Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Λίστα – φωτιά με ομόλογα και μετοχές

ΦΥΓΑΔΕΥΣΑΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ

ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ με τη Δικαιοσύνη θα βρεθούν χιλιάδες φοροφυγάδες, που φυγάδευσαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, αγοράζοντας επενδυτικά προϊόντα και μετοχές, για να παρακάμψουν τους ελέγχους της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι αρμόδιοι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν εξασφαλίσει στοιχεία που περιλαμβάνονται σε μια νέα λίστα – φωτιά και σύντομα θα καλέσουν για εξηγήσεις όλους όσους αγόρασαν ομόλογα εξωτερικού ή μετοχές αξίας πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ. Παράλληλα γίνεται έρευνα σε μεγάλα χρηματιστηριακά γραφεία και μπρόκερς επενδυτικών προϊόντων, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι έβγαλαν μαύρο χρήμα στο εξωτερικό, παρακάμπτοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας μας. Όσοι περιλαμβάνονται στη νέα λίστα θα κληθούν από τους αρμόδιους εισαγγελείς να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν καλύπτονται από τις φορολογικές τους δηλώσεις, τότε θα επιβάλλεται πρόστιμο 40% επί της αξίας των μετοχών ή των ομολόγων, ενώ θα παραμένει ανοιχτό και το ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Για μεγάλα ποσά τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν αναμένονται να ασκηθούν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Πανικό προκαλεί σε εφοπλιστές, επιχειρηματίες, γιατρούς και δικηγόρους, που περιλαμβάνονται στην περίφημη λίστα τουλάχιστον με μέσο όρο χρηματικών τοποθετήσεων πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ για την οποία ζήτησε επιπλέον στοιχεία η οικονομική εισαγγελία. Ο πανικός μεταδόθηκε σαν ιός στην Αθήνα, αφού αυτή η λίστα περιλαμβάνει καταθέτες που χρησιμοποίησαν μια μέθοδο, η οποία παρακάμπτει τις ελεγκτικές αρχές, κυρίως από το 2010 και μετά. Όταν δηλαδή ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη λίστα με τα περίφημα «αόρατα» εμβάσματα, δηλαδή τα εμβάσματα εκατομμυρίων που έφυγαν από την Ελλάδα κάτω από τη μύτη του συστήματος ελέγχου, αφού ουσιαστικά αγόρασαν χαρτοφυλάκια ομολόγων εξωτερικού και παρέκαμψαν το σύστημα.

Η συγκεκριμένη λίστα δημιουργήθηκε μετά από σχετικό αίτημα του εισαγγελέα στην Τράπεζα της Ελλάδος και αφορά εμβάσματα άνω των 500.000 ευρώ. Πρόκειται για εκατοντάδες εμβάσματα με ποσά έως και 17-18 εκατομμύρια, συνολικής αποτίμησης (για ένα χρόνο) σχεδόν 2 δις ευρώ.

Η διαδικασία αποστολής των χρημάτων είναι νόμιμη αλλά το ζητούμενο τους είναι η προέλευση των χρημάτων. Μεταξύ αυτών που έστειλαν τέτοια εμβάσματα είναι εφοπλιστές, επιχειρηματίες, γιατροί και δικηγόροι. Τα συγκεκριμένα εμβάσματα είναι νόμιμα και κυρίως με έξυπνο τρόπο παρακάμπτουν το σύστημα αφού οι ελεγκτικές αρχές δεν μπορούν να διαπιστώσουν ποια από αυτά είναι καθαρά κεφάλαια και ποια μαύρα.

Δηλαδή με αυτό τον τρόπο τα κεφάλαια φεύγουν χωρίς να χτυπά το καμπανάκι στις αρχές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος έφτιαχνε στην Ελλάδα ένα χαρτοφυλάκιο που περιέχει αμοιβαία και ομόλογα εξωτερικού, μετοχές κ.ά. Επόμενο βήμα το άνοιγμα ενός λογαριασμού χαρτοφυλακίου με μια απλή αίτηση στο εξωτερικό και η μεταφορά του χαρτοφυλακίου του στην ξένη τράπεζα.

Ακολούθως μπορεί ανενόχλητος να προχωρήσει στη ρευστοποίηση του χαρτοφυλακίου.

Εν ολίγοις κόβει οποιαδήποτε σχέση των χρημάτων με την Ελλάδα και θησαυροφύλακας είναι εξ αρχής η ξένη τράπεζα. Τον πανικό στις χρηματιστηριακές προκάλεσε την περασμένη βδομάδα εισαγγελική παραγγελία που ζητούσε επιπλέον πληροφορίες για τις εκροές κεφαλαίων στο εξωτερικό που έγιναν όχι μέσω τραπεζικού συστήματος, αλλά με την αξιοποίηση επενδυτικών προϊόντων από το 2010 μέχρι και την περίοδο επιβολής capital controls. Τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων και χρηματιστηριακές εταιρείες έχουν γίνει αποδέκτες αλλεπάλληλων εισαγγελικών εντολών, με τις οποίες ζητούνται αναλυτικά στοιχεία για πελάτες που αγόρασαν μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και άλλα επενδυτικά προϊόντα αξίας άνω των 500.000 ευρώ κατά την περίοδο των μνημονιακών χρόνων.

Ένα τέτοιο τελευταίο έγγραφο έφτασε σε πολλές ΑΧΕ, αυτές τις ημέρες και ζητά αναλυτικά στοιχεία για τις αγορές επενδυτικών προϊόντων κατά το χρονικό διάστημα από 1ης Ιουνίου 2014 μέχρι 30 Ιουνίου 2015. Δηλαδή μέχρι και το τέλος της δεύτερης μέρας ισχύος των τραπεζικών περιορισμών που επιβλήθηκαν στις 29 Ιουνίου 2014. Η έρευνα βρίσκεται, ωστόσο, σε εξέλιξη εδώ και περίπου οκτώ μήνες από τους οικονομικούς Εισαγγελείς, οι οποίοι έχουν ήδη ζητήσει αντίστοιχα στοιχεία για την περίοδο από το 2010 μέχρι το 2014.

Στόχος είναι να εντοπιστούν οι περιπτώσεις επενδυτών, οι οποίοι ενώ αρχικά επένδυσαν κεφάλαια μέσω ελληνικών εταιρειών σε επενδυτικά προϊόντα εξωτερικού, στη συνέχεια με το “κόλπο” αλλαγής του θεματοφύλακα, έβγαλαν στην ουσία τα χρήματά τους σε λογαριασμούς ξένων τραπεζών, χωρίς αυτή η εκροή να αποτυπωθεί στα στοιχεία εκροών της Τράπεζας της Ελλάδας αφού δεν πέρασαν ποτέ από το τραπεζικό σύστημα.

Σκοπός είναι, στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά να ελεγχθούν για περιπτώσεις φοροδιαφυγής, “ξεπλύματος”, παράνομης διακίνησης κεφαλαίων κ.ά., χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι επενδυτές που κινήθηκαν κατ΄ αυτό τον τρόπο ήταν παράνομοι.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή