Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Κορωνοϊός: “Προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση κρουσμάτων -Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό”

Με τα κρούσματα του κορωνοϊού να σημειώνουν μικρή πτώση όμως να παραμένουν σε υψηλά ποσοστά αλλά και τον αριθμό των νεκρών να προκαλεί σοκ, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι «Είναι ξεκάθαρο ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει μειωθεί ακόμα».

Τα κρούσματα σήμερα 20/11 είναι 2.581 ενώ το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 72 νέοι θάνατοι. Οι διασωληνωμένοι φτάνουν τους 519, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε τα μέτρα τα οποία έχουν τεθεί σε ισχύ από σήμερα το πρωί και αφορούν τα χερσαία σύνορα.

Συγκεκριμένα αναφορικά με τις χερσαίες πύλες εισόδου από σήμερα στις 6:00 έχει κλείσει η Κρυσταλλοπηγή. Ανοιχτές παραμένουν οι συνοριακές διαβάσεις σε Κακαβιά, Εύζωνες και Προμαχώνα. Από τη Νυμφαία  περνούν μόνο φορτηγά. Όσοι μπαίνουν, εκτός από αρνητικό μοριακό τεστ θα υποβάλλονται και σε rapid. Οι αρνητικοί θα μπορούν να περνούν και να κατευθύνονται στον προορισμό τους.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αλβανία, όσοι εισέρχονται από την Κακαβιά θα μπαίνουν σε 7μερη καραντίνα.

Την ανάγκη για πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό, επεσήμανε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα. 

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως τρεις εβδομάδες μετά το lockdown στη Θεσσαλονίκη και δύο εβδομάδες μετά το lockdown σε ολόκληρη τη χώρα δεν υπάρχει αισθητή μείωση των κρουσμάτων, γεγονός που απέδωσε σε πολλούς παράγοντες που συνδυάζονται και με το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει στην χώρα.

Σύμφωνα με την ίδια, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο το φορτίο παρουσιάζει αύξηση στη Θεσσαλία.

Πρόσθεσε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας επανέλαβε την ανάγκη για πιστή τήρηση των μέτρων από όλους, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι κανείς δεν είναι άτρωτος. “Να κάνουμε ό,τι πρέπει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά για να φτάσουμε στο πολυπόθητο ραντεβού μας με το εμβόλιο”, σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας την δήλωση του Χανς Κλούγκε, διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι εάν φτάσει η χρήση της μάσκας στο 95%, ίσως τα lockdown να μην είναι απαραίτητα.

Επεσήμανε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η κούραση των περιορισμών υπερτερεί, και σε κάποιες άλλες γίνονται λανθασμένες πρόσκαιρες επιλογές, όμως τόνισε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως πρέπει να αποφεύγουμε την επαφή με τον ιό, μειώνοντας τις μετακινήσεις και χρησιμοποιώντας μάσκα. Συμπλήρωσε δε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε επειδή ο μεγάλος αριθμός των θανάτων αφορά ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων.

Επίσης, τόνισε γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν τα διαγνωστικά τεστ, σημειώνοντας ότι αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για τον περιορισμό της νόσου.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή