Skip to content
Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Κορωνοϊός: Στο μικροσκόπιο οι μεταλλάξεις – Ανησυχία των ειδικών – «Έως και 74% πιο μεταδοτικό το νοτιοαφρικανικό στέλεχος»

To πιθανό τρίτο κύμα επιδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα απασχολεί το Υπουργείο Υγείας, το οποίο προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Την ίδια ώρα οι μεταλλάξεις ανησυχούν ιδιαίτερα τους επιστήμονες για την υψηλότερη μεταδοτικότητά της, αλλά και την πιθανή ανθεκτικότητά της στα εμβόλια.

Ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα τόνισε ότι «το ΕΣΥ δέχεται πίεση γι’ αυτό το οργανώνουμε όσο μπορούμε περισσότερο» και πρόσθεσε: «Όσο ισχυρό και να είναι οποιοδήποτε σύστημα υγείας, δεν μπορεί να αντέξει τα πολύ αυξημένα επιδημιολογικά δεδομένα που δημιουργεί αυτή η ασθένεια». Αναφερόμενος στην επιχείρηση εμβολιασμού, ο κ. Κικίλιας εκτίμησε ότι το τρίμηνο Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο θα αυξηθούν οι εμβολιασμοί και θα προχωρήσουμε στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, ώστε μέχρι τότε να έχει εμβολιαστεί ένας ικανός αριθμός πολιτών. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα εμβόλια είναι η μοναδική λύση τίποτα άλλο και συμπλήρωσε: Είμαστε στην αρχή του τέλους, ας είμαστε πολύ προσεκτικοί και να σεβαστούμε τους γιατρούς για την μάχη που δίνουν».

Καθησυχάζει για τις μεταλλάξεις η κυβέρνηση

Από την πλευρά της, αδικαιολόγητο χαρακτήρισε τον πανικό για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού σε σχέση με τον εμβολιασμό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

«Είναι υπερβολή να θεωρούμε ότι μένουμε ανοχύρωτοι ή ευάλωτοι όταν ακούμε ότι είναι μειωμένος αριθμός των αντισωμάτων», τόνισε και προσέθεσε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια, παρέχουν ισχυρή και ευρεία προστασία.

«Δεν κάναμε καλά- καλά την δεύτερη δόση και τρέχουμε για να δούμε τι θα γίνει με την τρίτη εάν και εφόσον χρειαστεί», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Νομίζω ότι με αυτά τα εμβόλια που έχουμε θα επιτύχουμε σημαντική ανοσία. Εάν διαπιστωθεί ότι φθίνει η ανοσία ίσως θα χρειαστεί μία τρίτη δόση, η οποία θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει με τη γρίπη», εξήγησε και είπε ότι αυτό θα γίνει μόνο εάν συμβεί μια φοβερή μετάλλαξη ώστε ένα εμβόλιο να θεωρηθεί μη αποτελεσματικό. 

Ανησυχία για τα νέα στελέχη

Εν τω μεταξύ, η εμφάνιση κρούσματος του νοτιοαφρικανικού στελέχους στη Θεσσαλονίκη, έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές, οι οποίες έχουν ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους στη συμπρωτεύουσα , ενώ την ίδια ώρα τα κρούσματα του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 170.

Την ίδια ώρα, έντονος είναι ο προβληματισμός των ειδικών κατά πόσον τα εμβόλια προσφέρουν την απαραίτητη κάλυψη. Pfizer και Moderna, πάντως υποστηρίζουν πως τα εμβόλιά τους παράγουν «επαρκή» αντισώματα κατά της νοτιο-αφρικανικής μετάλλαξης.

Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της πανδημίας επισημαίνοντας πως αναμένονται να υπάρξουν και άλλες μεταλλάξεις του, όπως συμβαίνει σε όλους τους ιούς. Στην ΕΡΤ1 μίλησαν το πρωί της Δευτέρας ο Μάριος Λαζανάς Λοιμωξιολόγος και ο Γιάννης Κυριόπουλος ομότιμος καθηγητής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας ανέφεραν ότι παρά την ταχύτητα των κλινικών δοκιμών έχουν επαρκή στοιχεία για την ασφάλειά τους. Ο κ. Λαζανάς διευκρίνισε ότι το εμβόλιο της Pfizer καλύπτει τη μετάλλαξη της Μ. Βρετανίας ενώ μελετάται για τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής και πρόσθεσε ότι άλλα εμβόλια τα οποία δεν έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα δεν καλύπτουν τη μετάλλαξη της νοτιοαφρικανικής ηπείρου.

Ο κ. Κυριόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ακόμη και αν έχει κάνει κάποιος το εμβόλιο γιατί μπορεί να κολλήσει και πάλι τον ιό.

Μεταδοτικότερη κατά 74% η μετάλλαξη της Ν. Αφρικής

Μεταδοτικότερο ακόμα και από τη βρετανική μετάλλαξη φαίνεται ότι είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που προέρχεται από τη Νότια Αφρική, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος

«Τα στοιχεία που γνωρίζουμε από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής είναι λιγότερα σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη, γιατί είναι πιο πρόσφατη χρονικά και η διασπορά της διεθνώς είναι πολύ μικρότερη. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης που δείχνουν υψηλότερη μεταδοτικότητα, τα οποία είναι υπό διερεύνηση, ενώ δεν γνωρίζουμε καθόλου ό,τι αφορά στην επιθετικότητα του νέου αυτού στελέχους», σημείωσε ο καθηγητής. 

Πρόσθεσε δε ότι η μεταδοτικότητα της είναι συγκρίσιμη με αυτή της Μεγάλης Βρετανίας και ίσως λίγο υψηλότερη, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι είναι υψηλότερη περίπου κατά 74% σε σχέση με το κοινό στέλεχος του κορωνοϊού. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δε φαίνεται να δείχνουν ότι είναι πιο θανατηφόρα, καθώς τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια και και η έντασή τους δεν αλλάζει.  

«Υπάρχουν ύποπτα κρούσματα της μετάλλαξης σε όλη τη χώρα»

Tην άποψη ότι έχουμε μπει ήδη στο τρίτο κύμα της πανδημίας εξέφρασε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νικόλαος Καπραβέλος.

«Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή ύποπτα μεταλλαγμένα κρούσματα, τα οποία ταυτοποιούνται και ανακοινώνονται μόνο από τον ΕΟΔΥ» τόνισε για να προσθέσει.

« Εμείς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις μεταλλάξεις που φέρουν οι νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο. Βέβαια, δεν μας εκπλήσσει που ο ιός μεταλλάσεται. Είναι μέσα στα χαρακτηριστικά του. Και αυτή τη στιγμή πολλά ύποπτα κρούσματα που δεν είναι του αρχικού στελέχους της Κίνας, διερευνούνται ενώ παράλληλα γίνεται και ιχνηλάτιση των επαφών τους. Και αυτό δε σημαίνει επίσης, ότι τα προβλήματά μας δεν πολλαπλασιάζονται” ανέφερε στο GRtimes ο κ. Καπραβέλος.

Σε ερώτηση για το αν είμαστε προ των πυλών του τρίτου κύματος, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου “Παπανικολάου” ξεκαθάρισε ότι “σε αυτό έχουμε μπει. Μη το συζητάτε. Το έχει αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή