Κορωνοϊός: Πώς θα περάσουμε το καλοκαίρι;
Μοιραστείτε το
Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
• Ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη
• Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια από τις παραλλαγές
• Η Βρετανία σταματά τη χορήγηση του Astra Zeneca στους κάτω των 40
Παρά τα χιλιάδες επιβεβαιωμένα καθημερινά κρούσματα, τους εκατοντάδες διασωληνωμένους και την ασφυκτική πίεση του συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση σιγά σιγά προχωρά στην άρση των περιορισμών και στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Η ημερομηνία ορόσημο φαίνεται να είναι η 15η Μαΐου όπου θα ανοίξει ο τουρισμός και από ότι φαίνεται θα καταργηθεί το SMS και θα διευρυνθεί το ωράριο και μετά τις 11 το βράδυ.
Το μεγάλο όπλο προς την επιστροφή στην κανονικότητα είναι η εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία τις τελευταίες ημέρες κινείται γρηγορότερα από πριν. Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη για το γεγονός πως γίνονται πάνω από 100 χιλιάδες εμβολιασμοί την ημέρα. Πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες της Ελλάδας έχουν ήδη εμβολιαστεί ή προγραμματίσει το ραντεβού τους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Αισιοδοξία για το καλοκαίρι
Με τα τωρινά δεδομένα, φαίνεται πως τα κρούσματα θα είναι υψηλά μέχρι τα μέσα Ιουνίου. «Αν φτάσουμε τους αριθμούς που πρέπει μέχρι τον Ιούνιο θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι, μόνο που η μετάδοση είναι χαμηλή. Αυτό φυσικά δεν φτάνει για το χειμώνα» τόνισε ο καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης και συμπλήρωσε δίνοντας μια αισιόδοξη νότα για το καλοκαίρι: «Αν πέσουμε στα κρούσματα που είχαμε πέρυσι το καλοκαίρι, οι εμβολιασμένοι μπορούν να μη φορούν μάσκα στους εξωτερικούς χώρους».
Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως είναι πολύ πιθανό ο κορωνοϊός να γίνει εποχιακός και να εξαπλώνεται περισσότερο τον χειμώνα και λιγότερο το καλοκαίρι. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη υπεριώδης ακτινοβολία αντιστοιχούσε σε μείωση της ταχύτητας εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο ελληνικός ήλιος είναι ικανός να σκοτώσει τον ιό. Οι ειδικοί λένε πως θα πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας… Άλλωστε ο καθηγητής Παυλάκης πριν μερικές ημέρες είπε πως ανησυχεί για 4ο κύμα το καλοκαίρι.
Η ινδική μετάλλαξη
Η Υγειονομική Αρχή της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι η ινδική μετάλλαξη έχει παρόμοια μεταδοτικότητα με τη βρετανική. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες αναφορικά με το πόσο μεταδοτικό ή πόσο θανατηφόρο είναι το ινδικό στέλεχος, όμως τόνισε πως γνωρίζουμε ότι σίγουρα δεν μεταδίδεται περισσότερο από το βρετανικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπτυχθεί πολύ…
Όπως και να έχει, η ινδική μετάλλαξη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, εξ΄ αιτίας και των εικόνων που έρχονται από την Ασιατική χώρα. Πάνω από ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον ιό σε μια εβδομάδα και οι νεκροί έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 230 χιλιάδες…
Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια
Το δεδομένο είναι πως τα εμβόλια δεν προσφέρουν 100% προστασία από τον ιό, αλλά οι εδικοί συμφωνούν πως αποτρέπουν τη βαριά νόσηση και τον θάνατο από Covid-19.
«Όσο για τον κίνδυνο να νοσήσουμε, αν έχουμε εμβολιαστεί, είναι ελάχιστος, αλλά, ακόμη κι αν νοσήσουμε, δεν θα κινδυνεύσει η ζωή μας» είπε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Έρευνες δείχνουν πως τα εμβόλια προσφέρουν μεγάλη προστασία, αλλά δεν προσφέρουν απόλυτη προστασία έναντι όλων των μεταλλάξεων… Πάντως, ο εκ των ιδρυτών της BioNTech, Ογούρ Σαχίν, έχει πει με σιγουριά πως ότι το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer είναι αποτελεσματικό και για την ινδική μετάλλαξη.
Ο Μανώλης Δερμιτζάκης είπε ότι υπάρχουν κάποιες μεταλλάξεις που κάνουν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, όμως υπάρχουν δύο κατηγορίες ανοσίας: «Υπάρχει η ανοσία που έχει σχέση με τα αντισώματα και η κυτταρική ανοσία. Έχει φανεί από μελέτες ότι η κυτταρική ανοσία δεν επηρεάζεται από καμία μετάλλαξη. Επομένως, δεν πρέπει να ανησυχούμε για τις μεταλλάξεις…»
Για πόσο προστατεύουν τα εμβόλια
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε στα πρώτα ευρήματα για την διάρκεια της ανοσίας που προσφέρει το εμβόλιο. Τόνισε ότι η επαναλοίμωξη τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας.
Πάντως, οι επιστήμονες ερευνούν αν χρειάζεται και τρίτη δόση από το εμβόλιο μετά από μερικούς μήνες. Η Moderna πραγματοποιεί δοκιμές εμβολιάζοντας για τρίτη φορά μερικούς ανθρώπους με φόρμουλα του εμβολίου που αναπτύχθηκε ειδικά κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά.
«Η τεχνική αυτή επιτρέπει την γρήγορη παρασκευή υποψηφίων- εμβολίων, που περιλαμβάνουν βασικές μεταλλάξεις του ιού, επιτρέποντας δυνητικά μια πιο γρήγορη ανάπτυξη μελλοντικών εναλλακτικών εμβολίων κατά πιθανών νέων παραλλαγμένων στελεχών» σημείωσε ο CEO της φαρμακοβιομηχανίας τονίζοντας πως θα γίνουν «όσες επικαιροποιήσεις χρειάζονται ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία».
Δεν θα χορηγείται το Astra Zeneca στους νέους στη Βρετανία
Στα άτομα κάτω των 40 ετών στη Βρετανία θα προσφέρεται ένα διαφορετικό εµβόλιο (Pfizer ή Moderna) αντί αυτού της Astra Zeneca, µετά από ανησυχίες για σπάνια περιστατικά θροµβοεµβολών, όπως αναφέρουν ΜΜΕ της χώρας.
Η ρυθµιστική αρχή φαρµάκων της Βρετανίας δήλωσε ότι η συχνότητα εµφάνισης των θροµβοεµβολών ήταν 10,5 ανά 1 εκατοµµύριο δόσεις, σε σύγκριση µε 9,3 ανά 1 εκατοµµύριο την προηγούµενη εβδοµάδα.
Αντίθετα στην Ελλάδα, οι πολίτες ηλικίας 30-45 ετών µπορούν να εµβολιαστούν µέχρι στιγµής µόνο µε Astra Zeneca.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.