ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟ 2017, ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΔΝΤ!
Μεγαλύτερη ανάπτυξη βλέπουν οι οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που για την παγκόσμια Οικονομία, θα φτάσει το 3,4% το 2017 και 3,6% το 2018. Όπως αναφέρεται στο World Economic Outlook, που παρουσίασε, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ το Ταμείο βλέπει για το 2017 καλύτερες προοπτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ευρώπη και την Ιαπωνία σε σχέση με ότι εκτιμούσε προ τετραμήνου. Οι αναπτυγμένες οικονομίες θα αναπτυχθούν κατά 1,9% το 2017 και κατά 2% το 2018, στόχοι που είναι βελτιωμένοι κατά 0,1% και 0,2% αντίστοιχα σε σχέση με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου.
Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του ΔΝΤ, καθώς ήδη υπάρχουν τρείς εκθέσεις για την οικονομία που αναμένεται να ανακοινώσει από τον Φεβρουάριο (Άρθρο 4, DSA, Προόδου Προγραμμάτων).
Στα τελευταία στοιχεία του Ταμείου, εκτιμούσε πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8% το 2017, έναντι 0,1% το 2016. Ο πληθωρισμός της χώρας εφέτος θα ανακάμψει σε μέσα επίπεδα κατά 0,6%, έναντι αποπληθωρισμού 0,1% το 2016 και ότι η ανεργία θα μειωθεί στο 21,5%, από 23,3% το 2016.
Ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη κατά 2,3% το 2017 και κατά 2,5% το 2018, επιδόσεις βελτιωμένες κατά 0,1% και κατά 0,4% αντίστοιχα με εκείνες του Οκτώβριου. Από την άλλη πλευρά, για την ευρωζώνη, το Ταμείο περιμένει ανάπτυξη 1,6% το 2017 και κατά 1,6% το 2018, ενώ για την Γερμανία βλέπει επέκταση της οικονομίας κατά 1,5% εφέτος και κατά 1,5% του χρόνου.
Η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του κόσμου, η Κίνα αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 6% το 2017 και κατά 6,5% το 2018, ενώ για την Ιαπωνία προβλέπεται ανάπτυξη της οικονομίας κατά 0,8% φέτος και κατά 0,5% του χρόνου.
Επιτάχυνση της ανάπτυξης, λόγω Τραμπ
Τέλος, ο κ. Όμπσφελντ σχολιάζοντας τις επιπτώσεις που θα είχαν στην οικονομία πρακτικές εμπορικού και οικονομικού προστατευτισμού, υποστήριξε ότι θα συνέβαλαν στη διεύρυνση των παγκόσμιων ανισορροπιών και θα περιόριζαν τις παγκόσμιες οικονομικές ροές, με αποτέλεσμα καταπόνηση πολλών αναδυόμενων αγορών.
Στην συνέχεια, ξεκαθάρισε, ότι οι αγορές έχουν εστιάσει στο ότι ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο βρίσκονται στα χέρια του ίδιου κόμματος για πρώτη φορά μέσα σε έξι χρόνια, και ότι αυτό συνιστά αλλαγή προς την κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και, ενδεχομένως, προς την κατεύθυνση υψηλότερων δαπανών για υποδομές και άμυνα.
Όμως, είναι νωρίς για να προκαταβάλλει κανείς τις κινήσεις του νέου ενοίκου, του Λευκού Οίκου και ο κ. Όμπσφελντ προσθέτει ότι «σε αυτό το πρώιμο στάδιο, οι λεπτομέρειες της μελλοντικής δημοσιονομικής πολιτικής παραμένουν ασαφείς, όπως και ο βαθμός της αύξησης των κρατικών δαπανών και οι συνακόλουθες επιπτώσεις στη συνολική ζήτηση, το δυνητικό προϊόν, το ομοσπονδιακό έλλειμμα, και το δολάριο».
Το μεγάλο στοίχημα σε Αμερική αλλά και όλων τον κόσμο, είναι μια βιώσιμη και μη πληθωριστική αύξηση της ανάπτυξης, που θα χαρακτηρίζεται από αύξηση της απασχόλησης και σημαντική επέκταση των υποδομών, η οποία θα επιτρέψει ένα πιο μετριοπαθή ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Εδώ έμπειροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει σύγκρουση Τραμπ και FED (Federal Reserve).
Σε κάθε περίπτωση ο επικεφαλής Οικονομολόγος του ΔΝΤ, επισήμανε ότι εάν αυξηθεί η ζήτηση μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής που δεν θα λαμβάνει υπόψη την ικανότητα της οικονομίας να ανταποκριθεί στη μείωση των φόρων και στην αύξηση των δαπανών, τότε θα είναι αναπόφευκτη μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.
Αν τα επιτόκια της FED αυξηθούν τότε το δολάριο θα κάνει άλματα άνοδο. Σε μια τέτοια περίπτωση, το ΔΝΤ αναμένει πως η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη και πως τόσο το δημοσιονομικό έλλειμμα όσο και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ θα διευρυνθούν.