Skip to content
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025

Μεγάλο παζάρι στην Ουάσινγκτον

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥΣ                                                                                     

Τα «δόντια» τους δείχνουν οι δανειστές, στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), προσπαθώντας να επιβάλουν τις θέσεις τους για την επόμενη ημέρα του ελληνικού προγράμματος. Σε μία σύνοδο που παραδοσιακά έχει παγκόσμιο χαρακτήρα, βλέπουμε ότι η Ελλάδα, αποτελεί πρώτο θέμα σχεδόν σε κάθε συζήτηση στα διάφορα φόρουμ και εκεί «εχθροί» και «φίλοι», βρίσκουν ευκαιρία για νέες δηλώσεις, οι οποίες αποκαλύπτουν τόσο το χάσμα ανάμεσα σε Ευρώπη και ΔΝΤ, όσο και  τις δυσκολίες ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Τόμσεν, Σόιμπλε και Ντομπρόφσκις συνεχίζουν το παιχνίδι εντυπώσεων.

 
Σε μέτρα 9 δισ. ευρώ επιμένει ο Τόμσεν !

 «Για την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% χρειάζονται μέτρα 4,5% του ΑΕΠ» επανέλαβε ο Πολ Τόμσεν, που ακόμα ζητάει από την Ελλάδα 9 δις ευρώ. «Αν ευρωπαίοι και Ελλάδα θέλουν να τηρήσουν αυτό το πρόγραμμα εμείς θα το αποδεχτούμε. Όμως θέλουμε να δούμε τα μέτρα.  Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα διατηρηθεί το 3,5% για δεκαετίες» τόνισε ο πρώην τροικανός!

Η ανακούφιση χρέους πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως αν δεχτούμε ότι θα κινηθούμε με το στόχο του 3,5% για το πλεόνασμα του 2018. Μέχρι στιγμής έχουμε επικεντρωθεί στα μέτρα που πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση. Τώρα η συζήτηση πρέπει να περάσει και στο θέμα του χρέους. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΔΝΤ, «εμείς θα πάμε πρόγραμμα στο Διοικητικό Συμβούλιο,  μόνο όταν έχουν προχωρήσει και τα δυο θέματα». Δηλαδή μαζί τα νέα μέτρα και το χρέος. Ανάμεσα σε άλλα ο Δανός τεχνοκράτης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα, δυσκολεύεται να διατηρήσει αυτή την προσαρμογή (σ.σ. στα μέτρα ). Δεν ξέρουμε αν το 2015 υπήρξε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα ή μικρό έλλειμμα», για να προσθέσει στην συνέχεια ότι  «αυτό που λέμε είναι ότι χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις για να διατηρηθούν τα πλεονάσματα. Διαφορετικά θα πρέπει σε λίγους μήνες να ζητήσουμε νέα μέτρα».

Στην Ελλάδα πρέπει να πληρώνουν περισσότεροι τους φόρους, υπογράμμισε ο κ. Τόμσεν τονίζοντας ότι αυτό που ζητάει το ΔΝΤ είναι «διεύρυνση της φορολογικής βάσης για να σταματήσει η συνεχής αύξηση των φορολογικών συντελεστών στο «πάνω σκέλος».

Από την άλλη η φοροδιαφυγή συνεχίζει να αυξάνεται  και τα έσοδα μειώνονται λόγω του φορολογικού συστήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, που επικαλέστηκε ο Δανός, στην  Ελλάδα εξαιρείται  το 50% των φορολογουμένων από την πληρωμή φόρων. Τέλος τόνισε ότι, το αφορολόγητο είναι μεγαλύτερο από πολλές άλλες χώρες. 

Αφήστε το χρέος ήσυχο λέει ο Σόιμπλε!

 Το θέμα του χρέους μας αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα, της ελληνικής Οικονομίας, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε ένα «χορό» δηλώσεων, έχουν επιδοθεί οι ξένοι αξιωματούχοι, με τον Γερμανό να προχωρά στην εμπρηστική δήλωση ότι «δεν είναι αναγκαία η λήψη μέτρων για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».  Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ξεκαθάρισε ότι ένα ελληνικό πρόγραμμα δεν θα ήταν δυνατό να υλοποιηθεί χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνεχίζοντας στον ρυθμό των δηλώσεων Λαγκάρντ,  μία ημέρα πριν όταν η «Σιδηρά Κυρία» του Ταμείου, είχε τονίσει ότι,  δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά έμμεσα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει διαφορετικό ρόλο στην υλοποίησή του.

 Κοντά σε συμφωνία Ελλάδα και δανειστές, λέει ο Β.Ντομπρόβσκις

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, δηλώνει, ότι «η συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ελλάδας για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης της ελληνικής διάσωσης «πλησιάζει» και θα συζητηθεί στο περιθώριο της συνάντησης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα» δήλωσε στο  POLITICO. Συγκεκριμένα, τόνισε πως, «σε ό,τι αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνουμε πρόοδο σε έναν αριθμό σημείων», της συμφωνίας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι στόχοι στα δημοσιονομικά, στον φόρο εισοδήματος, της είσπραξης φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό.

Ο Λετονός πολιτικός, παραδέχθηκε ότι παραμένουν διαφορές μεταξύ των δανειστών ωστόσο τόνισε πως, οι διαφορές «σαφώς μπορούν να γεφυρωθούν». Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για μια νέα κρίση στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή