Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΥΜΠΙΖΗ για την Κυριακάτικη Kontranews
• Οργή και αγανάκτηση για τον κρατικό μηχανισμό
• Ετοιμάζουν αγωγές οι εγκλωβισμένοι
• Για ανικανότητα του κράτους μιλούν επιστήμονες και πολίτες
To επιτελικό κράτος βούλιαξε στο χιόνι. Μια αναμενόμενη κακοκαιρία ανέδειξε σε μέγιστο βαθμό την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει τους πολίτες αυτής της χώρας… Άλλοι εγκλωβισμένοι για πολλές ώρες στην Αττική Οδό, χωρίς νερό, τροφή, θέρμανση και τουαλέτα, άλλοι εγκλωβισμένοι στους μεγάλους δρόμους της Αθήνας, άλλοι χωρίς ρεύμα για πολλές μέρες, άλλοι κολλημένοι στα σπίτια τους και πάει λέγοντας… Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που ταλαιπωρήθηκαν είναι συγκλονιστικές και ενδεικτικές για το τι πέρασαν…
Έλιωσε χιόνι για να πιει το χάπι της
Ένας ηλικιωμένος κύριος περιέγραψε πως πέρασε τη νύχτα στην Αττική Οδό με τη σύζυγό του: «Είμαστε μεγάλοι άνθρωποι. Η σύζυγος μου είχε ένα πρόβλημα υγείας και έπρεπε να πάρει ένα χάπι. Νερό δεν είχαμε από πουθενά. Έπαιρνα χιόνι και το υγροποιούσε μέσα στο στόμα της. Κάποια στιγμή το χιόνι κάλυψε και την πόρτα του αυτοκινήτου, δεν μπορούσα να βγω ούτε για να ουρήσω. Ουρήσαμε σε ένα μπουκαλάκι νερό που είχαμε άδειο στο αυτοκίνητο. Αυτά είναι τα χάλια μας. Δεν υπάρχει καμία υπηρεσία για τον πολίτη, καμία πρόνοια». Όπως αποκάλυψε στις 5 το πρωί «ήρθαν κάποια παιδιά με κάποια τζιπ, μας ρώτησαν που μένουμε και αν θέλουμε να μας πάνε στο σπίτι και φυσικά τους είπαμε ναι. Τους ρώτησα ευγενικά από ποια υπηρεσία είναι και μου απάντησαν “είμαστε μια εθελοντική ομάδα, είμαστε δέκα φίλοι από τη Γλυφάδα που είδαμε στην τηλεόραση τι γίνεται και κινητοποιηθήκαμε για να βοηθήσουμε τον κόσμο”». Ο ηλικιωμένος συνέχισε λέγοντας: «Θα κινηθώ νομικά, γιατί τα 2.000 ευρώ που δίνουν είναι για να μην προσφύγει ο κόσμος εναντίον τους. Νομίζω ότι καταπατούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια με αυτά τα χρήματα που θέλουν να μας δώσουν. Στις 11:00 της Δευτέρας έπαιρναν χρήματα στα διόδια και έβαζαν κόσμο στον δρόμο. Πληρώσαμε για να εγκλωβιστούμε»
«Αστυνομικοί δεν βοήθησαν την έγκυο σύζυγό μου»
Ένας άνδρας κατήγγειλε πως η αστυνομία στην Αττική Οδό δεν βοήθησε την εγκλωβισμένη γυναίκα του που γεννούσε: «Πάθαμε τον απόλυτο τρόμο. Δεν ήταν να γεννήσουμε. Μέσα στην Αττική Οδό ήμασταν εγκλωβισμένοι από τις 11:00 και έσπασαν τα νερά της γυναίκας μου στις 14:30-15:00. Δεν με βοηθούσε κανείς, έπαιρνα τηλέφωνο παντού… Κάποια στιγμή πέρασε ένα περιπολικό και είπα στους αστυνομικούς, “έχουν σπάσει τα νερά της συζύγου μου, πάρτε την σας παρακαλώ, μόνο αυτήν να την πάτε στο νοσοκομείο, εμένα αφήστε με”. Μου λένε “έχουμε όλη την καλή διάθεση, αλλά δεν μπορούμε” και έφυγαν. Μας άφησαν, στην ψύχρα. Πήγα να πάθω έμφραγμα, να πάθω εγκεφαλικό». Τελικά στις 17:30 έφθασε κοντά τους περιπολικό της Αττικής Οδού και κατάφεραν να φτάσουν στο μαιευτήριο…
Εγκλωβισμένος έπαθε έμφραγμα
Ένας 62χρονος οδηγός υπέστη έμφραγμα εγκλωβισμένος στην Αττική Οδό. Ο άνδρας μετά τις πρώτες ενοχλήσεις ξεκίνησε με τα πόδια για να φτάσει μέχρι κάποια έξοδο για να τον παραλάβει ασθενοφόρο… Τον 62χρονο κατάφεραν να σώσουν πεζοπόροι στρατιώτες, οι οποίοι τον μετέφεραν μέχρι το σημείο όπου βρισκόταν το ΕΚΑΒ. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του αδερφού του, που περιγράφει το πως κινδύνεψε η ζωή του: «Ήταν από τις 11 το πρωί στην Αττική Οδό χωρίς καμία βοήθεια. Μετά τις 11 το βράδυ μεταφέρθηκε. Ένιωσε δυσφορία και έπαθε προκάρδιο άλγος… Μετά τις 5 το απόγευμα ζήτησε βοήθεια πρώτη φορά και έφτασε στο νοσοκομείο τα μεσάνυχτα».
