ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Αμέτρητα είναι τα χτυπήματα που έχουν προκαλέσει στην ελληνική αγορά οι μεγάλες πληγές της μνημονιακής 6ετίας. Μετρώντας ήδη 250.000 λουκέτα και 850.000 χαμένες θέσεις εργασίας, η πραγματική οικονομία συνεχίσει να μετρά απώλειες από την επιβολή της αυστηρής λιτότητας.
Με τους φόρους να ανεβαίνουν και την καταναλωτική δαπάνη να έχει καταρρεύσει, με τα νοικοκυριά να κόβουν ακόμα και από τα βασικά τρόφιμα, με ολοκληρωτικό βραχυκύκλωμα απειλούνται ακόμα και οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αίτηση πτώχευσης του κολοσσού του ελληνικού λιανεμπορίου της Μαρινόπουλος Α.Ε.
Όμως παρά το άνοιγμα του 1,350 δις ευρώ, ο όμιλος είναι από τους μεγαλύτερους εγχώριους παίχτες και κανείς δεν θέλει να δει λουκέτο λόγω των τρομαχτικών συνεπειών, για την ελληνική αγορά.
Από την μία οι 12.500 εργαζόμενοι που θα έμεναν χωρίς δουλειά και οι 3.000 προμηθευτές που θα έπαιρναν μόνο 21% από τόσα τους οφείλονται και από την άλλη οι μεγάλες οφειλές σε ΔΟΥ και Ταμεία, κάνουν τους οικονομικούς αναλυτές, να φοβούνται ότι αν έκλεινε η εταιρία, τότε θα ακολουθούσε ένα φαινόμενο «ντόμινο», που θα παρέσερνε πλήθος εταιριών και θα απορύθμιζε όλο τον κλάδο.
Κανείς στην αγορά δεν θέλει την επικράτηση του κακού σεναρίου, που θα περιλάμβανε ξαφνικό θάνατο της αλυσίδας, ανεργία για τους υπαλλήλους, ξενοίκιαστα τα καταστήματα και σοκ για τους μικρούς προμηθευτές. Το «βουνό» των υποχρεώσεων της εταιρίας στην αγορά φτάνει τα 1,324 δισ. ευρώ.
Συνολικά στα χρέη, πρέπει να υπολογιστούν, τα 425 εκατ. οφειλές σε προμηθευτές, 553 εκατ. είναι μεταχρονολογημένες επιταγές., 720 εκατ. ευρώ άνοιγμα στην αγορά, 280 εκατ. ευρώ υπόλοιπα δανείων από τράπεζες στα τέλη του 2015 και 200 εκατ. υποχρεώσεις για δάνεια που από εταιρείες.
Τώρα, όλα τα βλέμματα, στρέφονται στην εφαρμογή του καλού σεναρίου, που περιλαμβάνει παράταση μέχρι Νοεμβρίου, όταν και θα γίνει η εκδίκαση των προληπτικών μέτρων, την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης διάρκειας 15 ετών που έχει προτείνει η εταιρία και βάσει του οποίου προβλέπεται η αποπληρωμή του 100% των υποχρεώσεών της.
Οι τρεις νέες αιτήσεις για το άρθρο 99
Η τελευταία εξέλιξη, είναι οι τρεις νέες αιτήσεις για ένταξη στο άρθο 99, από θυγατρικές του ομίλου Μαρινόπουλου, όλες από το τμήμα λιανικού εμπορίου τροφίμων.
Οι αιτήσεις, αφορούν:
-Την «Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχική Α.Ε.», που είναι η «μητρική» του Ομίλου, η οποία ασκεί διοίκηση με συνολικές υποχρεώσεις 196 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, στο Δημόσιο οφείλει 320.000 ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 23.000 ευρώ, στις τράπεζες 180 εκατ. και στους προμηθευτές 16 εκατ. ευρώ.
-Την «Express m ΑΕ» που περιλαμβάνει τα 160 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα με άνοιγμα 275 εκατ. Αυτά αναλύονται ως εξής. Στο δημόσιο οφείλει 840.000 ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 3,12 εκατ. ευρώ, στους εργαζόμενους 800.000 ευρώ, στις τράπεζες 4 εκατ. ευρώ και στους προμηθευτές 266 εκατ. ευρώ.
