Skip to content
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025

Κορωνοϊός: Εβδομάδα αποφάσεων για νέα παράταση του lockdown – Σε επιφυλακή σήμερα για την Πάτρα λόγω Αγ. Ανδρέα

Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μειώνεται, η πίεση στο σύστημα υγείας αποτυπώνεται με τον χειρότερο τρόπο δεδομένου ότι 219 ασθενείς της Covid-19 έχασαν τη ζωή τους μέσα στο Σαββατοκύριακο. Την ίδια ώρα ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει ασφυκτικά υψηλός, με τους επιδημιολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σε περίπτωση βεβιασμένης άρση του lockdown ενόψει Χριστουγέννων

Το Σάββατο, καταγράφηκε «μαύρο» ρεκόρ ημερήσιων θανάτων με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 121 νεκρούς και συνολικά πλέον την τελευταία εβδομάδα έχουν χάσει την ζωή τους 696 άνθρωποι.

Σε 11.453 ανήλθαν τα νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα με την κατάσταση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδαςνα είναι δραματική. Η πληρότητα των ΜΕΘ-COVID βρίσκεται στο 100%, ενώ συνεχείς είναι οι εκκλήσεις για ενίσχυση του ΕΣΥ καθώς αυξάνονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ, με υποτυπώδη εξοπλισμό και ανειδίκευτο προσωπικό.

Παρόλο που τις τελευταίες επτά ημέρες σημειώνεται πτώση των νέων κρουσμάτων κατά 20%, ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει ελάχιστη μείωση, καθώς από το αρνητικό ρεκόρ των 609 διασωληνωμένων, σήμερα νοσηλεύονται 603.

«Τραγική» χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Θεσσαλονίκη ο Νικόλαος ΚαπραβέλοςΔιευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», απευθύνοντας έκκληση να μην «ανοίξει» η πόλη και ειδικά χωρίς περιοριστικά μέτρα.

Παρά τη διαφαινόμενη επιπέδωση της επιδημικής καμπύλης, η απόφαση για τη σταδιακή άρση των μέτρων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό νοσηλευομένων εντός και εκτός ΜΕΘ, τους διασωληνωμένους ασθενείς και τη θετικότητα στο σύνολο της επικράτειας.

Την μείωση στις νέες λοιμώξεις επιβεβαίωσε και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, σημειώνοντας πως είναι «μια παράμετρος αρκετά αισιόδοξη για όλους». Όπως είπε, οι αριθμοί θανάτων και διασωληνωμένων δεν μπορούν να μειωθούν αυτή τη στιγμή, αν δηλαδή δεν περάσει ένα δεκαήμερο με δεκαπενθήμερο.

«Τότε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με καλύτερες συνθήκες και με σταδιακή άρση των μέτρων αξιολογώντας την κάθε μέρα και μόνο εάν εφαρμόζουμε τα μέτρα όπως πρέπει», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε:

«Ρεβεγιόν και τραπέζια θα πρέπει να γίνουν του χρόνου μετά τα εμβόλια».

Τον διψήφιο αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών στη χώρα έθεσε ως προϋπόθεση για τη σταδιακή άρση του lockdown, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας ότι η πρόωρη χαλάρωση των μέτρων θα φέρει εκτίναξη του αριθμού των ανθρώπων που θα χρειάζονται ανάγκες νοσηλείας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3.

«Πρέπει να γίνει μια πολύ λεπτομερής αποτίμηση του κάθε μέτρου για τον περιορισμό της πανδημίας», σημείωσε, εκτιμώντας πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι ίσως πιο ασφαλές από το άνοιγμα και πάλι των σχολείων

Μέλη της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, υποστηρίζουν πως είναι νωρίς να χαλαρώσουν τα μέτρα στις 7 Δεκεμβρίου και προτείνουν στην κυβέρνηση η σταδιακή επαναφορά σε μια σχετική κανονικότητα να αρχίσει από τις 14 Δεκεμβρίου. Ωστόσο υπάρχουν και εισηγήσεις για παράταση του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, και μετά να αρχίσει ένα μικρό διάλλειμα 15 – 20 ημερών για να κινηθεί η αγορά.

