της οικονομίας επιβάλλεται μετά τη σταθερή άρνηση της Άνγκελας Μέρκελ να δεχθεί την έκδοση κορωνοομολόγων.
Οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι περιορισμένη και γι΄ αυτό βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, προκειμένου να προχωρήσουν στην επανεκκίνηση βασικών πυλώνων της παραγωγικής μηχανής.