ΤΑ ΒΡΟΜΙΚΑ ΚΟΛΠΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ
Ξαφνικά ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος αποφάσισε να πει αλήθειες. Και μας είπε ότι το 2008 «έκρυψαν» Έκθεση του ΔΝΤ με την πρόβλεψη ότι το χρέος θα φτάσει το 800% του ΑΕΠ το…2060 αν δεν παρθούν μέτρα. Και παρακάτω αναφέρεται ότι το έλλειμμα στο ασφαλιστικό θα φτάσει το 400% ως προς το ΑΕΠ.
Το πρώτο και αυθόρμητο ερώτημα όλων ήταν: Γιατί τώρα κ Προβόπουλε;
Η στόχευση φαίνεται ότι είναι πολιτική. Ο Γ. Προβόπουλος επιτίθεται στον Κώστα Καραμανλή, τον κατηγορεί ότι έκρυψε την Έκθεση του ΔΝΤ για τους κινδύνους που προκαλούσε η αύξηση του χρέους. Και το κάνει «ξεχνώντας» ότι επικεφαλής της ΤτΕ εκείνη την περίοδο ήταν ο ίδιος. Με την σύμφωνη γνώμη του τότε Πρωθυπουργού, δηλαδή του Κώστα Καραμανλή και με τις ευλογίες του Γ. Αλογοσκούφη.
Αν μάλιστα σκεφθούμε την σκάλα των ευθυνών, πρώτος σ αυτήν είναι ο Γ. Προβόπουλος. Διότι ήταν υποχρεωμένος και έναντι των Ελλήνων και έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να πει την αλήθεια. Εκτός αν την είπε στην ΕΚΤ αλλά δεν την είπε σε μας. Και ήταν επίσης υποχρεωμένος να αναγκάσει την κυβέρνηση, να πάρει τα μέτρα της.
Φαίνεται ότι δεν έκανε τίποτα απ όλα αυτά. Άφησε τις εξελίξεις να τρέχουν. Και έκανε και κάτι ακόμα. Άφηνε να εννοηθεί ότι και το έλλειμμα είναι χαμηλό ή χαμηλότερο. Ψάχνουμε (οι έλληνες πολίτες) ακόμα να καταλάβουμε αν ο κ. Προβόπουλος έλεγε την αλήθεια για το χρέος και το έλλειμμα στους τότε Πρωθυπουργούς Καραμανλή και Παπανδρέου.
Η Εκθεση
Ας δούμε όμως αυτή την περίφημη Έκθεση.
Τον Ιούλιο του 2009 λοιπόν (με στοιχεία από το 2008) δημοσιεύετε η Έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Την Έκθεση συντάσσουν δύο άνθρωποι που μας απασχολούν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Ο Μπόμπ Τράα και η Ντέλια Βελκουλέσκου (υπάρχει και τρίτος συντάκτης η Μαριαλούζ Μορένο-Μπαντία). Ο Μπομπ Τράα ηταν για μεγάλο διάστημα ο επικεφαλής της τρόικα μετά την ένταξη μας στα Μνημόνια, ενώ από το 2015 μετέχει και η Βελκουλέσκου.
Τι διαπίστωσαν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ; Ότι υπάρχει επικίνδυνος εκτροχιασμός στα δημόσια οικονομικά. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο μιας υπερβολής. Αν δεν ληφθούν μέτρα, τότε το χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) θα φτάσει το 800% του ΑΕΠ, το… 2060! Να θυμίσουμε ότι το ΑΕΠ τότε ηταν πάνω από 200 δις ευρώ και όχι 170 δις ευρω όπως είναι σήμερα.
Αναφέρεται στην Εκθεση: «Χρέος. Προκύπτει ότι με την υπόθεση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης όπως αναλύσαμε και με την υπόθεση της γήρανσης στο δημοσιονομικό ισοζύγιο, κρατώντας όλες τις άλλες πολιτικές, όπως είναι σήμερα, το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα έχει τάση για πολύ μεγάλα ελλείμματα, και με τη σειρά του δημιουργεί συνεχή αύξηση του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Το χρέος θα μπορούσε έτσι να αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 800 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές ώστε να μειωθεί το χρέος».