Ο στρατός έσωσε 49χρονο
Ένας 49χρονος άνδρας που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας ήταν ένας από τους χιλιάδες εγκλωβισμένους της Αττικής Οδού. «Οι ώρες ήταν δραματικές. Μπήκα στην Αττική Οδό γύρω στις 11.30 το πρωί. Έμεινα εκεί εώς τις 11.30 της Τρίτης. Ο στρατός με απεγκλώβισε και με μετέφερε… Όλη μέρα δεν είχα πάρει την αγωγή μου, γιατί δεν την είχα μαζί μου. Δεν είχα πρόσβαση και δεν μπορούσα να ενημερώσω κανέναν. Όλη νύχτα δεν πέρασε κανένας, ήμουν με τον συνεργάτη μου όλη μέρα και περάσαμε το βράδυ εκεί, ούτε νερό ούτε τίποτα. Ο στρατός ήρθε το πρωί και μας έδωσε λίγο νερό και μία μπάρα, αυτή που έχουν στον στρατό».
Πολλές μέρες χωρίς ρεύμα
Για αρκετές μέρες, κάτοικοι σε μεγάλες πόλεις της Αττικής έμειναν χωρίς ρεύμα… Κάτοικος της Αγίας Παρασκευής λέει πως η αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος έγινε ύστερα από 3 συνεχόμενες μέρες. Όπως δήλωσε, βρίσκονταν εγκλωβισμένες 10 οικογένειες μέσα στην πολυκατοικία… «Ανάβαμε το τζάκι σταδιακά και με μεγάλη οικονομία. Εξαθλιωθήκαμε χωρίς νερό, χωρίς μπάνιο, μόνο με ξηρά τροφή που δάνειζε ο ένας τον άλλον». Όπως είπε, η μεγαλύτερη αγωνία ήταν να μην πάθει κάτι κάποιος από τους ηλικιωμένους γιατί δεν θα μπορούσαν να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο.
