Skip to content
Κυριακή, 27 Απριλίου 2025

Κορωνοϊός: «Κόκκινος συναγερμός» μετά τα 262 κρούσματα – Επανέρχεται η συζήτηση για νέα μέτρα

Συναγερμό και νέα συζήτηση για την λήψη περαιτέρω μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού προκαλεί το νέο αρνητικό ρεκόρ των 262 κρουσμάτων που ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

Η κατάσταση στην Ελλάδα με τον κορωνοϊό είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Νικόλαο Σύψα να απευθύνει δραματική έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα.

Από μια ανοιχτή συνάθροιση – μια συναυλία – φέρεται να προκλήθηκε η συρροή κρουσμάτων (36 τον αριθμό) σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στις αρχές.

Πρόκειται για άλλον έναν κρίκο μετάδοσης του ιού μετά τις θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι και οι βαπτίσεις, αλλά και τα εργασιακά περιβάλλοντα όπως τα εργοστάσια στην Καβάλα και τη Χαλκιδική.

Προβληματισμό εντωμεταξύ προκαλούν και οι εικόνες με υπαίθριες συγκεντρώσεις από τις περιοχές στις οποίες έχουν επιβληθεί περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια κτλ).

Την ώρα που η χώρα μας μετρά -μόνο χθες- 262 νέα κρούσματα, κάνει λόγο για εκατόμβη θυμάτων από τον κορωνοϊό αν συνεχιστεί η χαλαρότητα. «Δυστυχώς ο ιός σκοτώνει. Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων. Είναι κρίσιμη η στιγμή και μπορεί να εκτραπούν τα πράγματα. Φοβόμαστε πως όταν επιστρέψουν στα αστικά κέντρα αυτοί που παραθέριζαν στα νησιά θα την πληρώσουν οι αγαπημένοι τους άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ το βράδυ της Τετάρτης.

exelixi12_8

Ο ίδιος θεωρεί κλειδί την πιστή τήρηση των μέτρων ώστε τα πράγματα να βελτιωθούν. «Δεν πρέπει να παίζουμε με την επιδημία. Σκοτώνει και δεν κάνει διακρίσεις. Απευθύνω ύστατη έκκληση στους πολίτες να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα.  Η επιδημία δείχνει τα δόντια της».

xartis12_8

Μάλιστα, ο καθηγητής παρουσίασε με μελανά λόγια τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες. «Έχουμε πολλαπλές αρνητικές εξελίξεις. Υπάρχει διπλασιασμός κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που έγινε απότομα και κρούσματα σε γηροκομεία. Σε Ισπανία και Γαλλία στα γηροκομεία έγινε το Βατερλώ. Όλες αυτές οι εξελίξεις δεν προοιωνίζουν ένα καλό μέλλον. Είμαστε με το ένα πόδι στο δεύτερο κύμα και το μόνο παρήγορο είναι πως ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι ακόμα μικρός. Αν όμως συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις».

Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων: «Θα συζητηθεί το θέμα από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων ενδεχομένως και αύριο. Θα αφορά τον περιορισμό των ανθρώπων που θα είναι μαζί σε ανοιχτό χώρο».

Ηλίας Μόσιαλος: Τι ξέρουμε και τι δεν ξέρουμε για το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Εχθές, ανακοινώθηκαν 262 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6177, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες. 1528 (24.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3002 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 8 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 132 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 216 θανάτους συνολικά στη χώρα. 73 (33.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ισχυρή η ενδονοσοκομειακή συρροή στη Λάρισα

Συνεχίζεται η μολυσματική διαδρομή του κορωνοϊού στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, όπου είχε καταγραφεί εστία με επίκεντρο 7 γιατρούς. Μεταξύ αυτών ήταν και η 27χρονη ειδικευόμενη χειρουργικής η οποία έχει διασωληνωθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νεαρή γιατρός η οποία ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, παρουσιάζει βελτίωση.

Στο μεταξύ, και όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, άλλοι τρεις εργαζόμενοι στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας, δύο γιατροί και ένας τραυματιοφορέας διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων της συγκεκριμένης «ενδονοσοκομειακής εστίας» στα 11.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή