Σαν σήμερα στις 19 Φεβρουαρίου του 2019 έφυγε από την ζωή ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο «Κάιζερ» της μόδας όπως ήταν το προσωνύμιο που ήταν διευθυντής στη Chanel από το 1983, άφησε την τελευταία του πνοή στο Αμερικανικό νοσοκομείο του Παρισιού, σκορπώντας την θλίψη στον κόσμο της παγκόσμιας μόδας.
Αμέσως μετά τον θάνατό του, άρχισαν να κυκλοφορούν πολλές θεωρίες σχετικά με τη διαθήκη του. Καθώς ο ίδιος δεν είχε παιδιά, λέγεται ότι άφησε την αμύθητη περιουσία του, που υπολογιζόταν στα 172 εκατομμύρια ευρώ και σε αυτήν συμπεριλαμβάνονταν το υπερπολυτελές διαμέρισμά του στο Παρίσι, επαύλεις, πίνακες και έργα τέχνης, στον 11χρονο βαφτισιμιό του αλλά και κυρίως στην πολυαγαπημένη του γάτα Σουπέτ, το κακομαθημένο γατάκι του όπως αναφερόταν στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram, με τους σχεδόν 275.000 ακολούθους, έναν λογαριασμό που ο ίδιος ο Λάγκερφελντ είχε δημιουργήσει.
Η Σουπέτ ήταν σίγουρα η πιο διάσημη και ενδεχομένως πιο πλούσια γάτα παγκοσμίως. Κυκλοφορούσε με ιδιωτικό τζετ και έμενε σε σουίτες οι οποίες στοίχιζαν 500 ευρώ τη βραδιά. Η γάτα Σιάμ του “Κάιζερ” της μόδας το 2014 είχε βγάλει με την εμφάνισή της 2.971.000 ευρώ, συμμετέχοντας σε μόλις δύο διαφημιστικά. Έτρωγε από ασημένια πιάτα τα οποία βρίσκονταν πάντα πάνω στο τραπέζι και όχι στο πάτωμα, ενώ είχε προσωπικό σεφ, δύο υπηρέτριες και σωματοφύλακα. Σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, το 2018, στην Τζαστίν Πικαρντί του Harper’s Bazaar, ο Λάγκερφελντ είχε πει ότι θεωρούσε πως η Σουπέτ ήταν η μετενσάρκωση της μητέρας του. “Είναι ένα ευαίσθητο άτομο. Είναι πολύ αστεία, όταν διαβάζω εφημερίδα, διαβάζει μαζί μου. Τρώει στο τραπέζι μαζί μου, όχι στο πάτωμα. Αν το φαγητό είναι στο πάτωμα, δεν το αγγίζει. Έχει ανθρώπινες αντιδράσεις. Μερικές φορές θεωρώ ότι είναι η μετενσάρκωση της μητέρας μου”
Απορία για τους χιλιάδες θαυμαστές της είναι πού βρίσκεται, πλέον η πολυαγαπημένη γάτα του Καρλ Λάγκερφελντ. Σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται δηλώσεις της υπεύθυνης επικοινωνίας του αείμνηστου μόδιστρου, Καρολίν Λεμπάρ, η Σουπέτ ζει στο Παρίσι. Είναι καλά και δέχεται πολλή αγάπη, ενώ εξακολουθεί να ασχολείται με τις επιχειρήσεις του μπαμπά της, αφού έγινε και η ίδια επιχειρηματίας, προωθώντας τα προϊόντα του Καρλ Λάγκερφελντ.
Ένας χρόνος χωρίς τον “Κάιζερ” της μόδας
Γεννήθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας ενώ από μικρός ονειρευόταν να φύγει από τη χώρα του και να σχεδιάζει, οπότε μέχρι να φτάσει στην ηλικία των 6 ετών, είχε μάθει μόνος του γαλλικά και αγγλικά. Ο ίδιος αφαίρεσε το “τ” από το τέλος του επιθέτου του προκειμένου να το κάνει πιο εμπορικό, όταν κυκλοφόρησε τη δική του συλλογή «Karl» (Lagerfeldt).
