Η επικαιρότητα κατέγραψε μια εικόνα σαν αυτές που δεν θέλαμε να δούμε: την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να φωτογραφίζεται στο αποτρεπτικό τείχος του Έβρου.
Τα αθλητικά παπούτσια ως αντικομφορμισμός, ήταν σε αντίθεση με την προσπάθειά της σε άλλες περιπτώσεις να γίνει δεκτή ως πνευματικός άνθρωπος. Πχ με παρεμβάσεις στην παγκόσμια ημέρα ποίησης και άλλες πολιτιστικές εμφανίσεις . Ένας τέτοιος άνθρωπος υπερασπίζεται τις αρχές του ουμανισμού.
Αλλά και ένας αξιωματούχος που συμβολίζει για το έθνος το ιδανικό της ελευθερίας δεν ταυτίζεται με τη λογική του συρματοπλέγματος. Στο βαθμό που το τείχος του Έβρου είναι αναγκαίο για την προστασία της χώρας, υπάρχουν ο Στρατός, η Αστυνομία, η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί.
Μια χαρά μπορούν να φράξουν τα σύνορα και να εμφανιστούν ως επιστάτες της καλής λειτουργίας του φράχτη.
Αρχηγός κράτους με ιστορικό πολιτισμικό φορτίο δεν επικυρώνει με τη συμβολική της παρουσία της τη βιαιότητα της αποτροπής.
Οι άνθρωποι που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα – όπου Γης – είναι παράνομοι τυπικά. Αλλά είναι και κάτι άλλο: ανέστιοι, διωκόμενοι απελπισμένοι, δυστυχείς, απέλπιδες.
Για να υπάρξουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους αναγκαστικά διασχίζουν σύνορα. Με αντίτιμο τη ζωή τους. Αυτό δικαιώνει, την απόπειρα.
Γιατί μια ευαίσθητη διανοούμενη φωτογραφήθηκε με το κάζουαλ στυλάκι της στο φράχτη; Χωρίς να το συναισθάνεται η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποκαλύφθηκε-πάλι. Εμφανίσθηκε στο ρετιρέ της πολιτειακής δομής σαν κάτι που δεν ήταν, όταν ο Μητσοτάκης την πίστωσε με διεθνές κύρος, ως κορυφαία επιστήμονα.
Η αλήθεια; Μηδέν διεθνής παρουσία, ένα απλό πτυχίο Νομικής Αθηνών και σταδιοδρομία στο συνδικαλισμό-στη σκιά του σπουδαίου Αρεοπαγίτη πατρός της.
Η θητεία της στην κορυφή της πολιτειακής πυραμίδας μάλλον δεν θα μείνει ως πρότυπο ρυθμιστή του Πολιτεύματος στους επόμενους. Ειδικά όταν εμφανίζεται ως μέλος της κυβέρνησης και συνδαιτημόνας-μόνο-του ζεύγους Μητσοτάκη.
Σαν να υπάρχουν από τη μια ο πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός και από την άλλη οι υπόλοιποι. Η εμφάνιση της στον φράχτη, αποδυνάμωσε την αξία της παρουσίας της στον Έβρο. Ήταν «σαν τον Τραμπ μπροστά στο αποτρεπτικό τείχος στο Τέξας» σχολίασε εύστοχα η Ακρίτα. «Όφειλε να μείνει μακριά από τέτοιου τύπου θεσμικές «συνηγορίες» προς την αντιπροσφυγική και την αντιμετανστευτική πολιτική της κυβέρνησης», την κάρφωσε ο Νίκος Φίλης.
Η «ετοιμότητα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διακατέχουν το προσωπικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων μας», όπως ορθά ανέφερε, δεν έχει στον πυρήνα της τον φράχτη.
Αν επιμένει να βλέπει τα πράγματα από την πολιτισμική πλευρά τους μια ταινία-στο Netflix-ίσως αποκαλύψει , εντός της, ποιο ακριβώς λάθος έκανε ποζάροντας στο τείχος του Έβρου. Είναι το ισπανικό «Αντού, του Σαλβαδόρ Κάλβο.