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη έδωσε ένα στίγμα για το πώς θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο.

«Ζητώ πραγματικά λίγη υπομονή και ακόμη μία παραπάνω προσπάθεια εν όψει των Χριστουγέννων. Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέχτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Γώγος: Χριστούγεννα μεταξύ μας – Μικρή άρση του lockdown 14 με 21 Δεκεμβρίου

Ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως Χριστούγεννα θα γίνουν σε αυστηρά κλειστό οικογενειακό κύκλο, καθώς όσο συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα Υγείας, τα μέτρα πρέπει να συνεχιστούν.

«Αυτό που προέχει αύτη τη στιγμή είναι να λήξει ο συναγερμός στο σύστημα υγείας και εκεί είναι στραμμένα τα βλέμματα της Επιτροπής» τόνισε ο κ. Γώγος, που προσδιόρισε μια μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου. «Μικρή άρση μέτρων αυτό το διάστημα και μεγάλη προσοχή. Χριστούγεννα θα κάνουμε μεταξύ μας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γώγος είναι ένας από τους ειδικούς που είναι αντίθετοι με την χαλάρωση των μέτρων μετά τις 6 Δεκεμβρίου. Προτείνει μάλιστα παράταση ως τις 21 του μηνός, υπενθυμίζοντας πως «το lockdown έγινε οριζόντια για να μη μεταφερθεί το κλίμα της Θεσσαλονίκης και στις άλλες πόλεις». Εκρινε πως με βάση τα τελευταία δεδομένα, είναι πολύ δύσκολο να αρθούν κάποια μέτρα πριν από τις 14 Δεκεμβρίου.

Υπέρ του lockdown ως 21 Δεκεμβρίου και οι Σύψας, Εξαδάκτυλος

Υπέρ της παράτασης του lockdown ως τις 21 Δεκεμβρίου είναι και ο Νίκος Σύψας. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, ζήτησε η παράταση του lockdown για επιπλέον 2 εβδομάδες μετά την 7η Δεκεμβρίου, αν και, όπως είπε, θεωρεί ως πιο ιδανική ημερομηνία λήξης του την 14η Δεκεμβρίου.
Όπως και ο κ. Γώγος, έτσι και ο κ. Σύψας τόνισε πως τα φετινά Χριστούγεννα θα πρέπει να τα γιορτάσουμε «μόνοι μας, καμία οικογένεια γύρω μας. Δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα».

Την ίδια άποψη, για lockdown ως τις 21 Δεκεμβρίου, έχει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, είπε πως είναι βιαστική η όποια συζήτηση για άρση των μέτρων.

«Θα ήταν τραγικό αν ανοίξουμε πρόωρα και χωρίς να έχουμε σιγουρέψει τα βήματά μας. Θα έχουμε υποτροπή του δεύτερου κύματος που θα δημιουργήσει μια κατάσταση χειρότερη από τη σημερινή» ανέφερε. «Θα ήταν ασφαλές να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα όταν θα δούμε των αριθμό των διασωληνωμένων να είναι διψήφιος», συνέχισε ο κ. Εξαδάκτυλος, .

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα από τις 21 Δεκεμβρίου και μετά.

Υπέρ του ανοίγματος μετά τις 21 Δεκεμβρίου είναι και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως «γύρω στις 21 Δεκεμβρίου είναι πιο ασφαλές το άνοιγμα. Μια βδομάδα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά».

Ο κ. Σαρηγιάννης μάλιστα τόνισε πως είναι υπέρ του να μην ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές. «Τα σχολεία δεν έχει νόημα να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου και να ξανακλείσουν στις 20. Και στις 7 Δεκεμβρίου είναι νωρίς να ανοίξουν».