77χρονος έχασε τη ζωή του στα Μελίσσια
Τη ζωή του έχασε ένας 77χρονος άνδρας στα Μελίσσια όταν γλίστρησε στον πάγο και χτύπησε το κεφάλι του ενώ κατευθυνόταν σε φαρμακείο. Ο ηλικιωμένος γλίστρησε στο παγωμένο οδόστρωμα και χτύπησε με το κεφάλι. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που έφθασε στο σημείο μετέφερε τον 77χρονο στο ΚΑΤ αλλά ήταν αργά…
Μάζευαν χρήματα για να νοικιάσουν μπουλντόζα
Ένας κάτοικος Πεντέλης την Παρασκευή το πρωί, αποκάλυψε ότι μαζί με άλλους κατοίκους της περιοχής έβαλαν ρεφενέ χρήματα για να νοικιάσουν μπουλντόζα, προκειμένου να ανοίξουν τον δρόμο από το χιόνι μπροστά από τα σπίτια τους: «Μαζέψαμε από 5-10 ευρώ, όσα μπορούσε ο καθένας, κάποιος γείτονας είχε γνωστό που ήταν εργολάβος και ήρθε ο άνθρωπος και μας εξυπηρέτησε…»
Οργή και …χιούμορ για την κυβέρνηση
Εκτός από την Αττική Οδό, υπήρξαν πολλοί εγκλωβισμένοι και σε άλλους μεγάλους δρόμους της Αττικής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου είπε σε τηλεοπτική εκπομπή πως η Μαραθώνος και η Κατεχάκη «δεν είναι στην ευθύνη του ελληνικού κράτους». Φυσικά οι αντιδράσεις ήταν πολλές. Άλλοι οργίστηκαν και άλλοι …το έριξαν στην πλάκα. «Ξέρει κανείς ποιος είναι ο διεθνής κωδικός για κλήσεις σε Κατεχάκη; Ψάχνω έναν φίλο μου που έφυγε μετανάστης για εκεί» έγραψε ένας χρήστης του τουίτερ. Τα καυστικά σχόλια πάρα πολλά: «Να πάρουμε πρώτα πίσω τη Μαραθώνος και την Κατεχάκη και μετά παίρνουμε την Πόλη». «Έβγαλε προσφορά η Ryanair, Ελλάδα Κατεχάκη 19€ χωρίς αποσκευές». «Από εξωτερικό, φέτος πήγα Κατεχάκη-Μεσογείων» και άλλα πολλά… Βέβαια, εκτός από το τρολάρισμα, πολλοί είναι οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν και νιώθουν θυμό για τις παραπάνω δηλώσεις…
Οργή και …χιούμορ για την κυβέρνηση
Εκτός από την Αττική Οδό, υπήρξαν πολλοί εγκλωβισμένοι και σε άλλους μεγάλους δρόμους της Αττικής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου είπε σε τηλεοπτική εκπομπή πως η Μαραθώνος και η Κατεχάκη «δεν είναι στην ευθύνη του ελληνικού κράτους». Φυσικά οι αντιδράσεις ήταν πολλές. Άλλοι οργίστηκαν και άλλοι …το έριξαν στην πλάκα. «Ξέρει κανείς ποιος είναι ο διεθνής κωδικός για κλήσεις σε Κατεχάκη; Ψάχνω έναν φίλο μου που έφυγε μετανάστης για εκεί» έγραψε ένας χρήστης του τουίτερ. Τα καυστικά σχόλια πάρα πολλά: «Να πάρουμε πρώτα πίσω τη Μαραθώνος και την Κατεχάκη και μετά παίρνουμε την Πόλη». «Έβγαλε προσφορά η Ryanair, Ελλάδα Κατεχάκη 19€ χωρίς αποσκευές». «Από εξωτερικό, φέτος πήγα Κατεχάκη-Μεσογείων» και άλλα πολλά… Βέβαια, εκτός από το τρολάρισμα, πολλοί είναι οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν και νιώθουν θυμό για τις παραπάνω δηλώσεις…
Ζητούν αποζημιώσεις
Όπως ανακοινώθηκε από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Αττική Οδό να δώσει ως αποζημίωση σε κάθε εγκλωβισμένο το ποσό των 2.000 ευρώ. Πάντως πολλοί αρνούνται αυτά τα χρήματα και ήδη έχουν δώσει εντολή στους δικηγόρους τους να καταθέσουν αγωγές και μηνύσεις κατά της Αττικής Οδού για την πολύωρη ταλαιπωρία που υπέστησαν. «Είναι χιλιάδες οι πολίτες που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό ή άλλους δρόμους και υπέστησαν πολύωρη ταλαιπωρία και ήδη έχουν επικοινωνήσει δεκάδες για να υποβάλλουν μήνυση» λέει η δικηγόρος Ιωάννα Παναγοπούλου, αποκαλύπτοντας πως ετοιμάζεται να καταθέσει μήνυση και ένας καρδιοπαθής που εγκλωβίστηκε σε ταξί στην Αττική Οδό. Ο άνδρας είχε πρόσφατα χειρουργηθεί και εγκλωβίστηκε επιστρέφοντας από την εργασία του για είκοσι τουλάχιστον ώρες. «Κινδύνευσε η υγεία και η ζωή του χωρίς νερό, στερούμενος τα φάρμακα του, δίχως θέρμανση και καύσιμα στο έλεος του χιονιά χωρίς καμιά βοήθεια από τους υπεύθυνους… Δεν προέχει γι’ αυτόν το οικονομικό, αλλά η δικαίωσή του…»
