12 ΕΥΡΩ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΑ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ
ΠΟΣΟ ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ
«ΧΡΥΣΟ» θα πληρώσουν τον φετινό οβελία τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς σύμφωνα με τους κρεοπώλες, μπορεί να φτάσει έως και 20 ευρώ το κιλό! Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, λόγω πανδημίας και ελλείψεων οι τιμές θα πάρουν την ανηφόρα. Οι περιορισμοί μετακινήσεων, σημαίνουν και ότι η ζήτηση φέτος θα συγκεντρωθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα, κάτι που ανεβάζει ακόμα περισσότερο τις τιμές. Την ώρα που στα συνοικιακά κρεοπωλεία της Αθήνας το αρνάκι μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 12 ευρώ, σε άλλες αγορές όπως αυτές της Θεσσαλονίκης, το ελληνικό αρνί μπορεί να φτάσει 20 ευρώ το κιλό. Νέες έρευνες δείχνουν ότι το πασχαλινό τραπέζι θα μείνει κοντά στα περσυνά επίπεδα, σε τιμές σούπερ μάρκετ.
Για «Γολγοθά» της αγοράς πριν την «Ανάσταση» της επόμενης μέρας της πανδημίας, κάνει λόγο ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδης που σε δήλωσή του για την έναρξη της κίνησης στη πασχαλινή αγορά σημειώνει ότι θα είναι «άνευ Βαΐων και κλάδων», αλλά με ελπίδες. Σχετική έρευνα του ΙΕΛΚΑ υποδεικνύει ότι 7 στους 10 θα μείνουν σπίτι και θα ψήσουν στον φούρνο τον οβελία, ενώ 6 στους 10 θα φτιάξουν γλυκά στο σπίτι. Τα οικογενειακά τραπέζια θα είναι και φέτος μικρότερα, αλλά μεγαλύτερα από πέρυσι, που το ποσοστό ήταν μόλις 3%. Επίσης, 3 στα 10 νοικοκυριά που επέλεγαν να κάνουν το πασχαλινό τραπέζι στον κλάδο της εστίασης, για δεύτερη χρονιά πρακτικά μηδενίζεται λόγω των μέτρων.
Παράλληλα, αυξημένο, κοντά στο 1%, θα είναι φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, το οποίο θα διαμορφωθεί στα 42 ευρώ, χωρίς τον οβελία, που η τιμή του αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα και τα 10 ευρώ το κιλό, λόγω εποχικών ελλείψεων. Οι λαμπάδες και τα σοκολατένια αυγά θα έχουν την τιμητική τους στο πασχαλινό καλάθι, που θα συμπληρώνεται με παιχνίδια, παιδικά ρούχα και παπούτσια. Εναλλακτική λύση για γονείς και νονούς είναι και φέτος, αντί για είδος, τα χρηματικά δώρα. Η μεγάλη εβδομάδα σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στην αγορά, που θα λυτρώσει την κοινωνία από το μαρτύριο της πανδημίας και θα μας οδηγήσει σε οικονομική και κοινωνική ανάσταση. Καλό Πάσχα !
Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών δήλωσαν ότι το πρόβλημα με την τιμή του αρνιού, είναι πως μεγάλες ποσότητες από την Ελλάδα «έφυγαν» σε εξαγωγές για το Πάσχα των καθολικών. Δεδομένης και την κατάστασης με την πανδημία, το αποτέλεσμα είναι η ελληνική αγορά ουσιαστικά να «στερέψει» και όσα ελληνικά αμνοερίφια έμειναν για να διατεθούν στους Έλληνες καταναλωτές, να πωλούνται ακριβότερα. Την ώρα που τα ελληνικά αρνιά έχουν «φύγει» για τις ξένες αγορές ο Έλληνας καταναλωτής αναγκάζεται να στραφεί στα ρουμανικά ή τα βουλγαρικά αρνιά που έχουν εισαχθεί στην αγορά. Παλαιότερα η μεγάλη προσφορά από ελληνικούς και εισαγώμενους οβελίες οδηγούσε σε πτώση των τιμών. Φέτος, όλα θα κριθούν από την ζήτηση, με τους ειδικούς να επιμένουν ότι αν και οι τιμές θα ρυθμιστούν, θα παραμείνουν ακριβότερες.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης κ. Σάββας Κεσίδης δήλωσε σχετικά ότι «όποιος φρόντισε να κάνει την παραγγελία του θα φάει κατσικάκι και αρνάκι. Όποιος το αφήσει τελευταία στιγμή θα αγοράσει ό,τι υπάρχει διαθέσιμο, αν υπάρχει». Για την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, οι κρεοπώλες εκτιμούν ότι οι τιμές μπορεί να ανέβουν και έως τα 20 ευρώ.
Οι εξελίξεις προδιαθέτουν ότι από τα 9 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο που πωλήθηκε πέρσι στα παραδοσιακά κρεοπωλεία το αρνί, φέτος η τιμή του διαμορφώνεται στα 12 ευρώ το κιλό, όσο περίπου πωλείται και το κατσικάκι. Οι κρεοπώλες προτρέπουν τους καταναλωτές να προπαραγγέλνουν εγκαίρως, για να βρουν αρνί ίσως και σε λίγο καλύτερη τιμή. Όμως όπως κάθε χρόνο, πολλά θα κριθούν από την κίνηση στην αγορά που αναμένεται να αυξηθεί από τη Μεγάλη Δευτέρα.
Σημαντικό ρόλο έχει και το γεγονός ότι σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες, στον βαθμό που θα τηρηθούν οι καταναλωτές θα ψωνίσουν για ένα μικρότερο πασχαλινό τραπέζι, ενώ καθώς δεν θα ταξιδέψουν μαζικά, η ζήτηση έχει συγκεντρωθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα, γεγονός που συμβάλει στην αύξηση των τιμών.
Καθησυχαστικός είναι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, που απαντώντας σχετικά με τον λόγο που πληρώνουμε πιο ακριβά το πασχαλινό τραπέζι είπε πως ευθύνεται το ότι «προηγήθηκε το Καθολικό Πάσχα» και προσέθεσε ότι «Έχουμε εντάξει την καταγραφή σε ένα γενικό σύστημα έτσι ώστε να παρακολουθούμε την εξέλιξη. Θα είναι ελάχιστα πιο ακριβό, αλλά καθώς προχωράμε προς το Πάσχα θεωρώ ότι θα έχουμε μείωση τιμών και θα έρθουμε σε μια φυσιολογική κατάσταση. Λίγη υπομονή. Τις επόμενες μέρες θα δούμε ίσως μια διόρθωση τιμής».