Το ζήσαμε στην Ελλάδα κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’50, όταν ο νόμος 4.000 περί «τεντιμποησμού» είχε επινοηθεί για να συμμορφώσει του νεαρούς «τεντιμπόηδες» που θεωρούνταν επικίνδυνοι λόγω της αναιδούς και προκλητικής συμπεριφοράς τους από την τότε κυβέρνηση. Με βάση τον τότε νόμο, τιμωρούνταν όσοι προέβαιναν σε πράξεις εξύβρισης, οδηγούνταν στο κρατητήριο, ακολουθούσε κούρεμα με την ψιλή, τους έσκιζαν τα παντελόνια και εν συνεχεία τους περιέφεραν στο δρόμο εξευτελίζοντάς τους.
Τέλη του 2021, σε περιοχή της Νότιας Κίνας, σε μια υπόθεση γύρω από τα μέτρα του κορωνοϊού, είπαν να… μιμηθούν την Ελλάδα του 1950 με ένα απίστευτο βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου από διαπόμπευση. Οι τέσσερις άνδρες εξαναγκάστηκαν να βαδίσουν σε δρόμους της πόλης Jingxi συνοδεία αστυνομικών, φορώντας στολές και φέροντας πλακάτ με τα ονόματά τους και τις φωτογραφίες τους.
▶️ HUMILLANTE | ?
La policía hizo desfilar por las calles a 4 personas que habrían supuestamente violado reglas contra el COVID-19 en la ciudad de Jingxi, China. ??
? Se los acusa de transportar migrantes ilegales a pesar de que el país tiene las fronteras cerradas. pic.twitter.com/7psanQAXwa
— DELPY ?? (@delpynews) December 29, 2021
Όπως αναφέρει το BBC και οι τέσσερις κατηγορούνται για λαθραία μεταφορά ανθρώπων στα σύνορα της Κίνας, τα οποία είναι ερμητικά κλειστά λόγω του κορονοϊού. Η διαπόμπευση προκάλεσε μικτές αντιδράσεις στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών μέσων ενημέρωσης. Τα κρατικά Beijing News ανέφεραν ότι «το μέτρο παραβιάζει σοβαρά το πνεύμα του κράτους δικαίου και δεν μπορεί να επιτραπεί να επαναληφθεί».
Το γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της πόλης Jingxi και η τοπική κυβέρνηση υπερασπίστηκαν, ωστόσο, τη συγκεκριμένη πρακτική, υποστηρίζοντας ότι ήταν μια «πειθαρχική προειδοποιητική δραστηριότητα» και ότι δεν ήταν καθόλου απαράδεκτη.
Οσο για τη διαπόμπευση στην Ελλάδα του 1958, το απόσπασμα από την ελληνική ταινία «Νόμος 4.000», τα λέει όλα.