Το 1952 μετακόμισε στο Παρίσι και μία πασαρέλα του Κριστιάν Ντιόρ στάθηκε η αφορμή για να ανακαλύψει το πάθος του για τη μόδα. Δύο χρόνια αργότερα, μαγνήτισε τον σχεδιαστή μόδας Πιέρ Μπαλμέν στον διαγωνισμό Secretariat International de la Laine και έγινε προσωπικός βοηθός του. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την διεύθυνση του οίκου Jean Patou το 1959, ενώ ταυτόχρονα ακολούθησε μια ελεύθερη σταδιοδρομία. Έρχεται το 1964 και εντάσσεται στο γαλλικό οίκο Chloe, όπου παράγει έτοιμα ενδύματα και αξεσουάρ μέχρι το 1983. Τα κομμάτια του ήταν πολυτελή, άνετα, μποέμ, ρομαντικά, καταγράφοντας πιστά τον ριζοσπαστισμό της δεκαετίας του ’70.
Το 1965, εντάχθηκε στη Fendi, όπου ασχολήθηκε κυρίως με τη γούνα. Μέχρι το τέλος του, δημιούργησε μόδα γεμάτη χιούμορ, στιλ και ειρωνεία. Το καλοκαίρι του 2015, ίδρυσε εκθέσεις «haute fourrure», με το ακρωνύμιο «FF», ακόμη δημοφιλές σήμερα, έδωσε στην γούνα μια διάσταση διασκεδαστική. Μετά από αυτό η γούνα δεν απευθυνόταν μόνο στις κυρίες της υψηλής κοινωνίας αλλά και στους millenials.
Αναμφίβολα υπήρξε ο μεγαλύτερος πυλώνας του ιταλικού οίκου Fendi. Το 1983 εντάχθηκε στον οίκο της Σανέλ και ξεκίνησε να δημιουργεί. Ο Λάγκερφελντ ήταν αυτός που σχεδίασε και το διάσημο λογότυπο του οίκου μόδας. Σταδιακά, από σχεδιαστής έφτασε στο τιμόνι της Σανέλ ως καλλιτεχνικός διευθυντής έως και τον θάνατό του. Στενή συνεργάτιδα του για 32 χρόνια παρέμεινε η Βιρτζινί Βιάρ, η οποία μετά τον θάνατο του ανέλαβε τη θέση του. Η αξία του Λάγκερφελντ υπολογίζεται στα 125 εκατ. δολάρια. Ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος καλλιτεχνικός διευθυντής στον κόσμο. Κατείχε επίσης αρκετά εστιατόρια, μια ομάδα μαζορέτων και το δικό του brand βότκας.
Πολύ πριν από τον θάνατό του είχε εκφράσει την επιθυμία του να αποτεφρωθεί. Δεν ήθελε να ταφεί. Παλαιότερα είχε δηλώσει σχετικά: «Το θεωρώ φρικτό. Θέλω απλά να χαθώ όπως τα ζώα του παρθένου δάσους. Είναι φρικτό να κλείνουν τους ανθρώπους σε ένα φέρετρο με τα λείψανά τους».
Η αποτέφρωσή του έγινε στις 22 Φεβρουαρίου, στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι, παρουσία της στενής του συνεργάτιδας Βιρζινί Βιάρ, που τον διαδέχθηκε στη διεύθυνση σχεδιασμού των κολεξιόν του οίκου Chanel, σύμφωνα με το περιοδικό Closer.
Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, ο Λάγκερφελντ είχε ζητήσει η τέφρα του να μοιραστεί. Έτσι, μέρος της τέφρας του τοποθετήθηκε μαζί με εκείνη της μητέρας του και ένα μέρος της με εκείνη του Ζακ ντε Μπασέ, του άντρα που υπήρξε σύντροφός του έως τον θάνατό του από HIV το 1989. Το υπόλοιπο της τέφρας του δόθηκε στην οικογένεια του Μπασέ, σε μια τεφροδόχο ειδικά σχεδιασμένη.
Ο οίκος μόδας Σανέλ εξέδωσε ανακοίνωση αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του θανάτου του, ευχαριστώντας τον για την πολύτιμη συνεισφορά του στη Σανέλ και ανακοινώνοντας ότι διάδοχος του θα είναι η στενή του συνεργάτιδα και πρώην αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια, Βιρτζινί Βιάρ, την οποία ο Καρλ αποκαλούσε «το δεξί και αριστερό [του] χέρι, ταυτόχρονα».
Η Σανέλ οργάνωσε ένα ντεφιλέ την τελευταία ημέρα της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι, αφιερωμένο στον Καρλ Λάγκερφελντ με δημιουργίες από την τελευταία του συλλογή.