Μαύρα σύννεφα για την ελληνική οικονομία: Μεγαλύτερη ύφεση από τις προβλέψεις του Ιουνίου βλέπει ο Στουρνάρας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στην εκδήλωση του “Κύκλου Ιδεών” με θέμα “Η Ελλάδα μετά την πανδημία”, ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει μεγαλύτερη ύφεση φέτος, σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου.
Στο βασικό της σενάριο, η ΤτΕ αναμένει για το 2020 συρρίκνωση 7,5% της ελληνικής οικονομίας, έναντι συρρίκνωσης 5,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της.
Το δυσμενές σενάριο παραμένει στο 9,4%, πάντα εξαρτώμενο από ενδεχόμενη επιδείνωση της πανδημίας.
Για το 2021, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι αναμένεται σημαντική ανάκαμψη της τάξης του 5,6% στο βασικό σενάριο. Βασικός παράγων που θα καθορίσει τις εξελίξεις είναι η παρατηρούμενη αύξηση της αποταμίευσης και πότε αυτή θα μετατραπεί σε καταναλωτική ή επενδυτική δαπάνη.
Εξάλλου, η ΤτΕ αναμένει πρωτογενές έλλειμμα περίπου 6% για το 2020 (εξαιρουμένων των εσόδων στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος) λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για την πανδημία και λόγω της πτώσης των φορολογικών εσόδων από την σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ ως συνέπεια των παραπάνω. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα (τοκοχρεολύσια κάτω του 15% του ΑΕΠ) συνεχίζει να ισχύει κάτω από εύλογες υποθέσεις εξέλιξης του ονομαστικού ΑΕΠ.
Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε και στις τράπεζες, εντοπίζοντας ως μεγαλύτερο πρόβλημα τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που διαμορφώνονται στα 60 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του α’ εξαμήνου αλλά και τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησής τους μετά το τέλος των moratoria.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης
Τελευταία Άρθρα
Τα πιο Δημοφιλή