«ΥΠΗΡΞΕ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ»
Κλείσιμο της διαπραγμάτευσης για το Ασφαλιστικό μέχρι το Σάββατο, είναι ο στόχος του υπουργείου Εργασίας, όπως τον διατύπωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά το τέλος της δίωρης συνάντησής του με το «κουαρτέτο». Ο υπουργός εξερχόμενος από το «Χίλτον» δήλωσε ό,τι «υπήρξε πρόοδος σε όλα τα θέματα και ελπίζω να κλείσουμε την διαπραγμάτευση στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει το Σάββατο».
Η «μάχη» έχει ανάψει για τα καλά και σύμφωνα με συμμετέχοντες στις συναντήσεις, υπάρχουν διαπραγματευτικά «τζαρτζαρίσματα» κυβέρνησης – δανειστών. Η μεγάλη διαφωνία βρίσκεται στο θέμα των επικουρικών για το οποίο ο υπουργός τόνισε ότι για πρώτη φορά δεν υπήρχαν κάθετες αρνήσεις από την άλλη πλευρά για την αύξηση των εισφορών στις επικουρικές και πως δεν μπορούν να φτάσουν σε συμβιβασμό αν και οι δύο πλευρές δεν κάνουν υποχωρήσεις.
Τώρα ο στόχος του υπουργείου, είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση στο τελευταίο ραντεβού του με τους επικεφαλείς διαπραγματευτές των δανειστών το Σάββατο. Αν και οι ίδιοι επιθυμούσαν να αποχωρήσουν την Παρασκευή για τις βάσεις τους, τελικά δεν θα φύγουν, καθώς στα μεγάλα «αγκάθια» έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος ώστε να έχει ανοίξει το παράθυρο για συμφωνία εντός της εβδομάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία συνάντηση σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στα ποσοστά αναπλήρωσης και τις επικουρικές συντάξεις, κυρίως στις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου(ΔΝΤ) που πλέον δεν φαίνεται κατηγορηματικά αντίθετο στις ελληνικές προτάσεις. Με τους Ευρωπαίους δανειστές, η σύγκληση είναι μεγαλύτερη.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, θέλει να κλείσει το Ασφαλιστικό πριν το Πάσχα των Καθολικών, όσο τα κλιμάκια είναι ακόμα στην Αθήνα, ώστε το νομοσχέδιο να πάρει το δρόμο για τη Βουλή μέσα στον μήνα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή με πολύ καλή γνώση των εξελίξεων, «Το ΔΝΤ θέλει να φύγει και τους… κρατάμε».
Η πρόοδος αφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης και τις επικουρικές συντάξεις, ωστόσο δεν διευκρινίστηκε τι ακριβώς αφορά και πως αυτή οριοθετείται.
Παράλληλα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε πιο συγκεκριμένα πως υπήρξε πρόοδος στη «γεωμετρία, τα ποσοστά αναπλήρωσης, τις επικουρικές συντάξεις και τις αυξήσεις των εισφορών». Σημειώνεται ότι οι δανειστές φαίνεται να δέχονται να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό ποιο θα είναι το ποσοστό της αύξησης.
Οι προθέσεις του υπουργού Εργασίας να κλείσει το ασφαλιστικό ως το Σάββατο είχαν γίνει γνωστές καιρό τώρα, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να θέλει να έχει τελειώσει πριν αναχωρήσει το κουαρτέτο για το Πάσχα των Καθολικών και να προλάβει να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή έως το τέλος Μαρτίου.
«Το Διεθνές Νoμισματικό Ταμείο θέλει να φύγει την Παρασκευή και τους… κρατάμε» ανέφερε κυβερνητική ανώτατη πηγή» κατά τη συνάντηση της Τετάρτης που δεν απέδωσε καρπούς.
Που διαφωνούσαν οι δύο πλευρές
Μέχρι σήμερα το πρωί, αγεφύρωτο παρέμενε το χάσμα στις επικουρικές συντάξεις μετά το οριστικό βέτο που είχαν θέσει οι δανειστές στην ελληνική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο επικούρησης.
Η ελληνική πρόταση, που συντάχθηκε, όπως τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με την τεχνική βοήθεια Σουηδών και του ILO επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό προκειμένου να καταστεί βιώσιμο και δίκαιο. Στόχος του είναι να προστατεύσει το εισόδημα των μικρών και μεσαίων συνταξιούχων, επιλογή που έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των λίγων που έχουν πολλά.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας χαμηλά εισοδήματα θεωρούνται μισθοί και συντάξεις έως 1000 ευρώ και μεσαία έως 1500 ευρώ.
Εκτός από το κεφάλαιο των επικουρικών που μένει ανοιχτό, σημεία τριβής διαπιστώνονται και στα εξής θέματα:
-Ύψος εθνικής σύνταξης. Η ελληνική πλευρά αποκρούει το αίτημα των δανειστών για μείωση της σύνταξης των 384 ευρώ στα 320 ευρώ και καταβολή της με εισοδηματικά κριτήρια, δέχτηκε, ωστόσο, να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί μετά από 15. Στη 15ετη ασφάλιση θα αντιστοιχεί μειωμένη εθνική σύνταξη (πχ.280 ευρώ) η οποία θα αυξάνεται κλιμακωτά.
– ποσοστά αναπλήρωσης: Εσωτερική ανακατανομή αναμένεται στα ποσοστά αναπλήρωσης καθώς οι δανειστές επιμένουν στη δημιουργία ενός πιο ανταποδοτικού συστήματος, με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και κατά συνέπεια μικρότερες συντάξεις, οι οποίες όμως θα αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί.
Η ελληνική πλευρά θα κάνει ένα βήμα πίσω αποδεχόμενη οι συντελεστές αναπλήρωσης να ξεκινούν στο 0,7% κατ’ έτος (αντί 0,8%) στη 15ετία και να κλιμακώνονται μέχρι 2,2% (αντί για 2%) στην 40ετία.
-Η «προσωπική διαφορά» που θα προκύψει από την επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων παραμένει σημείο τριβής. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν απαιτούν την εφαρμογή της «εδώ και τώρα» κάτι που θα σήμαινε μείωση των κύριων συντάξεων αλλά ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις όσον αφορά το τεχνικό μέρος του επανυπολογισμού.