«Μπορούν να πάρουν μέχρι και 100.000»
Για τις αποζημιώσεις που μπορούν να διεκδικήσουν οι πολίτες για την ταλαιπωρία και τις ζημίες που υπέστησαν λόγω της κακοκαιρίας μίλησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Επεσήμανε ότι η αποζημίωση μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 100.000 ευρώ, ενώ σημείωσε ότι αν κάποιος λάβει ένα ποσό εξωδικαστικά (τα 2.000 ευρώ), δεν θα μπορεί να έχει άλλες διεκδικήσεις. Πάντως, όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, τα 2.000 ευρώ θα δοθούν άμεσα σε όσους ταλαιπωρήθηκαν στην Αττική Οδό, ενώ όσοι από αυτούς το επιθυμούν, θα έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν μεγαλύτερη αποζημίωση…
«Πιθανή η αποζημίωση σε όσους έμειναν χωρίς ρεύμα»
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας υποστήριξε πως «τα πράγματα δεν είναι τόσο ακραία όσο περιγράφονται» και είπε πως μέσα σε 48 ώρες αποκαταστάθηκε το 95% των βλαβών. Σχετικά με τις αποζημιώσεις σε πολίτες, είπε πως «έχουμε δύο κατηγορίες προβλημάτων: η πρώτη να έχουν καταστραφεί ηλεκτρικές συσκευές από τις μεταβολές στην τάση, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ προσπαθεί να διορθώσει τις βλάβες. Σε αυτήν, η διαδικασία είναι απλή και η αποζημίωση είναι άμεση. Η δεύτερη, εξετάζουμε να δούμε αν θα μπορούμε να αποζημιώσουμε αυτούς που έχουν ταλαιπωρηθεί από την διακοπή ηλεκτροδότησης». Ο υπουργός αφησε να εννοηθεί ότι ίσως υπάρξει σύντομα ένας μόνιμος μηχανισμός αποζημίωσης για περιπτώσεις διακοπής ηλεκτροδότησης.
Λέκκας: Φταίει ο κακός σχεδιασμός και όχι η κλιματική κρίση
Για παταγώδη αποτυχία στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, έκανε λόγο ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας και ξεκαθάρισε ότι όσα απαράδεκτα συνέβησαν στην Αττική Οδό και στους δρόμους της Αττικής, οφείλονται στον ανεπαρκή και κάκιστο σχεδιασμό του κρατικού μηχανισμού. «Είναι θέμα καθαρά επιχειρησιακό. Όλα αυτά που βιώνουμε δεν οφείλονται στην κλιματική κρίση αλλά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Έναν σχεδιασμό που πρέπει να κάνουμε άλματα μπροστά» είπε μεταξύ άλλων.
Γνώριζαν για την κακοκαιρία πολλές μέρες πριν
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, η προγνωσιμότητα της συγκεκριμένης κακοκαιρίας ήταν υψηλή: «Μεταξύ 20 και 24 Ιανουαρίου δημοσιεύτηκαν 12 ανακοινώσεις σχετικά με τη σοβαρότητα της κακοκαιρίας «Ελπίς» και των καταιγίδων χιονιού που θα πλήξουν την Αττική, και την Κυριακή 23/01 δημοσιεύτηκαν προγνωστικοί χάρτες χιονοκάλυψης που επιβεβαιώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό».
Ρίχνουν την ευθύνη στον κόσµο
ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ πρόστιµο σε όσους οδηγούς δεν είχαν αλυσίδες στην Αττική Οδό, πρότεινε η βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα Παλιούρα. Η βουλευτής αναφέρθηκε στην ατοµική ευθύνη και πρότεινε τη µέρα που βρίσκονταν παροπλισµένα τα αυτοκίνητα στην Αττική Οδό, «να βγουν ορδές τροχονόµων και να κάνουν ελέγχους». «Όσοι δεν έχουν αλυσίδες, πρόστιµο…» είπε κατά λέξη. Πολλή κουβέντα σήκωσε και η τοποθέτηση του πρώην υπουργού, Στέφανου Μάνου: «Βιαστήκαµε να δώσουµε αποζηµιώσεις σε οδηγούς που δεν είχαν αλυσίδες και είχαν φθαρµένα λάστιχα, κανονικά αυτοί θα έπρεπε να πληρώσουν αποζηµίωση 2.000 ευρώ για το µεγάλο πρόβληµα που προκάλεσαν στους δρόµους» είπε µεταξύ άλλων.