«Μια γροθιά στο στομάχι γι αυτούς που ονειρεύονται και παλεύουν για τον άνθρωπο, κόντρα σε αυτούς που επιμένουν να υπηρετούν φράχτες και αποκλεισμούς», έγραψαν οι κριτικοί.
Σαν να υπάρχουν από τη μια ο πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός και από την άλλη οι υπόλοιποι
ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Δεν αποχωρεί ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο
Για ένα «καυτό» καλοκαίρι φέτος στο Κυπριακό έκανε λόγω ο τούρκος πρόεδρος
Παράνομη επίσκεψη στα Κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει στις 20 Ιουλίου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να παραστεί τους εορτασμούς του ψευδοκράτος για τη βάρβαρη εισβολή του Αττίλα το 1974.Ο Ερντογάν μιλώντας στην εφημερίδα Sabah, έκανε επίσης λόγο για αμφιλεγόμενη στάση της ΕΕ και προσέγγιση του ΟΗΕ για «κατάργηση των εγγυήσεων της της Τουρκίας και απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο».
Aποκλειστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλοξενεί η ηλεκτρονική έκδοση της «Σαμπάχ», που έγιναν προς τη δημοσιογράφο-αρθρογράφο της εφημερίδας, Σεμνπνέμ Μπουρσαλί, και στις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να προαναγγέλλει αλλαγή πολιτικής κι ένα «καυτό» καλοκαίρι φέτος για το Κυπριακό.
Σύμφωνα με το sigmalive με τίτλο «Αποκλειστικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για την Παλαιστίνη και την ΤΔΒΚ στην Sabah: ‘Ανοίγει νέο κεφάλαιο στην εξωτερική πολιτική;’» αναφέρεται σε δηλώσεις, στις οποίες προέβη ο Τούρκος πρόεδρος στη δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους για ανταλλαγή ευχών για καλό Μπαϊράμι.
Στην αντζέντα της συνομιλίας βρέθηκαν και θέματα εξωτερικής πολιτικής, με τη δημοσιογράφο να αναρωτιέται μάλιστα αν αυτή τη στιγμή η Τουρκία ανοίγει μία νέα σελίδα στις εξωτερικές της σχέσεις, με αφετηρία το Κυπριακό.
«Ένα άλλο θέμα στην ατζέντα της τηλεφωνικής μας συνομιλίας με τον πρόεδρο Ερντογάν ήταν η Κύπρος. Η αποτυχία στη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου δεν φαίνεται να έκαμψε την αποφασιστικότητα του Ερντογάν. Οι παρατηρήσεις του πρόκειται να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στην εξωτερική πολιτική, καθώς συζητήσαμε περί της θέσης της Τουρκίας και ότι είναι απολύτως απαράδεκτη η προσέγγιση της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών για άρση του καθεστώτος της Τουρκίας ως εγγυήτριας χώρας, για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και για εγγυοδοσία της ΕΕ στο θέμα ασφάλειας στην Κύπρο».
Σύμφωνα με τη Σαμπάχ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού εξέφρασε την απόλυτη αντίδρασή του στην αντιφατική στάση της ΕΕ και στο γεγονός ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες έχουν ταχθεί με το μέρος της Ε/Κ πλευράς και αδιαφορούν για την ΤΔΒΚ, προχωράει ένα βήμα παραπέρα ως προς τη θέση της Τουρκίας για την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αφήσουμε την Κύπρο στο έλεος των οχλήσεων των Ε/Κ. Δεν μπορεί καν να υπάρχει πρόταση για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων. Θα συνεχίσουμε τη διπλωματία μας με χώρες σε διεθνή φόρα τις προσεχείς ημέρες. Μέχρι στιγμής, η στάση τους προς το ψευδοκράτος υπήρξε σαφής, αλλά θα επιδιώξουμε τα δικαιώματα του τ/κ λαού στο έπακρο. Όμως, επιτρέψτε μου να σας πω, δεν εμπιστευόμαστε κανέναν πλην ημών».
Σύμφωνα με τη Σαμπάχ, ο Ερντογάν προαναγγέλλει φέτος ένα ‘καυτό’ καλοκαίρι με αφορμή το Κυπριακό.