«Αντιστάσεις» στην κρίση αποκτούν οι επιχειρήσεις
Η «ανάγκη» έριξε τους έλληνες στο εμπόριο, δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με θέμα «Επιχειρηματικότητα 2014-15: Η Δυναμική του Επιχειρηματικού Συστήματος στην Ελλάδα της Κρίσης». Η έρευνα, δείχνει μεγάλη αύξηση των πολιτών που αποφάσισαν να αναλάβουν μία επιχειρηματική πρωτοβουλία, με παράλληλη μείωση στα ποσοστά «διακοπής» της επιχειρηματικής δραστηριότητας και ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού εμπορίου. Όμως οι περισσότεροι, μπαίνουν στο εμπόριο από ανάγκη, ενώ οι περισσότερες επιχειρηματικές προσπάθειες είναι μικρής κλίμακας αφορούν οικογενειακές επιχειρήσεις, και χαρακτηρίζονται από έλλειψη επενδύσεων στην καινοτομία. Η έκθεση παρουσιάζει βελτίωση σε πολλούς δείκτες επιχειρηματικότητας, αλλά οι μεγάλες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις του 2015, εκτιμάται ότι επιδείνωσαν το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα.
Η έρευνα που εντάσσεται στο πλαίσιο του «Global Entrepreneurship Monitor (GEM)», δείχνει ότι το ποσοστό πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών που βρίσκεται σε αρχικά στάδια επιχειρηματικής ενεργοποίησης ανήλθε το 2014 σε 7,8% έναντι 5,2% το 2013, επίπεδα υψηλότερα από το μακροχρόνιο μέσο όρο του δείκτη (2003-2014). Τα πρώτα αποτελέσματα από την ανάλυση των στοιχείων για το 2015 καταγράφουν μικρή πτώση του δείκτη στο επίπεδο του 6,9%.
Capital Controls και ρευστότητα χτυπάνε την ελληνική επιχειρηματικότητα
Αναλυτικότερα, μέσα από τα στοιχεία της έρευνας, φαίνεται ότι το ποσοστό πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών που βρίσκεται σε αρχικά στάδια επιχειρηματικής ενεργοποίησης ανήλθε το 2014 σε 7,8% έναντι 5,2% το 2013, επίπεδα υψηλότερα από το μακροχρόνιο μέσο όρο του δείκτη (2003-2014).
Η ανάλυση των στοιχείων για το 2015 δείχνουν μικρή πτώση του δείκτη στο επίπεδο του 6,9%. Η ύφεση που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, οδηγεί όλο και περισσότερους πολίτες στον επιχειρηματικό στίβο από ανάγκη, παρά για λόγους αξιοποίησης πραγματικών επιχειρηματικών ευκαιριών.
Στο εμπόριο λόγω ανάγκης το 43,6%!
Η ελληνική επιχειρηματικότητα που κινητοποιείται από τον εντοπισμό ευκαιριών σε ποσοστό 30,5% και κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο των χωρών καινοτομίας που βρίσκεται στο 54,9%, ενώ αντιθέτως, το ποσοστό των ατόμων στην Ελλάδα που εισέρχονται στον επιχειρηματικό στίβο λόγω ανάγκης κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα 43,6% σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών καινοτομίας 23,9%. Με αυτά τα στοιχεία, η χώρα έχει πέσει στη τελευταία θέση της κατάταξης μεταξύ των χωρών καινοτομίας μελών της Ε.Ε. σε όρους επιχειρηματικότητας ευκαιρίας και στην πρώτη θέση της κατάταξης σε όρους επιχειρηματικότητας ανάγκης.
Θωρακίζονται απέναντι στην κρίση οι επιχειρήσεις!
Το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει πως έχει διακόψει ή αναστείλει την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 2014 ανέρχεται στο 2,8% του πληθυσμού, χαμηλότερα δηλαδή από το αντίστοιχο ποσοστό το 2013 (4,8%) και σε μικρή απόσταση από το μέσο όρο των χωρών καινοτομίας στοιχείο που δείχνει ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα άρχισε να θωρακίζεται απέναντι στην πολυετή κρίση. Είναι πιθανό, τα επιχειρηματικά εγχειρήματα που 2 αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα εντός της κρίσης να είχαν καλύτερα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά που να διασφαλίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την βιωσιμότητά τους. Οι οικονομικοί παράγοντες και ειδικότερα η έλλειψη κερδοφορίας με ποσοστό 68% σημειώνεται ως ο βασικότερος παράγοντας διακοπής ή αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης.
Με το «βλέμμα» στις αγορές του εξωτερικού η ανάπτυξη των νέων επιχειρήσεων
Το 2014 διαφαίνεται μια στροφή στην εξωστρέφεια, ένδειξη που όμως ακόμα δεν έχει αποκτήσει σταθερά χαρακτηριστικά ώστε να μπορούμε με ασφάλεια να συμπεράνουμε ότι η νέα επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα συμβάλλει σε μια συνολική αλλαγή στα χαρακτηριστικά της επιχειρηματικότητας.
Αναλυτικότερα, το 2014 το ποσοστό των επιχειρηματιών που απευθύνονται αποκλειστικά σε εγχώριους πελάτες είναι 41,8% έναντι 43,1% το 2013 ενώ το ποσοστό εκείνων που εξάγουν σε μικρό βαθμό είναι 40,5% σε σύγκριση με 43,1% το 2013 προς όφελος κυρίως των εγχειρημάτων που απευθύνονται κυρίως στην αγορά εξωτερικού.
Η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της καθιερωμένης επιχειρηματικότητας
Αντανακλώντας την πραγματική δομή της ελληνικής οικονομίας, στην οποία κυριαρχούν μικρές και ως επί το πλείστον οικογενειακές επιχειρήσεις, χώρα μας καταγράφει έναν από τους υψηλότερους δείκτες καθιερωμένης επιχειρηματικότητας ανάμεσα στις χώρες καινοτομίας που φτάνει στο 12,8% το 2014.