Στα θετικά αποτελέσματα για δύο από τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού που εξετάζονται, αλλά είναι ακόμα σε φάση δοκιμών, αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία. Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Βιομηχανίας Φαρμάκου (IFPMA), στο πλαίσιο της έρευνας κατά της Covid-19, μελετώνται περισσότερες από 130 θεραπείες.
«Χθες [σ.σ. την Τετάρτη] ανακοινώθηκαν θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα για ένα από τα φάρμακα που δοκιμάζονται στην θεραπεία της νόσου σε μια μελέτη με περισσότερους από 1000 ασθενείς η οποία έδειξε πως οι ασθενείς ανάρρωσαν γρηγορότερα. Επίσης άλλο φάρμακο που δοκιμάστηκε σε 3 εργαστηριακές μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και αφορά τους υποδοχείς, δηλαδή την πόρτα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό – εμπόδισε την είσοδο του ιού και τον πολλαπλασιασμό του στα κύτταρα» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Πρόκειται για τα αντι-ιϊκά ρεμντεσιβίρη και νεουμιφίλη. Για τη ρεμντεσιβίρη, υπάρχει έρευνα που διεξάγεται στις ΗΠΑ από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της χώρας. Πρόκειται για προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων τυχαιοποιημένης, ελεγχόμενης κλινικής μελέτης στην οποία συμμετείχαν 1.063 ασθενείς, και η οποία ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου. Η κλινική μελέτη Adaptive COVID-19 Treatment Trial, που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), που είναι τμήμα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, είναι η πρώτη κλινική δοκιμή που ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αξιολόγηση μιας πειραματικής θεραπείας για το COVID-19. Στη μελέτη Adaptive COVID-19 Treatment Trial, συμμετέχει και η Ελλάδα.
Η ρεμντεσιβίρη
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που αφορούν στις ΗΠΑ, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19 και επιπλοκές από τους πνεύμονες που έλαβαν το αντι-ιϊκό φάρμακο ρεμντεσιβίρη ανέκαμψαν γρηγορότερα από παρόμοιους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Η ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης των δεδομένων και ασφάλειας (DSMB) που επιβλέπει τη μελέτη συνεδρίασε στις 27 Απριλίου για να εξετάσει τα δεδομένα και δήλωσε ότι το φάρμακο ήταν καλύτερο από το εικονικό φάρμακο όσον αφορά το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο, δηλαδή τον χρόνο από την έναρξη της θεραπείας μέχρι της «κλινική ανάκαμψη», ένα μέτρο αξιολόγησης μέτρηση που χρησιμοποιείται συχνά σε κλινικές μελέτες στην γρίπη. Η «κλινική ανάκαμψη» σε αυτή τη μελέτη ορίστηκε ως «κλινική κατάσταση αρκετά καλή ώστε να επιτρέψει την έξοδο από το νοσοκομείο ή την επιστροφή στο φυσιολογικό επίπεδο δραστηριότητας».
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ασθενείς που έλαβαν ρεμντεσιβίρη είχαν 31% βραχύτερο χρόνο μέχρι την ανάκαμψη σε σύγκριση με του ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Συγκεκριμένα, ο διάμεσος χρόνος έως την ανάρρωση ήταν 11 ημέρες για ασθενείς που έλαβαν ρεμντεσιβίρη σε σύγκριση με 15 ημέρες για εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης κάποιο όφελος στην επιβίωση, με ποσοστό θνησιμότητας 8% για την ομάδα που έλαβε το αντι-ιϊκό έναντι 11,6% για την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Η νεουμιφίλη
Το δεύτερο πειραματικό φάρμακο, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας είναι το αντι-ιϊκό νεουμιφίλη, που αν όντως αποδειχθεί αποτελεσματικό η εταιρεία που το αναπτύσσει λέει ότι θα διατίθεται σε μορφή ρινικού σπρέι. Η νεουμιφίλη, της εταιρείας Pneumagen του Πανεπιστημίου Σέιντ Άντριου της Σκοτίας, φαίνεται να μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη της λοίμωξης στον οργανισμό καθώς ακυρώνει συγκεκριμένους υποδοχείς στους αεραγωγούς των πνευμόνων και έτσι σταματά ιό από το να μπει στα κύτταρα και να πολλαπλασιαστεί.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Σέιντ Άντριους, Γκάρυ Τέιλορ, η νεουμιφίλη σταματά την πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού από το να φτάσει στους υποδοχείς ACE2 να προσδεθεί και να μπει στο κύτταρο. «Τα σημερινά καλά αποτελέσματα των in vitro μελετών έναντι του κορωνοϊού δείχνουν ότι έχει την δυνατότητα να εμποδίσει αλλά και να θεραπεύσει τη λοίμωξη» ανάφερε στον βρετανικό τύπο ο CEO της Pneumagen.
Μελετώνται πάνω από 130 θεραπείες στον κόσμο
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Βιομηχανίας Φαρμάκου (IFPMA), στο πλαίσιο της έρευνας κατά της Covid-19, μελετώνται περισσότερες από 130 θεραπείες. Οι πρωτοφανείς προσπάθειες συνεργασίας στη φαρμακευτική βιομηχανία έχουν επιταχύνει σημαντικά την έρευνα ασφαλών και δραστικών θεραπειών κατά του νέου κορωνοϊού.
“Περισσότερες από 130 θεραπείες κατά της Covid-19 εξετάζονται”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IFPMA Τόμας Κουένι κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου μαζί με διευθύνοντες συμβούλους φαρμακευτικών εταιρειών που ανέλυσαν τις εργασίες τους σε διαφορετικές θεραπείες, όπως τα ανθελονοσιακά φάρμακα, τα αντιιικά και οι ανοσοθεραπείες.
Ο Κουένι εξήγησε ότι 68 από αυτές είναι νέες θεραπείες, οι άλλες είναι ήδη υπάρχοντα φάρμακα των οποίων η δραστικότητα εξετάζεται κατά του νέου κορωνοϊού. Οι περισσότερες είναι ακόμη στα αρχικά στάδια των δοκιμών, είπε, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη ξεκινήσει περισσότερες από 25 κλινικές δοκιμές.
Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι μόνο ένα εμβόλιο θα επιτρέψει την πλήρη άρση των μέτρων περιορισμού, αλλά για να βρεθεί και να αναπτυχθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να χρειαστεί να περάσει ένας χρόνος ή και περισσότερο.
Σύμφωνα με τον Κουένι, η ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής θεραπείας κατά της ασθένειας αυτής θα πρέπει να γίνει πιο γρήγορα.
Ο Χοσέ Μπασέλγκα, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca, προειδοποίησε για τον κίνδυνο από μια πολύ μεγάλη βιασύνη για την εξεύρεση μιας θεραπείας. “Πρέπει να έχουμε δοκιμές που έχουν ελεγχθεί καλά”, τόνισε.