– Τέλος, η «ΞΥΝΟΣ ΑΕ». Αυτή περιλαμβάνει 19 Σούπερ Μάρκετ τα οποία είχε εξαγοράσει η εταιρία, πριν από μία δεκαετία. Το σύνολο των υποχρεώσεων φτάνει τα 19,6 εκατ. ευρώ. Από αυτά οφείλει 280.000 ευρώ στο Δημόσιο και 290.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.
Την Παρασκευή αναμένεται να συζητηθούν τα προληπτικά μέτρα για όλες τις αιτήσεις, ενώ σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου, μέχρι τότε έχουν προστασία από τους πιστωτές τους.
Αν και για τα σούπερ μάρκετ η κύρια αίτηση θα συζητηθεί στις 16 Νοεμβρίου και για τις άλλες τρεις αναμένεται η εξέταση στις 21 Σεπτεμβρίου, υπάρχει πιθανότητα να δικαστούν όλες τον Σεπτέμβριο.
Κορυφώνεται η αγωνία των εργαζομένων – Νέα παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρίας
Οι αρνητικές εξελίξεις, κορυφώνουν την αγωνία των εργαζομένων της μεγάλης αλυσίδας, οι οποίοι προχώρησαν σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της «Μαρινόπουλος». Οι εργαζόμενοι απαίτησαν να εμφανιστεί εκπρόσωπος της εταιρείας για να τους ενημερώσει σχετικά με τις προθέσεις της.
Οι εργαζόμενοι πέρασαν την κεντρική πύλη, παρά την προσπάθεια της Αστυνομίας και της εταιρείας secutity να τους εμποδίσει, και πορεύτηκαν μέχρι το κτίριο που στεγάζεται η εταιρεία «Μαρινόπουλος».
Τα κύρια αιτήματα τους, είναι να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, να πληρωθεί κανονικά ο Ιούνιος και να καταβληθεί το επίδομα άδειας, και σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι προτεραιότητα έναντι των πιστωτών της εταιρείας.
Οι συνδικαλιστές του σωματείου καταγγέλλουν, πως η υπαγωγή είτε στο άρθρο 99 είτε στο άρθρο 106Β του πτωχευτικού κώδικα δεν διασφαλίζει τους εργαζόμενους από νέες περικοπές μισθών, απολύσεις, ανατροπές σε δικαιώματα, αφού στόχος της εργοδοσίας είναι η εξυγίανση που σημαίνει νέο γύρο επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων.
Συνάντηση Εργαζομένων με Νεφελούδη και Πετρόπουλο στο υπ. Εργασίας
Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης Γενικό Γραμματέα Ανδρέα Νεφελούδη, και παρουσία του Υφυπουργού κ. Πετρόπουλου, είχαν οι εργαζόμενοι της εταιρίας.
Το προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: Carrefour – Μαρινοπουλος, Dia εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει πως, «μετέφερε με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο τα αιτήματα του Σωματείου για διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας στην επιχείρηση και την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας του Ιουνίου καθώς και του επιδόματος αδείας. Επίσης απαίτησε από την Κυβέρνηση να κάνει ουσιαστική πολιτική παρέμβαση για το θέμα και να πάρει πρωτοβουλίες για την διασφάλιση των δικαιωμάτων μας».
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κ. Νεφελούδης, δεσμεύτηκε εκ μέρους της Κυβέρνησης ότι «η κυβέρνηση κάνει συνεχείς παρεμβάσεις για το θέμα και η μέχρι σήμερα επιδίωξη της ήταν και θα είναι η διασφάλιση των δίκαιων αιτημάτων μας όπως αυτά της τέθηκαν».
Κίνδυνο ντόμινο στην αγορά αν καταρρεύσει η Μαρινόπουλος Α.Ε. βλέπει ο Β. Κορκίδης!
Στην τεράστια έκταση της επιχειρηματικής καταστροφής, που έχει συντελεστεί στη χώρα μας, τα χρόνια των Μνημονίων, εντάσσει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης τις αρνητικές εξελίξεις στον Μαρινόπουλο.
Για μία «ακόμα θλιβερή είδηση, που αφορούσε στην κατάθεση προσωρινής αίτησης αναστολής καταδιωκτικών μέτρων, της μεγαλύτερης λιανεμπορικής αλυσίδας της Ελλάδας, της “Μαρινόπουλος Α.Ε.”, έναντι των πιστωτών της. Ανάμεσα στα στοιχεία που παρέθεσε, αίσθηση προκαλεί πως έχουν χαθεί 244.714 ιδιωτικές επιχειρήσεις από το 2008 έως σήμερα! Ο ίδιος ελπίζει πως δεν θα υπάρξει «κατάρρευση» της εν λόγω εταιρείας, καθώς κάτι τέτοιο θα στείλει σε «αχαρτογράφητα νερά ολόκληρη την αγορά».
Το μεγάλο χτύπημα των μνημονίων στην αγορά!
Από το 2008 έως σήμερα, έχουν χαθεί 244.714 ιδιωτικές επιχειρήσεις, τονίζει ο Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος, παραθέτει στοιχεία για την καταστροφή που έχει καταγραφεί στην ελληνική αγορά. Από 858.685 που καταμετρήθηκαν το 2008, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχαν μειωθεί στις 613.973 στα τέλη του 2015.
Μαζί τους χάθηκαν και 842.670 χιλιάδες θέσεις, ενώ σε όρους προστιθέμενης αξίας η «εξαφάνιση» αυτών των εταιρειών αφαίρεσε και 30,31 δις ευρώ προϊόντος.
Η αγορά υποφέρει και το 2016, με τα λουκέτα να συνεχίζονται. Ακόμα και επιχειρήσεις που άντεξαν την λαίλαπα των μνημονίων, τώρα φαίνεται να βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.
«Η καταστροφή αυτή, συνεχίζεται όμως και φέτος, αφού τα «λουκέτα» στα 45 καταστήματα της “Ηλεκτρονικής Αθηνών” στα μέσα του Απριλίου, ήταν το αμέσως προηγούμενο συμβάν, μετά τον “Μαρινόπουλο”» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή, προέχει η διασφάλιση των 12.500 χιλιάδων εργαζομένων στην “Μαρινόπουλος”, καθώς επίσης και η αποπληρωμή χιλιάδων μικρών προμηθευτών της εταιρείας .
Από την πλευρά των εμπόρων, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, εξέφρασε την ελπίδα πως «δεν θα υπάρξει “κατάρρευση” της εν λόγω εταιρείας, καθώς κάτι τέτοιο θα στείλει σε “αχαρτογράφητα νερά” ολόκληρη την αγορά, που στενάζει υπό το βάρος των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων και της συνεχούς οικονομικής περιδίνησης της ελληνικής οικονομίας».
Από τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, φαίνονται ξεκάθαρα οι πληγές της ελληνικής αγοράς που έχουν ανοίξει μέσα στην 6ετία των μνημονίων
Από το 2008, έχουν χαθεί 244.714 ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Από 858.685 το 2008, μειώθηκαν στις 613.973 στα τέλη του 2015.
Χάθηκαν 842.670 χιλιάδες θέσεις εργασίας
Τα λουκέτα στοίχησαν 30,31 δις ευρώ.
Μονόδρομος η εξυγίανση λέει η Μαρινόπουλος Α.Ε.
Από την πλευρά της επιχείρησης, εξεδόθη ανακοίνωση που τονίζει πως η εξυγίανση της εταιρίας είναι μονόδρομος. Ανάμεσα σε άλλα, η εταιρία, τονίζει πως, «η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα».
Μέσα στο πλάνο της εταιρίας, προβλέπεται, η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.
Στην ανακοίνωση του ομίλου, τονίζεται πως στην «παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος» και είναι η μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και τη διασφάλιση των οφειλών της.
Το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος
Σύμφωνα με την επιχείρηση υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης για αναδιοργάνωση και ζητά ρύθμιση και αποπληρωμή των οφειλών σε βάθος 15ετίας. Ανάμεσα σε άλλα εισηγείται την,
• Εξόφληση τραπεζών/Leasing σε 15 χρόνια με επιτόκιο euribor +3%
• Εξόφληση προμηθευτών με ορίζοντα 15ετίας
• Αποπληρωμή υποχρεώσεων σε ΔΟΥ και Ταμεία σε 180 δόσεις
• Αποπληρωμή εργαζομένων σε ένα έτος.
Για να πετύχει το σχέδιο θα πρέπει η εταιρεία να πετύχει μικτό περιθώριο κέρδους 27%, να μειώσει δραστικά τα έσοδά της και να επιτύχει πωλήσεις στα επίπεδα του 2015, με προοπτικές βελτίωσης. Kαι το φιλόδοξο σχέδιο έχει μέσα στους στόχους η μεγάλη συμφωνία με την εταιρεία Σκλαβενίτης φαίνεται πως έχει «παγώσει» .