Να συνεχιστεί το lockdown τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη προτείνει ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος.«Να μην ανοίξουμε και ειδικά χωρίς περιοριστικά μέτρα. Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική, καθώς δεν υπάρχουν άλλα κρεβάτια στην εντατική. Βιώνουμε μια τραγική κατάσταση. Δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της πόλης, Κ. Ζέρβας, υπερασπίστηκε την άποψη αυτή λέγοντας πως είναι αντίθετος με μια γρήγορη άρση του lockdown.

«Θεωρώ ότι με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown. Δεν θα ζητήσω ποτέ ως δήμαρχος αυτής της πόλης να μπούμε σε μια οποιαδήποτε κανονικότητα, αν δεν είναι εξασφαλισμένες η υγεία των κατοίκων και η επόμενη ημέρα της πόλης. Άρα οποιοδήποτε άνοιγμα αφορά το λιανεμπόριο, την εστίαση θα έχει να κάνει με πολύ καλύτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά» δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, τονίζοντας πως είναι κατά και του ανοίγματος των σχολείων πριν τις διακοπές.

Κάθε βήμα, ωστόσο, στον κυβερνητικό σχεδιασμό προϋποθέτει να περιοριστούν όσο το δυνατόν νέες εστίες μετάδοσης του ιού, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να παρακολουθεί από πόλη σε πόλη τις δυνητικές πηγές μετάδοσης του κορονοϊού, όπως θρησκευτικές γιορτές, ιστορικές επετείους και τελετές. Με αυξημένο το επιδημιολογικό φορτίο ήδη στην Πάτρα, σειρά προληπτικών ενεργειών δρομολόγησε η επίσκεψη του κ. Χρυσοχοϊδη το Σαββατοκύριακο στην πόλη σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη κ. κ. Χρυσόστομο, ώστε να αποφευχθεί ο πιθανός συνωστισμός κατά το σημερινό εορτασμό του πολιούχου της, Αγίου Ανδρέα.
 

Lockdown: Τα σενάρια για εστίαση, σχολεία, λιανεμπόριο εν όψει Χριστουγέννων

Με το σενάριο για συνέχεια του lockdown και μετά τις 7 Δεκεμβρίου, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, της εστίασης και του λιανεμπορίου. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι εξ αρχής να ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές και μιλώντας σε μαθητές δημοτικού προανήγγειλε πως αυτή την εβδομάδα θα υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με αυτό το ζήτημα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, την προσεχή Πέμπτη θα συζητηθεί το θέμα μεταξύ των λοιμωξιολόγων και του υπουργείου Παιδείας.

Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει πως πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία και μετά το λιανεμπόριο και η εστίαση. Το λιανεμπόριο θα πάρει σειρά μετά τα σχολεία ωστόσο τα περισσότερα καταστήματα ετοιμάζονται να δουλέψουν με τα e-shops τους και την μέθοδο του click away καθώς δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη το άνοιγμά τους στις γιορτές.

Και για την εστίαση τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο. Δεν αποκλείεται μάλιστα να μην ανοίξουν καν για την εβδομάδα των γιορτών, καθώς σε αυτό φαίνεται πως συμφωνεί και ο ίδιος ο κλάδος.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει το σενάριο να μην ανοίξει η εστίαση και συγκεκριμένα τα εστιατόρια, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα παραμείνουν κλειστά μπαρ, κλαμπ και χώροι διασκέδασης. Υπάρχουν αρκετές φωνές από τον κλάδο της εστίασης που υποστηρίζουν την πιθανότητα αυτή μάλιστα, λόγω των περιορισμών που υπάρχουν για το άνοιγμά τους. Στο MEGA επισημάνθηκε η θέση εκπροσώπων της εστίασης ότι δεν επιθυμούν τη λύση «ακορντεόν», δηλαδή να ανοίξουν για δυο εβδομάδες και να κλείσουν αμέσως μετά.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή