Skip to content
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025

Ήρθε η ώρα να διαψευσθεί το δόγμα του σοκ;

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontra News

Η πανδημία αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του δημοσίου συστήματος Υγείας

«Καθημερινά ευγνωμονούμε τους ήρωες με τις άσπρες και πράσινες μπλούζες» υποστήριζε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη, αναφερόμενος στους γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη κατά του κορωνοϊού στην πρώτη γραμμή στα δημόσια νοσοκομεία.

Πολλοί υποστηρίζουν πως μέσω της κρίσης του κορωνοϊού ακόμα και ο πιο πιστός οπαδός του νεοφιλελευθερισμού αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως το δημόσιο σύστημα είναι ο βασικός πυλώνας που στηρίζει το υπέρτατο αγαθό της Υγείας. «Η κρίση βοήθησε να φανεί μια άλλη, καλύτερη πλευρά της δημόσιας διοίκησης. Πιο γρήγορη και αποτελεσματική από ό,τι την ξέραμε» δήλωσε αιφνιδιαστικά ο Στέφανος Μάνος. Για «νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια, που τόσα χρόνια ελεεινολογούσαν το ΕΣΥ και τους γιατρούς του και σήμερα το χειροκροτάνε» έκανε λόγο ο Νικήτας Κακλαμάνης, στρεφόμενος και κατά κάποιων στο εσωτερικό της ΝΔ. Δίνοντας ίσως και την οπτική με την οποία αξιολογεί η καραμανλική πτέρυγα τη σημασία του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας Υγείας.

Στο Δόγμα του Σοκ η Ναόμι Κλάιν υποστηρίζει πως μετά από κάθε μεγάλη κρίση, οι κυβερνήσεις και τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα βρίσκουν την ευκαιρία να ιδιωτικοποιήσουν τα δημόσια αγαθά και τις υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους. Οι πιο αισιόδοξοι σήμερα, ευελπιστούν ότι η κρίση της πανδημίας θα επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Πιστεύουν πως τώρα που αναδεικνύεται η σημασία της δημόσιας Υγείας, οι κυβερνήσεις θα ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα. Είναι όμως έτσι;

Η κυβερνητική στάση γεννά αντιπαράθεση

Μόλις στις 16 Ιανουαρίου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλούσε για συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα στα δημόσια νοσοκομεία και υποστήριζε πως τα νοσοκομεία θα μπορούσαν να προμηθευτούν ιατρικό εξοπλισμό με leasing από ιδιώτες. Η κυβερνητική γραμμή, απαντώντας στις αντιδράσεις μιλούσε για «δημόσια δωρεάν Υγεία, αλλά όχι απαραίτητα κρατική…».

Από τη μεριά της η αντιπολίτευση υποστήριζε πως ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του συστήματος Υγείας απειλείται και πως θα ευνοούνται όσοι μπορούν να πληρώσουν, την ώρα που οι οικονομικά ασθενέστεροι δεν θα απολαμβάνουν αξιοπρεπή φροντίδα.

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε στη βουλή εμφατικά το ότι ιδιώτες με τις δωρεές τους στηρίζουν το δημόσιο σύστημα, όχι μόνο για να τους δώσει εκ μέρους όλων μας το προφανές «ευχαριστώ» που τους οφείλουμε, αλλά και για να δηλώσει την προτίμηση του στον ιδιωτικό τομέα. Ήταν ακόμα μια προσπάθεια να αποδείξει πως το δημόσιο από μόνο του δεν μπορεί. Το μόνο όμως που πέτυχε ήταν να παραδεχτεί πως το κράτος –το περίφημο «επιτελικό» κράτος του– δεν είναι ικανό να ενισχύσει μόνο του τη δημόσια Υγεία. Θα πρέπει να εξαρτάτια στις δωρεές και στην καλή θέληση – στην καλύτερη περίπτωση– των ιδιωτών. Και φαίνεται πως ακόμα και μετά την πρωτοφανή κρίση που ζούμε και την ηρωική στάση του ταλαιπωρημένου δημοσίου συστήματος Υγείας, ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να έχει πειστεί για την αξία του.

