Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανακοίνωσε 262 νέα κρούσματα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες 24 ώρες. Δείτε πού εντοπίζονται αναλυτικά.
Νέα μεγάλη αύξηση παρουσιάζει σήμερα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 262 νέα κρούσματα του νέου ιού, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο αριθμός αυτός αποτελεί αρνητικό ρεκόρ και επαναφέρει στη συζήτηση τις προειδοποιήσεις των ειδικών πως οι ανακοινώσεις 200 και πλέων περιστατικών «δείχνουν» σημαντική επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6177, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες, κατά την ίδια αναφορά. Ακόμη, 1.528 (24.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.002 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Την ίδια στιγμή, 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με τη διάμεση ηλικία τους να είναι τα 63 έτη. Οκτώ εξ αυτών (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ τo 54.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Παράλληλα, 132 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Επιπλέον, τις τελευταίες 24 ώρες ακόμη δύο άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους, ενώ οι νεκροί συνολικά από τη νόσο Covid-19 στη χώρα αγγίζουν τους 216. Εκ των θανόντων, 73 (33.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η γεωγραφία των νέων μολύνσεων έχει ως εξής:
– 22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– 7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– 66 κρούσματα από την Π.Ε. Αττικής, 14 εκ των οποίων σχετίζονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 85 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 36 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλονιάς,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου,
– 11 κρούσματα στην στην Π.Ε. Μαγνησίας, 7 εκ των οποίων συνδέονται με συρροές.
– 7 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης,
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,
– 5 κρούσματα στην 5 στην Π.Ε. Πιερίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρεβέζης,
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων,
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας,
– 8 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
Αναλυτικά η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ΕΔΩ.
Τσιόδρας: 36 κρούσματα στον οίκο ευγηρίας
Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας μετέβη στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης όπου έχουν επιβεβαιωθεί αρκετά κρούσματα κορωνοϊού.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο καθηγητής έκανε γνωστό πως τα επιβεβαιωμένα περιστατικά σε οίκο ευγηρίας έφτασαν τα 36. Από τα 36 θετικά κρούσματα, τα 33 είναι ηλικιωμένοι – φιλοξενούμενοι της μονάδας και τρεις εργαζόμενοι.
Ο κ. Τσιόδρας, μιλώντας αμέσως μετά την επίσκεψή του στη δομή, ανέφερε πως το πρώτο κρούσμα ήταν ένα νεαρό άτομο του περιβάλλοντος του προσωπικού που παρευρέθηκε σε συναυλία στη Χαλκιδική.
Όπως είπε ο επιστήμονας, οι ασθενείς μεταφέρονται σε ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο ενώ η κατάσταση της υγείας τους παρακολουθείται στενά.
Ο καθηγητής ανέφερε επίσης ότι μεγάλο ποσοστό των περιστατικών στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη έχουν άμεση επαφή με ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε έχουν επιστρέψει από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη είτε από νησιά των Κυκλάδων στην Αττική. «Το ότι είναι καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε. Και μπορεί οι νέοι και οι νεότεροι να κινδυνεύουν λιγότερο αλλά οι ηλικιωμένοι όπως αυτοί είναι ένα τραγικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν δεν είμαστε προσεκτικοί», υπογράμμισε.
Σημείωσε ακόμη πως «από την τελευταία ανάλυση που έχουμε κάνει στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ, το 30% περίπου των περιστατικών μας είναι ασυμπτωματικοί τις τελευταίες εβδομάδες και επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτοί δεν μπορούν να περάσουν τον ιό σε μεγαλύτερους».
Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το γεγονός ότι έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας όσων προσβάλλονται από τον ιό, απάντησε: «Δεν με ανησυχεί από την άποψη ότι κινδυνεύουμε περισσότερο, με ανησυχεί από την άποψη ότι μπορούν να το μεταδώσουν ευκολότερα σε ευπαθείς ομάδες γιατί οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί».
Μόσιαλος: Τι ξέρουμε και τι δεν ξέρουμε για το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος εκφράζει με ανάρτησή του στο Facebook τις επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik-V της Ρωσίας, αποκωδικοποιώντας τι γνωρίζουμε και τι όχι για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Ο κ. Μόσιαλος σημειώνει ότι μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες είναι περιορισμένες. Όπως αναφέρει, το εμβόλιο αναπτύχθηκε από Ερευνητές του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya στη Μόσχα που και σε συνεργασία με το Κεντρικό Στρατιωτικό Κλινικό Νοσοκομείο Burdenko, χρησιμοποιώντας μια ενδιαφέρουσα τεχνική προσέγγιση.

«Το εμβόλιο στην ουσία αποτελείται από 2 μέρη. Και τα δύο μέρη έχουν βάση ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, τον αδενοϊό 5 και τον αδενοϊό 26. Αυτή η προσέγγιση είναι παρόμοια με άλλα εμβόλια COVID-19. Για παράδειγμα το κινεζικό εμβόλιο της CanSino Biologics Inc. βασίζεται στον αδενοϊό 5 ενώ η Johnson & Johnson χρησιμοποιεί τον αδενοϊό 26 για το εμβόλιό της. Αυτά τα 2 είναι όπως είπα παρόμοια εμβόλια που έχουν υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές όπου οι συμμετέχοντες δημιούργησαν αντισώματα κατά του ιού και δεν είχαν σοβαρές παρενέργειες».
Δείτε ολόκληρη την έκθεση του ΕΟΔΥ εδώ