Από εργαλείο διάσωσης, το SURE και η χρηματοδότηση κατά 60% στο τμήμα του μισθού που θα μειωθεί, προσφέρεται για να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις σε αναδιάρθρωση του προσωπικού τους.
«Τη λήψη νέων παρεμβάσεων για να καλυφθούν οι εργαζόμενοι, με παράλληλη εντατικοποίηση των ελέγχων, ώστε να αντιμετωπιστεί η εργοδοτική παραβατικότητα και η καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων» ζήτησε η ΓΣΕΕ μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων για την απασχόληση, δίνοντας έμφαση στην «αναγκαιότητα χρηματοδότησης της χώρας μέσω νέων καθαρών –και όχι από προσθήκη χρέους– ευρωπαϊκών πόρων». Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας χειρότερης κανονικότητας.
Και δεν φαίνεται να έχει άδικο. Ούτε για την ανεργία ούτε για τη στήριξη του εισοδήματος. Κατ’ αρχάς, μπορεί να μην το είπε ούτε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του ούτε ο υπουργός Εργασίας, αλλά τα στοιχεία των καρτών που συνόδευαν την παρουσίαση μέτρων δεν έκρυψαν ότι απαγόρευση για απολύσεις ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους που θα τεθούν κάτω από την ομπρέλα της κρατικής επιδότησης.
Δηλαδή, μόνο οι εργαζόμενοι που θα έχουν λιγότερη ή μισή δουλειά και χαμηλότερο μισθό είναι αυτοί που δεν θα απολυθούν, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Άρα, από τη στιγμή που θα λήξουν οι αναστολές συμβάσεων και το διάστημα των 45 ημερών που προστατεύει την παραμονή τους στην εργασία, οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς προστασία από τις απολύσεις. Υπό αυτήν την έννοια, το SURE και η χρηματοδότηση κατά 60% στο τμήμα του μισθού που θα μειωθεί προσφέρεται για να προχωρήσουν όλες οι επιχειρήσεις σε αναδιάρθρωση του προσωπικού τους.
Σε αυτό το σημείο εστίασε την κριτική της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ: «Όπως σαφώς προκύπτει από τις κάρτες που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση, η θέση εργασίας διατηρείται μόνο για τον εργαζόμενο που μειώνεται ο μισθός του κατά 20% και τίθεται σε εκ περιτροπής απασχόληση… Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης περί γενικευμένης ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας είναι ψευδής», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου.
Την έντονη ανησυχία της για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων εξέφρασε η ΓΣΕΒΕΕ. Επαναλαμβάνοντας τη μετριοπαθή, όπως τη χαρακτηρίζει, εκτίμησή της «για κίνδυνο απώλειας 250.000 θέσεων απασχόλησης εάν δεν υιοθετηθούν τα κατάλληλα μέτρα», ζήτησε να συμπεριληφθούν στη χρηματοδοτική σκέπη του SURE οι αυταπασχολούμενοι και να επεκταθεί το πρόγραμμα επιδότησης των εισφορών των μερικώς απασχολούμενων σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Ζητεί επίσης μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% για όλα τα προϊόντα και παράταση της ισχύος της.
Ο ΣΕΒ είναι μάλλον ικανοποιημένος από τα κυβερνητικά μέτρα στο Οικονομικό του Δελτίο. Προβλέπει ότι μέχρι τον Ιούλιο 583 χιλιάδες δεν θα προσληφθούν στον τουρισμό και τους λοιπούς κλάδους, αλλά θα μπορέσουν να επιβιώσουν με 483 ευρώ τον μήνα. Oι εξελίξεις αποτυπώνονται και στα στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας για τον Απρίλιο. Η ανεργία μέσα σε έναν μήνα αυξήθηκε κατά 4,72%, αφού προστέθηκαν ακόμη 53.367 άνεργοι μέσα στον Απρίλιο.
Συνολικά οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλιο ανήλθαν σε 1.185.013 έναντι 973.487 τον Απρίλιο του 2019.
Πηγή: efsyn.gr