ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ! – «ΜΑΧΕΣ» ΓΙΑ ΥΠΕΡ-ΤΑΜΕΙΟ, ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ – ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ, ΤΟ ΔΝΤ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Σκιά» στην δεύτερη αξιολόγηση έριξαν τα «όχι» των Τροικανών! Επίθεση στην λογική, κάνουν οι δανειστές, που με τις απανωτές αρνήσεις τους στις προτάσεις της κυβέρνησης, έκαναν τα εύκολα, δύσκολα, στην πρώτη εβδομάδα της διαπραγμάτευσης! Αφού αρνήθηκαν ρυθμίσεις που θα έδιναν ανάσα στην αγορά, οι εκπρόσωποι των Θεσμών, ζήτησαν από τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, να πάρει πίσω διάταξη που προστατεύει ψηφίστηκε πρόσφατα, η οποία προστατεύει τις θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών.
Μετά από μία εβδομάδα συναντήσεων, υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα στα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης, τα οποία θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο μέσω τηλεδιασκέψεων. Τα κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών, φεύγουν για την χώρα τους, ενώ το ΔΝΤ θα παραμείνει στην Αθήνα για να συντάξει την Έκθεση του άρθρου 4. Την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή, ένα νομοσχέδιο, που θα κλείνει όλες τις εκκρεμότητες, των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση τα προαπαιτούμενα του καλοκαιριού, θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί πριν από το κρίσιμο EuroWorking Group στις 29 Σεπτεμβρίου. Εκεί οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της υπό-δόσης των 2,8 δις ευρώ.
Στα ανοικτά θέματα, είναι η στελέχωση του συμβουλίου, του νέου υπερ-Ταμείου, με κυβερνητικές πηγές, να τονίζουν πως θα κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες.
Στα αρνητικά, που βγήκαν από τα υπόγεια του Χίλτον, είναι το μπλόκο των δανειστών στην καθιέρωση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού. Την πληροφορία, επιβεβαίωσε και κορυφαία πηγή από το οικονομικό επιτελείο, μετά την τελευταία συνάντηση με τους δανειστές.
Η εικόνα που βγαίνει από κυβερνητικές πηγές, είναι ότι γενικά η διαπραγμάτευση πάει σε θετική κατεύθυνση, με πηγή κοντά στην διαδικασία, να δηλώνει, «σήμερα είμαι πολύ πιο ευχαριστημένος απ’ ό,τι ήμουν τη Δευτέρα καθώς αμβλύνθηκαν αρκετές ανησυχίες και υπάρχει μεγάλη πρόοδος». Όλα τα προαπαιτούμενα, αναμένεται να κλείσουν μέσα στις επόμενες ημέρες, με εφαρμοστικό νόμο. Από το υπουργείο Οικονομικών, θεωρούν πως οι ημερομηνίες «κλειδιά» της 29ης Σεπτεμβρίου (EwG) και της 10ης Οκτωβρίου (Eurogroup) που θα απελευθερώσουν τα 2,8 δις ευρώ, δίνουν αρκετό χρόνο και μέχρι τότε όλα θα έχουν κλείσει.
Περνούν, με αλλαγές, τα νομοσχέδια για «πλαστικό» χρήμα και αποκάλυψη κεφαλαίων
Οι ίδιες πηγές, κάνουν λόγο για μεγάλη πρόοδο στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στην βουλή, αλλά δίχως τον ακατάσχετο λογαριασμό.Όμως, ο λογαριασμό αυτός, εκτός από την προστασία που έδινε στις επιχειρήσεις, ήταν και ισχυρό κίνητρο για την επέκταση των συναλλαγών στο πλαστικό χρήμα. Τώρα το οικονομικό επιτελείο, αναζητεί άλλα κίνητρα ώστε να ενισχυθεί η χρήση πλαστικού χρήματος, κάτι που θα έφερνε και αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.
Την ίδια στιγμή, υπήρξε πρόοδος και στο νομοσχέδιο για την αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων. Σε αυτό, η συμβιβαστική λύση που επικρατεί αφαιρεί το κίνητρο από τους κεφαλαιούχους να αποκαλύψουν τα κεφάλαιά τους, αφού φόρος και πρόστιμα ανεβαίνουν σημαντικά, κοντά στο 60%. Αν επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, κάποιος που θα αποκάλυπτε 1 εκατ. ευρώ, θα έπρεπε να πληρώσει 600 χιλιάδες ευρώ στο δημόσιο!
Τι ζήτησε η Τρόικα από τον Ν. Φίλη
Το υπουργείο, Παιδείας είχε περάσει μία διάταξη, με την οποία, επαναφέρεται το προηγούμενο καθεστώς στις απολύσεις από τα σχολεία, που ίσχυε από το 1976 και είχε καταργηθεί το 2012. Σύμφωνα με αυτή, εάν ένας ιδιοκτήτης σχολείου θέλει να απολύσει εκπαιδευτικό, μπορεί αλλά πρέπει πρώτα να παρουσιάσει τεκμηρίωση της απόφασης.
Ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θέλει την κατάργηση αυτού του μέτρου προστασίας των θέσεων εργασίας, υποστηρίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες, στο μέλλον αυτό μπορεί να γενικευτεί και στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, το μέτρο στα σχολεία να είναι προπομπός για αλλαγές που θα περιορίζουν την δυνατότητα των εργοδοτών να απολύουν το προσωπικό τους σε όλη την αγορά.
Από την κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποσύρει ψηφισμένο και συμφωνημένο νόμο και ότι το νομοσχέδιο δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά αποτέλεσε θέμα συζήτησης για τέσσερεις μήνες. Όλα αυτό το διάστημα οι δανειστές δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις.