ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ
ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ 99% ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο Π.ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ
Επιστροφή στην ανάπτυξη βλέπει η Κομισιόν για την ελληνική Οικονομία και με τις εαρινές της προβλέψεις, περιγράφει την στροφή της ελληνικής Οικονομίας στην Ανάπτυξη και δημιουργεί ελπίδες, ότι έρχονται καλύτερες ημέρες για τους έλληνες πολίτες και την αγορά. Οι προβλέψεις για πρωτογενή πλεονάσματα ξεπερνούν τους μνημονιακούς στόχους και διαψεύδουν τις ανησυχίες του ΔΝΤ, πάνω στις οποίες βασίζονται οι απαιτήσεις για προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ! Αν και συνολικά το ΑΕΠ θα πέσει κατά,3% το 2016, θα αυξηθεί κατά 2,7% το 2017, με την πορεία της ελληνικής Οικονομίας να επηρεάζεται από την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Όλγα Γεροβασίλη: Η Οικονομία βρίσκεται στο κατώφλι της ανάκαμψης
Η πορεία σε αναπτυξιακή τροχιά θα ξεκινήσει μέσα στο 2ο εξάμηνο του 2016 για την Ελλάδα, δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν, και όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, επιβεβαιώνει την πολιτική της κυβέρνησης. «Οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνουν, για μια ακόμα φορά, ότι η ελληνική οικονομία όχι μόνο άντεξε στην κρίση, αλλά βρίσκεται πλέον στο κατώφλι της ανάκαμψης. Η εικόνα αυτή δικαιώνει την επιμονή της κυβέρνησης στην σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας μέσα από την στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων», ξεκαθαρίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Στην συνέχεια, βάζει στο στόχαστρο την αντιπολίτευση τονίζοντας ό,τι «αυτοί που έσπευσαν να προεξοφλήσουν αδιέξοδα και αποτυχίες προσδοκώντας πολιτικά οφέλη, θα απογοητεύονται, ημέρα με την ημέρα, ολοένα και περισσότερο. Τους ευχόμαστε καλό κουράγιο και ταχεία προσγείωση στην πραγματικότητα».
ΝΔ: τις αποτυχίες τους πληρώνουν ακριβά όλοι οι Έλληνες
«Μετά την αναγκαστική ολιγοήμερη σιωπή, λόγω των εορτών του Πάσχα, το θράσος και η προπαγάνδα της Κυβέρνησης επέστρεψαν. Επιχειρούν και πάλι εξαπάτηση» ήταν η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ήρθε μέσα από τον εκπρόσωπο της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο.
Για να προσθέσει στην συνέχεια ότι, «τους θυμίζουμε όμως ποια είναι η πραγματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από ένα χρόνο, προέβλεπε: – Ανάπτυξη 2,9%, ενώ σήμερα προβλέπει ύφεση 0,3% – Μείωση της ανεργίας στο 23,2%, ενώ σήμερα την προβλέπει στο 24,7% – Μείωση του δημοσίου χρέους στο 173,5% του Α.Ε.Π., ενώ σήμερα προβλέπει αύξησή του στο 182,8% του Α.Ε.Π. Συμπέρασμα: Με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας χειροτερεύουν δραματικά. Ας σταματήσουν να θριαμβολογούν για τις αποτυχίες τους που πληρώνουν ακριβά όλοι οι Έλληνες» τόνισε.
Πασόκ: Μετέτρεψαν σε ύφεση, τις προσδοκίες για ουσιαστική ανάπτυξη
«Οι νέες εκτιμήσεις της ΕΕ για την ελληνική οικονομία αποκαλύπτουν τα πραγματικά επιτεύγματα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ. «Μετέτρεψαν σε ύφεση, τις προσδοκίες για ουσιαστική ανάπτυξη (6% αθροιστικά για την διετία 2015/2016), αποτρέποντας και την αναμενόμενη μείωση της ανεργίας. Οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση του χρέους, σε μείωση των επενδύσεων, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το κόμμα της αντιπολίτευσης.
Σημαντική βελτίωση στα δημοσιονομικά βλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα, με το δημοσιονομικό έλλειμμα από το -7,2% το 2015 να μειώνεται στο -3,1% το 2016 και στο -1,8% το 2017, ακόμα πιο βελτιωμένο και από τις χειμερινές προβλέψεις (-3,4% το 2016 και -2,1% το 2017). Το χρέος αν δεν ελαφρυνθεί σύντομα θα συνεχίσει να αυξάνεται και από το 176,9% του ΑΕΠ το 2015 θα φτάσει το 182,8% του ΑΕΠ το 2016, ενώ αν επιβεβαιωθούν οι προοπτικές ανάπτυξης, τότε η Κομισιόν εκτιμά ότι θα αρχίσει να μειώνεται το 2017 στο 178,8%.
Η Κομισιόν διαψεύδει τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ με πλεόνασμα που ξεπερνά τους στόχους
Σημαντική άνοδο στις εκτιμήσεις της για το πρωτογενές αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης κάνει η Κομισιόν με 0,8% του ΑΕΠ αντί για 0,5% του ΑΕΠ στην προηγούμενη εκτίμηση και 2% του ΑΕΠ αντί για 1,8% για το 2017. Με πρόβλεψη για ύφεση μόνο στο 0,3% του ΑΕΠ το 2016 αντί για την πρώτη εκτίμηση του 0,7%, διαφοροποιείται πολύ από τα νούμερα του ΔΝΤ που έχουν βάση οι απαιτήσεις του για πρόσθετα προληπτικά μέτρα. Λόγω των πιέσεων εκτιμάται κάμψη της εγχώριας ζήτησης, κατά 0,5% αντί της πρόβλεψης για 1,1%, ενώ το ίδιο διάστημα «βλέπει» καλύτερη επίδοση στο σύνολο των επενδύσεων για φέτος με πτώση 0,9% αντί του 3,7% που ανέμενε το φθινόπωρο.
Τα μέτρα της 1η αξιολόγησης
Ειδική αναφορά στα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί για την πρώτη αξιολόγηση, γίνεται στο κείμενο της Κομισιόν, όπου αναφέρεται ότι, περιλαμβάνεται εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από τη φορολογία εισοδήματος καθώς και: 0,25% του ΑΕΠ από αλλαγές στον ΦΠΑ, 0,75% από προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο, στη φορολογία ΙΧ, τους φόρους κατανάλωσης (κύρια στα προϊόντα ενέργειας), τα αλκοολούχα και τον καπνό.
Άντεξε η ελληνική Οικονομία το 2015
Στην Έκθεση τονίζεται ότι «η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή το 2015″ και ότι “η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επανέλθει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και να επιταχυνθεί το 2017 χάρη στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τον αντίκτυπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μετά την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών το 2015 πέραν των προβλέψεων και την πρόσθετη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων που βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης της από τις αρχές, το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω».
Η αβεβαιότητα γύρω από την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες γύρω από τις προβλέψεις της Κομισιόν, που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Από την γρήγορη ολοκλήρωσή της (που έχει ήδη καθυστερήσει) εξαρτάται το χρονοδιάγραμμα της ανάκαμψης. Καλύτερη του αναμενομένου αναμένεται η ανάκαμψη στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των ιδιωτών, ενώ από την άλλη, υπάρχει πιθανή αδυναμία να καλυφθούν οι μεταρρυθμιστικές απαιτήσεις του προγράμματος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, ενδέχεται αρνητική επίδραση του προσφυγικού στο εμπόριο και τον τουρισμό, όπως και μια επιβράδυνση στο παγκόσμιο εμπόριο.
Το «φτηνό» χρήμα της ΕΚΤ και στην Ελλάδα
Στήριξη στην χρηματοδότηση μέσα από την «διευκολυντική», όπως την χαρακτήρισε η Κομισιόν, νομισματική πολιτική έχει θέσει τις βάσεις για την ανάκαμψη των επενδύσεων, καθιστώντας ευκολότερη και φθηνότερη την πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Μία πολιτική που στηρίζει το «φτηνό» χρήμα της ΕΚΤ, στο οποίο μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να έχει πρόσβαση και η ελληνική Οικονομία, ειδικά μετά ην επαναφορά της εξαίρεσης από τον Μάριο Ντράγκι (waiver) που αναμένεται πως θα επιτρέψει τον άμεσο δανεισμό από την Ευρωπαϊκή ρευστότητα.
Π. Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θα επανέλθει στην ανάπτυξη
Η επαναφορά της εμπιστοσύνης, θα επιστρέψει την Ελλάδα στην Ανάπτυξη δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί. «Η επίτευξη συμφωνίας είναι εφικτή και αναγκαία», δήλωσε ο Γάλλος πολιτικός τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για επανάληψη της κρίσης του περασμένου έτους. Συμφωνία στο 99% των θεμάτων βλέπει ο Πιερ Μοσκοβισί, για το πακέτο της αξιολόγησης που αφορά το ασφαλιστικό, τη φορολογία εισοδήματος, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και άλλες μεταρρυθμίσεις, ενώ για τα προληπτικά μέτρα τόνισε ότι οι δύο πλευρές εργάζονται αυτή τη στιγμή για τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα προβλέπει την ενεργοποίηση μέτρων σε περίπτωση που υπάρχει δημοσιονομικό κενό, που δεν επιτρέπει την επίτευξη του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018. Τέλος ο Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι δεν θα επαναληφθεί το 2015 ενώ είπε πως «πρέπει να βάλουμε όλη την ενέργειά μας, μια συμφωνία είναι εφικτή και αναγκαία».
«Τρένο» η Οικονομία της Ευρωζώνης σύμφωνα με την Κομισιόν
Οι οικονομίες όλων των κρατών μελών αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη και το 2017. Στη ζώνη του ευρώ αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ με συγκρατημένους ρυθμούς μέχρι και το 2017. Οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής, τοποθετούν την αύξηση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ σε 1,6% το 2016 και σε 1,8% το 2017, έναντι 1,7% το 2015. Η αύξηση του ΑΕΠ στην ΕΕ αναμένεται να υποχωρήσει από 2,0% κατά το περασμένο έτος σε 1,8% το 2016, προτού ανέλθει σε 1,9% το 2017 (χειμερινές προβλέψεις: 1,9% το 2015, 1,9% το 2016 και 2,0% το 2017). Το περασμένο έτος, η ανάπτυξη εκτός της ΕΕ σημείωσε κατά πάσα πιθανότητα τον βραδύτερο ρυθμό της από το 2009 (3,2% το 2015), λόγω της επιβράδυνσης στις αναδυόμενες αγορές. Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη κατά 3,1% το 2016 και κατά 3,4% το 2017.
Β. Ντομπρόβσκις: Εμείς δημιουργούμε τις ευκαιρίες για ανάπτυξη
«Συνεχίζεται η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, αλλά το παγκόσμιο πλαίσιο είναι λιγότερο ευνοϊκό απ’ ό,τι προηγουμένως. Η μελλοντική ανάπτυξη θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις ευκαιρίες που θα δημιουργούμε για εμάς τους ίδιους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να αντιμετωπίσουμε τα μακροχρόνια προβλήματα σε πολλές χώρες, όπως τα υψηλά επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, τα τρωτά σημεία του χρηματοπιστωτικού τομέα ή τη φθίνουσα ανταγωνιστικότητα».
Διαβάστε επίσης:
Κομισιόν: Ελαφρώς βελτιωμένες οι εαρινές προβλέψεις για την Ελλάδα
Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θα επανέλθει στην ανάπτυξη