Περισσότεροι θάνατοι στην Ευρώπη παρά στην Ασία καταγράφονται πλέον από τον νέο κορονοϊό, καθώς μετρά 4.112 θύματα, έναντι 3.384. Από την έναρξη της πανδημίας περισσότεροι από 209.500 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό σε 150 χώρες και εδάφη. Τουλάχιστον 8.784 έχουν πεθάνει μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης (18/03), σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που βασίζεται σε επίσημες πηγές. Με τη Γαλλία να αντιμετωπίζει, πλέον, και αυτή μεγάλο πρόβλημα και να βαδίζει στον δρόμο της Ιταλίας. Κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης στην Κίνα από την οποία ξεκίνησε ο ιός. Αλματώδης άνοδος των νέων κρουσμάτων στη Νότια Κορέα…
Πιο αναλυτικά, στην Κίνα, τα συνολικά κρούσματα είναι 80.894, οι νεκροί 3.237 και οι ιαθέντες 69.601. Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο μετά την Κίνα είναι η Ιταλία (2.978 νεκροί και 35.713 κρούσματα), το Ιράν (1.135 νεκροί και 17.161 κρούσματα), η Ισπανία (598 νεκροί και 13.716 κρούσματα) και η Γαλλία (264 νεκροί και 9.134 κρούσματα).
Πλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τον νέο κορωνοϊό «εχθρό της ανθρωπότητας» και κάλεσε την Αφρική «να αφυπνισθεί».
Στο πλαίσιο προστασίας από τη νέα νόσο και ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών, το Βέλγιο καλεί τους πολίτες να παραμείνουν τα σπίτια τους μέχρι τις 5 Απριλίου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα κλείσουν τα σχολεία από την Παρασκευή και «μέχρι νεωτέρας». Το Περού απαγόρευσε την κυκλοφορία κατά τις νυχτερινές ώρες, σε όλη τη χώρα.
Η Χιλή κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναπτύξει τον στρατό για τη διατήρηση της τάξης. Πολλές χώρες έχουν κηρύξει επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Πορτογαλία ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο. Στη Γαλλία, η κυβέρνηση κήρυξε «κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης». Η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε ένα σχέδιο νόμου που δίνει στις αρχές έκτακτες εξουσίες: επιτρέπονται οι συλλήψεις για λόγους δημόσιας υγείας και η κινητοποίηση συνταξιούχων ιατρών και νοσηλευτών.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων με τον Καναδά για όλες τις «μη αναγκαίες» μετακινήσεις. Η Τουρκία μετράει, πλέον, δυο νεκρούς, έκλεισε τα χερσαία σύνορά της με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Το Ισραήλ έκλεισε τα σύνορά του για όλους τους αλλοδαπούς, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους της χώρας. Η Νότια Αφρική απαγορεύει τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια της.
Η Γερμανία μετατρέπει ξενοδοχεία και μεγάλες αίθουσες σε νοσοκομεία. Το μεγαλύτερο στάδιο της Ιρλανδίας, το Κρόουκ Παρκ, θα μετατραπεί σε «ντράιβ ιν εξεταστήριο» όπου οι Ιρλανδοί θα εξετάζονται χωρίς να βγουν από το αυτοκίνητό τους.
Πέρα από τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, το πλήγμα στην οικονομία θεωρείται βαρύ. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι η πανδημία μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ανεργία σε όλον τον κόσμο και να πλήξει περίπου 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Αλματώδης άνοδος των νέων κρουσμάτων Covid-19 στη Νότια Κορέα
Πολύ σημαντική αύξηση των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού ανακοίνωσαν την Πέμπτη (19/03) οι αρχές της Νότιας Κορέας, γεγονός που αντέστρεψε την τάση επιβράδυνσης της εξάπλωσης της πανδημίας που καταγραφόταν τις τελευταίες ημέρες, καθώς εστία μόλυνσης εντοπίστηκε σε οίκο ευγηρίας στην πόλη Ντέγκου, επίκεντρο της κρίσης.
Όπως ανακοίνωσαν τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC), εντοπίστηκαν 152 νέα κρούσματα και πλέον ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 8.565. Η χώρα είχε καταγράψει λιγότερα από 100 κρούσματα τα προηγούμενα τέσσερα 24ωρα.
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το κορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, έχουν υποκύψει 92 ασθενείς – άλλοι επτά πέθαναν το τελευταίο 24ωρο. Στην πλειονότητά τους επρόκειτο για ηλικιωμένους με υποκείμενες παθήσεις, μετά τη μόλυνσή τους από τον SARS-CoV-2, ο οποίος επιτίθεται στο αναπνευστικό σύστημα. Το ποσοστό θνησιμότητας στη χώρα ανέρχεται σε 1,07%.
Τα 97 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ντέγκου, τα 74 στον οίκο ευγηρίας. Ο εντοπισμός της νέας εστίας ώθησε τις αρχές της μεγαλούπολης των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων να αρχίσουν εκτενείς ελέγχους σε άλλους οίκους ευγηρίας, όπου ζουν ή εργάζονται πάνω από 33.000 άνθρωποι, τρόφιμοι και προσωπικό.
Άλλοι 407 ασθενείς βγήκαν από την καραντίνα. Το σύνολό τους ανέρχεται συνολικά σε 1.947. Ο αριθμός των ανθρώπων που ιάθηκαν παραμένει σημαντικά υψηλότερος από αυτόν των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.