«ΣΤΟ EUROGROUP ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 3% ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΕΠ»
«Δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης «νόμων υπό αίρεση» στην Ελλάδα», ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στο Άμστερνταμ.
Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι υπήρξε συμφωνία για τα μέτρα ύψους 3% επί του ΑΕΠ επισημαίνοντας ότι το πακέτο των μέτρων έχει διαμορφωθεί με βάση τις ελληνικές προτάσεις. Οι κυβερνητικοί κύκλοι σημείωσαν ότι μόλις πριν από μια εβδομάδα, κάποιοι τις χαρακτήριζαν «μονομερείς ενέργειες».
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν τα μέτρα επαρκή για τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% το 2018, όπως προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου επεσήμαναν οι κυβερνητικές πηγές.
Ακόμα, οι κυβερνητικές πηγές πρόσθεσαν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδέχεται το πακέτο των μέτρων, αμφισβητεί όμως ότι θα καλυφθεί ο συγκεκριμένος στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες του αθηναϊκού πρακτορείου, στη συνεδρίαση του Eurogroup, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, υποστήριξαν την ελληνική θέση ότι ενδεχόμενη νομοθέτηση «μέτρων υπό αίρεση» θα είναι επιβαρυντική για το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζήτησε να εξεταστεί περαιτέρω το θέμα των προληπτικών μέτρων.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ έχει κατεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων του ΔΝΤ, στο ζήτημα του χρέους.
Κυβερνητικές πηγές, χαρακτήρισαν θετικό το tweet του Γερούν Ντάισελμπλουμ που προανήγγειλε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα με αντικείμενο τη λήψη τελικής απόφασης.
Επίσης, οι κυβερνητικές πηγές ότι η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης «νόμων υπό αίρεση» στην Ελλάδα και ότι οποιαδήποτε συζήτηση για προληπτικές δεσμεύσεις πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.