Ιδιαίτερα κρίσιμες χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τις επόμενες ημέρες αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση παρά το lockdown που βρίσκεται σε ισχύ, ενώ οι μεταλλάξεις προκαλούν ανησυχία, αφού μπορούν να προκαλέσουν την κατάρρευση του ΕΣΥ εάν δεν ελεγχθούν.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού αναφορικά με το ιικό φορτίο στην Αττική. Το RT (δείκτης μεταδοτικότητας) αυξήθηκε στο 1,01 στην περιφέρεια, ενώ στη Νότια Ελλάδα ευρύτερα στο 1,10.
Είναι ενδεικτικό ότι από την προπερασμένη Παρασκευή μέχρι και την περασμένη καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική κατά 50%, ενώ χθες Κυριακή είχαμε 55 εισαγωγές στην Αττική σε σύνολο 119 εισαγωγών σε όλη τη χώρα.
Παράλληλα, για τις απλές κλίνες έχουμε κάλυψη κατά 22,10% στην επικράτεια, ενώ για τις ΜΕΘ Covid κατά 41,08%. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, από τις εισαγωγές σε 455 απλές κλίνες την προηγούμενη εβδομάδα, σήμερα Δευτέρα είναι καλυμμένες 547 απλές κλίνες Covid 19, ενώ καθημερινά έχουμε πλέον 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Αττική και του ενδεχομένου τρίτου κύματος του ιού, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την αύξηση των κλινών απλής νοσηλείας και των κλινών ΜΕΘ αλλά και την αύξηση φιαλών οξυγόνου στα νοσοκομεία της Αττικής.
Η μετάλλαξη είναι παντού, από την Κρήτη μέχρι την Βόρεια Ελλάδα ανέφερε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ενώ αναφέρθηκε σε ετοιμασίας τρίτης δόση του εμβολίου για να «καλυφθεί» το νέο στέλεχος του ιού και σε ενδεχόμενο καθολικού lockdown.
«Η βρετανική μετάλλαξη μας απασχολεί πολύ γιατί έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ίσως είναι και λίγο πιο επικίνδυνη» σημείωσε στον σταθμό μας ο Χαράλαμπος Γώγος.
Κατακόρυφη άνοδος του ιικού φορτίου
Παράλληλα, ανησυχία προκαλούν οι αναλύσεις των λυμάτων της Αττικής, με τον Νίκο Θωμαϊδη, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ να μιλά στο Mega για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
«Από την 20η Δεκεμβρίου και μετά, σταδιακά, αυξάνεται το ιικό φορτίο, που δείχνει σταθερή επέκταση της διασποράς. Την τελευταία εβδομάδα η αύξηση ήταν πάνω από 40%.Νομίζω ότι υπάρχει πιο εκτεταμένη διάδοση από αυτή που περιμέναμε. Η εποχή ευνοεί την μετάδοση», σημείωσε συγκεκριμένα.
«Αυτό που παρατηρούμε στα λύματα, οφείλεται στο σύνολο των φορέων στην Αττική, μαζί με τους ασυμπτωματικούς. Μετά από μια διάδοση, τα θετικά κρούσματα εμφανίζονται μετά από μια εβδομάδα, 10 ημέρες. Κι αυτό μεταφέρεται στην πίεση στο σύστημα το επόμενο 15μερο. Αυτό που παρατηρούμε ως κρούσματα, στον ΕΟΔΥ είναι η προηγούμενη διάδοση», διευκρίνισε.
Κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο 15μερο περιμένουμε 40% αύξηση των κροσμάτων και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Δεν είναι απευθείας ανάλογη η αύξηση των εισαγωγών», τόνισε.
Ερωτηθείς για το αν τα ληφθέντα μέτρα επαρκούν, σημείωσε: «Θα πρέπει να διευρευνηθεί η αιτία της διάδοσης, περαιτέρω μέτρα αποφυγής της διάδοσης, π.χ. μεγαλύτερο ποσοστό τηλεργασίας. Η διάδοση στους χώρους εργασίας ίσως δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε».
«Το Υπ. Παιδείας να δώσει τα στοιχεία των τμημάτων που έχουν κάποιο κρούσμα. Αυτά τα στατιστικά πρέπει να υπάρχουν», πρόσθεσε ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων και την πιθανότητα να ξανακλείσουν.
Στο «κόκκινο» η Πάτρα με 183 ενεργά κρούσματα
Την ίδια ώρα, την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην Πάτρα με τη διασπορά του κορωνοϊού, εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μετά από έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας, έστειλε δραματικό μήνυμα στους πολίτες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα ενεργά κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας ανέρχονται στα 219, εκ των οποίων τα 183 εντοπίζονται στον δήμο Πατρέων. Αντίστοιχα, οι στενές επαφές των ενεργών κρουσμάτων αγγίζουν τις 435, ενώ οι 147 από αυτές εμφανίζουν ήδη συμπτώματα. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων διαμορφώνεται στα 45 έτη (44,94).
Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Δευτέρας
Να θυμίσουμε ότι τη Δευτέρα επιβεβαιώθηκαν 543 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 265 στην Αττική που βρίσκεται στο «κόκκινο». Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ο κεντρικός τομέας Αθηνών εξακολουθεί να προβληματίζει με 64 νέες μολύνσεις, ενώ και η δυτική Αττική προκαλεί ανησυχία.
Αναλυτικά, εντοπίστηκαν 39 νέα κρούσματα στην Ανατολική Αττική, 32 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, 14 στη Δυτική Αττική, 46 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, 64 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, πέντε στα νησιά, 24 στον Νότιο Τομέα Αθηνών και 41 στον Πειραιά.
Αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους, σε μία ημέρα. Συγκεκριμένα, σε ένα 24ωρο εξέπνευσαν 33 συνάνθρωποί μας από επιπλοκές του κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στη χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας σε 5.829.
Μείωση παρουσίασε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών. Αυτή τη στιγμή, 248 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, επτά λιγότεροι σε σύγκριση με την Κυριακή.