Μένει πάντα ένα ερώτημα στους μη ειδικούς. Τι νόημα έχει να προβλέψει το ΔΝΤ ότι το χρέος θα φτάσει το 2060 στο 800%. Υπήρχε περίπτωση για οποιαδήποτε χώρα να φτάσει σε τέτοιο χρέος χωρίς να καταρρεύσει;
Το συμπέρασμα όμως ήταν σαφές; Πάρτε μέτρα για να μην συνεχίζεται η αύξηση του ελλείμματος και του χρέους.
Τα ερωτήματα
Ολα αυτά μας τα αποκαλύπτει ο κ. Προβόπουλος τώρα στην ομιλία του στον ΣΕΒ. Οπως είπε «τον παρακαλέσαμε (σσ τον Τράα) να μην το δημοσιεύσει γιατί θα γινόταν χαμός» και πρόσθεσε ότι «αυτή πάντως ήταν η πραγματικότητα και κάνανε ότι δεν την έβλεπαν».
Πριν απ’ αυτό ο κ. Προβόπουλος είχε δώσει πολλές συνεντεύξεις, αλλά δεν είχε πει τίποτα. Έσκασε τη βόμβα αίφνης. Σήμερα λοιπόν μετά από τόσα χρόνια ο κ. Προβόπουλος κάνει πολιτικές διαπιστώσεις. Ασκεί δριμεία κριτική στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από την αρχή της κρίσης, χαρακτηρίζοντάς το «τελείως λάθος», και εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, παρομοιάζοντάς τη με «ναρκοπέδιο στο οποίο έχουμε κολλήσει». Επιπλέον, ο κ. Προβόπουλος άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική συνεχούς αύξησης φόρων, τονίζοντας ότι «οι φόροι δεν φέρνουν την ανάπτυξη, αλλά οδηγούν την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο». Τέλος ο πρώην Διοικητής της ΤτΕ ανέφερε, κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, ότι «φυσικά και πέσαμε στα βράχια, καθώς η Ελλάδα ακολούθησε λανθασμένες πολιτικές από τη στιγμή που εισήλθε στην Ευρωζώνη».
Ρωτάμε λοιπόν:
• Γιατί τώρα ξαφνικά μετά από τόσα χρόνια;
• Με ποιους παρακάλεσε τον Τράα να μην δημοσιοποιήσει εκείνη την ώρα την Έκθεση;
• Αν πίεσε για να ληφθούν κάποια μέτρα;
• Τι συζήτησε με τον Καραμανλή και τι στη συνέχεια με τον Γ. Παπανδρέου;
• Τι συζήτησε με την ΕΚΤ;
• Υπάρχει και κάτι ακόμα: Συμφωνούσε με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ; Τα στοιχεία το ΔΝΤ τα παίρνει σε κάθε χώρα από τους τοπικούς παράγοντες.
• Περίμενε το ΔΝΤ να του πει την αλήθεια; Οι διαπιστώσεις δεν είχαν γίνει στη βάση στοιχείων και διαπιστώσεων της ΤτΕ και του υπουργείου Οικονομικών;
Οι ευθύνες είναι και δικές του. Πόσο μάλλον που έχει ανεξάρτητη αρμοδιότητα ως επικεφαλής της ΤτΕ που αναφέρεται στην ΕΚΤ.
Η πρώτη στόχευση λοιπόν είναι να θολώσει τα νερά, να πει τα μισά σε ότι τον αφορά, να επιρρίψει τις ευθύνες στην τότε κυβέρνηση. Τι ελπίζει; Ότι θα ακολουθήσουν πολιτικές εξελίξεις και θα μπορεί αν έχει ρόλο ως …τεχνοκράτης.
Τι φοβάται; Ότι θα αρχίσουν να σκάνε πληροφορίες για το πώς φτάσαμε στην κρίση και βρεθήκαμε στο ΔΝΤ! Αρα προσπαθεί να τα πει από τώρα.
Γιατί η αποκάλυψη δείχνει ότι τελικώς έχει γίνει κάποιο ωραίο παιχνίδι σε βάρος της χώρας. Ετοιμάστηκαν Εκθέσεις τρόμου και αφήσαμε τις εξελίξεις στη μοίρα τους.
Ετσι ο δρόμος προς το ΔΝΤ ήταν σίγουρος και ωραία στρωμένος!