Κανένας δεν αμφιβάλει πως τα ιδιωτικά θεραπευτήρια προσφέρουν καίριο, απολύτως κρίσιμο και πολλές φορές θεάρεστο κοινωνικό έργο. Επίσης, κανένας αξιωματούχος δεν θα μπορούσε να αρνηθεί δωρεές από ιδιώτες. Όμως η ηγεσία της κυβέρνησης φαίνεται να θεωρεί πως ένα απόλυτα δημόσιο σύστημα Υγείας, το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με τις – ειδικά σήμερα αξιέπαινες– δράσεις των ιδιωτών, είναι κρατισμός. Άλλωστε το είχε πει και προεκλογικά, και ο κόσμος τον επιβράβευσε.

Δεν αρκεί η ατομική ευθύνη

Από την πρώτη μέρα της κρίσης το κράτος, προβάλλοντας την ατομική ευθύνη σαν βασικό παράγοντα έκβασης της πανδημίας, προσπαθεί να αποσιωπήσει την κρατική ευθύνη. Το μόνο σίγουρο είναι πως η υπευθυνότητα όλων μας και ο αυτοπεριορισμός δεν μπορεί να έχει κανένα αποτέλεσμα αν δεν στηρίζεται στο κράτος. Δεν αρκεί η συμμόρφωση στους κανόνες. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και σχέδιο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ένα σχέδιο, το οποίο θα περιθάλπει όσους έχουν ανάγκη και θα προστατεύει τους υγειονομικούς.

Η ΝΔ φαίνεται πως τώρα πληρώνει την απόφασή της να ακυρώσει τις 4.000 προσλήψεις που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Το καλοκαίρι είχε προτιμήσει να προσλάβει αστυνομικούς και όχι γιατρούς και νοσηλευτές. Καθαρά πολιτική απόφαση και αξιολόγηση αναγκών. Τώρα όμως όχι μόνο προχωρά σε προσλήψεις λόγω της μεγάλης υγειονομικής ανάγκης, αλλά δια στόματος υφυπουργού Υγείας δεσμεύεται πως αυτές θα είναι και μόνιμες, ενώ τους προσφέρει και δώρο Πάσχα.

Τι ζητούν οι γιατροί, τι προτείνει η αντιπολίτευση

Από την άλλη, οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση ψεύδεται στις ανακοινώσεις της σχετικά με την επάρκεια του υλικού και συμπληρώνουν πως φτάνουν κατά δεκάδες καθημερινά καταγγελίες από όλα τα νοσοκομεία της χώρας. «Αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε μια και δυο και τρεις φορές, μάσκες και στολές μίας χρήσης» λένε χαρακτηριστικά.

«Κανένας υγειονομικός δεν μπορεί να βοηθήσει όταν δουλεύει ασταμάτητα από τις ελλείψεις προσωπικού. Κανένας δεν βοηθάει όταν δεν έχει μέσα ατομικής προστασίας». «Στα νοσοκομεία αναφοράς δεν έχουμε μέτρα προστασίας. Οι συνάδελφοι μπαίνουν σε καραντίνα και νοσούν γιατί δεν υπάρχει συνάδελφος να τους αντικαταστήσει». «92 γιατροί νοσούν και 450 περίπου είναι σε καραντίνα. Υπάρχουν νοσοκομεία όπως το ΝΙΜΙΤΣ που θα μπουν να δουλέψουν ως νοσοκομεία κορωνοϊού, χωρίς να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό» είναι μερικές από τις καταγγελίες των υγειονομικών…

Από τη μεριά της, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά επαρκή μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών, ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ, επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μαζική διαδικασία υποβολής των τεστ στον πληθυσμό, αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κινητές ομάδες υγείας για κατ’ οίκον ιατρική παρακολούθηση ασθενών.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή