Skip to content

Καραμανλής και Σαμαράς δεν ψηφίζουν για τις Πρέσπες

Toυ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕ ΘΕΡΙΝΗ… ΤΡΙΠΛΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΚΕΡΑΣΕΙ

Καραμανλής και Σαμαράς δεν ψηφίζουν για τις Πρέσπες

Μπροστά στον κίνδυνο να υποστεί μεγάλο κάζο ο πρωθυπουργός, μετά και τις πιέσεις των ΗΠΑ, θα εισάγει στα θερινά τμήματα (με δικούς του βουλευτές!) τα μνημόνια συνεργασίας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών για να υπερψηφιστούν ανώδυνα

Mπορεί η κυβέρνηση να πέρασε τον σκόπελο του εργασιακού νομοσχεδίου χωρίς απώλειες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, διότι στο κοινωνικό πεδίο υπάρχει μείζον πρόβλημα, αλλά η εξίσωση είναι ιδιαίτερη δύσκολη με τα μνημόνια συνεργασίας που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του μία σύνθετη κατάσταση να διαχειριστεί, με πιο βασικό πρόβλημα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, τη στάση των δυο πρώην Πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά που είναι απέναντι στα συγκεκριμένα τρία μνημόνια.

Όλοι σχεδόν οι βουλευτές θα ψηφίσουν με «βαριά καρδιά», μία φράση που χρησιμοποίησε προ ημερών ο Νικήτας Κακλαμάνης, και όλα τα φώτα πέφτουν στους Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά που από τη μία πλευρά δεν θέλουν να δημιουργήσουν θέμα σοβαρό στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, αλλά από την άλλη πλευρά δεν επιθυμούν να ψηφιστούν τα συγκεκριμένα μνημόνια με την ψήφο τους.

Θα καταψηφίσουν; Όχι, αλλά το πιο πιθανό είναι να απέχει ο ένας, δηλ. ο Κ. Καραμανλής από την ψηφοφορία, μία αποχή όμως που έχει μεγάλη σημασία και στέλνει και πολλαπλά μηνύματα, και από την άλλη να καταψηφίσει ο Αντ. Σαμαράς.

Κέρδισε χρόνο
 

Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει από εκεί και πέρα. Ήδη, οι ΗΠΑ έκαναν την κίνηση που ανέμενε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, θέλοντας να δείξει ότι δεν μπορεί τα βάλει επί της ουσίας με την υπερδύναμη και να πει όχι στην κύρωση από την Ελληνική Βουλή των μνημονίων συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Το μήνυμα των ΗΠΑ για κυρώσεις σε όποιον υπονομεύει τη Συμφωνία και άρα δεν ψηφίζει τα μνημόνια συνεργασίας που απορρέουν από αυτήν είναι χαρακτηριστικό και των πιέσεων στο παρασκήνιο και κυρίως της παθητικής στάσης του Μεγάρου Μαξίμου.

Απλά, εδώ και καιρό, ο Πρωθυπουργός προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο και δεν έδινε το «πράσινο φως» να κατατεθούν στο Κοινοβούλιο τα μνημόνια συνεργασίας. Όμως η πρόσφατη συμμετοχή του στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ ήταν ένα τελευταίο καμπανάκι από τους Συμμάχους που του κατέστησαν σαφές ότι όλα πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εντός του καλοκαιριού θα ψηφιστούν τα μνημόνια. Πως θα αποτρέψει το κάζο με τους πρώην Πρωθυπουργούς; Υπάρχει η σκέψη να έρθουν στα θερινά τμήματα που θα λειτουργήσουν φέτος ώστε να μην καταγραφούν οι απουσίες του Κ.Καραμανλή και του Αντ. Σαμαρά.

Εξάλλου, αυτό που ενδιαφέρει την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι να ψηφιστούν τα μνημόνια (σ.σ. που θα είναι στα αγγλικά, στα ελληνικά και στα «μακεδονικά» μία εξέλιξη που δημιουργεί ήδη εντάσεις) διότι, χωρίς αυτά, Συμφωνία των Πρεσπών δεν υφίσταται επί της ουσίας, καθώς πρακτικά δεν έχει εφαρμογή στα βασικά της σημεία.

Οφείλει να τηρήσει τη Συμφωνία
 

Ένα άλλο θέμα που θέτουν καραμανλικοί και σαμαρικοί βουλευτές της ΝΔ, είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι διεθνής Συνθήκη επικυρωμένη από τα κοινοβούλια και των δύο εμπλεκομένων χωρών και στην Ελλάδα είναι νόμος του ελληνικού κράτους, τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση οφείλει να τηρεί και ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως θα το κάνει, ανεξάρτητα από τις ακρότητες στις οποίες επιδόθηκε στο παρελθόν ο ίδιος και το κόμμα του. «Στο EURO 2020 η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας εμφανίσθηκε με το σκέτο «Μακεδονία» και αστείες δικαιολογίες. Παρατάσσεται με τα αρχικά FFM, δηλαδή Football Federation Macedonia, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό (North)» λένε και συμπληρώνουν: «Πρόκειται για παραβίαση της συμφωνίας. Τι ακριβώς έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός για να την αποτρέψει, να την καταγγείλει και να αποκαταστήσει τη νομιμότητα;».

Γλιτώνει από απώλειες
 

Με την επιλογή για τα θερινά τμήματα, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να γλιτώσει και από άλλες απώλειες, καθώς υπάρχουν αρκετοί βουλευτές που ίσως κάνουν το βήμα και δεν ψηφίσουν ή απέχουν. Και σίγουρα δεν είναι μόνο οι Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς εκείνοι που δεν θα τα ψηφίσουν, ούτε φυσικά και άλλοι τρεις-τέσσερις βουλευτές «τελειωμένοι», όπως ισχυριζόταν το Μαξίμου μέχρι πρόσφατα.

Κάθετα αρνητικός ο Σαμαράς
 

Σύμφωνα με πληροφορίες προσφάτως ο Αντ. Σαμαράς είπε σε επιχειρηματία ότι είναι σαφές πως δεν λιποτακτεί και επίσης εμφανίστηκε ξεκάθαρα αρνητικός στην ιδέα της αποχής. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ο ίδιος επιμένει σε συνομιλητές του ότι δεν ψηφίζει, αλλά καταψηφίζει και υπενθυμίζει την απάντησή του στην Καθημερινή τον περασμένο Ιανουάριο:

«Πρώτον, δεν «λύσαμε» κανένα πρόβλημα. Απλώς το πρόβλημα που είχαμε μετασχηματίστηκε σε άλλο – πιο επικίνδυνο! Που εμπλέκει και τη Βουλγαρία και την Αλβανία και το Κόσοβο. Και άλλους, με πολλών ειδών «ορέξεις»… Δεύτερον, η διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή δεν ανακόπηκε μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Αντιθέτως, ενισχύθηκε. Τέλος, οι χώρες που μας πίεσαν να υποχωρήσουμε έναντι των Σκοπίων, όταν ήλθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας δεν στήριξαν την Ελλάδα! Το αντίθετο: Κάποιες συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Τουρκία! Και αντίστοιχα, οι χώρες που υποστηρίζουν σήμερα ανοικτά την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας –όπως η Γαλλία, για παράδειγμα– δεν υποστηρίζουν με θέρμη την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρώπη. Επομένως, ούτε το πρόβλημα λύθηκε ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα. Μόνο μία αφόρητη εθνική ζημιά δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα! Τι περιμένετε, λοιπόν, να κάνω;» είπε τότε ο Αντ. Σαμαράς και δεν αλλάζει επουδενί την θέση του.

Τα σενάρια για Καραμανλή
 

Τι θα κάνει ο Κ. Καραμανλής; Ο μακροβιότερος πρόεδρος της ΝΔ εξετάζει δυο σενάρια: Το ένα είναι να αρνηθεί να υπερψηφίσει τα πρωτόκολλα της Συμφωνίας των Πρεσπών και πιθανότατα να απέχει, και το δεύτερο να υποβάλει -πριν από τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή- την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα. Πάντως θετική ψήφο δεν δίνει και αυτή είναι η δεύτερη «κόκκινη γραμμή» που βάζει, με την πρώτη να είναι στα ελληνοτουρκικά και στο μήνυμά του προς το Μέγαρο Μαξίμου να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε συζήτηση με την Άγκυρα πέραν της αυστηρής οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Σε αυτή την λογική, μόνο τυχαία δεν ήταν η κίνηση προ ημερών της Όλγας Κεφαλογιάννη που εμφανίστηκε (Kontra) κατηγορηματικά αντίθετη με την προοπτική προσφυγής στην Χάγη για τις τουρκικές διεκδικήσεις, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «επικίνδυνη».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή