Την οργή του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Αθήνα ψηλά”, Νάσου Ηλιόπουλου προκάλεσε η σημερινή τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με την τηλεκατάρτιση. Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύσει τους επιστήμονες με αυτόν τον τρόπο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, μεταξύ άλλων λόγω της προχειρότητάς της, αφού όλο και συχνότερα βλέπουν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες που αποκαλύπτουν τα ασυνάρτητα και ακατάληπτα ελληνικά αυτών των “επιμορφωτικών” προγραμμάτων.
Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό σήμερα, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε “κωμωδία” την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος, αποφεύγοντας να απαντήσει γιατί επιλέχθηκε αυτή η λύση για την παροχή των 600 ευρώ στους επιστήμονες και γιατί η κυβέρνηση δεν δεσμευτηκε καν να ερευνήσει πού υπάρχουν τέτοιου είδους αυθαιρεσίες που είναι προσβλητικές για τους επιστήμονες και ενδεικτικές της προχειρότητας με την οποία στήθηκε το όλο project.
Ο κ. Ηλιόπουλος με ανάρτησή του θίγει τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή την κίνηση της κυβέρνησης, όχι μόνο ως προς την πρόχειρη εφαρμογή της αλλά κυρίως ως προς την επιλογή της.
Σημειώνει χαρακτηριστικά τα εξής:
Όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης κάνει πως δεν καταλαβαίνει
Η κυβέρνηση έχει πραγματικά πιεστεί στο ζήτημα της τηλεκάρτισης και για αυτό το λόγο ο Α. Γεωργιάδης προσπαθεί να αλλάξει τη συζήτηση.
Το ερώτημα παραμένει: ήταν απαραίτητο το πρόγραμμα κατάρτισης;
Ξεκάθαρα όχι! Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση επέλεξε την κατάρτιση.
Δεύτερο πρόβλημα, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης είναι ο ορισμός της απάτης και προσβάλει χιλιάδες ανθρώπους που καλούνται να το παρακολουθήσουν προγράμματα για το πως ανοίγει και κλείνει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Μπορούσε να δώσει η κυβέρνηση τα 800 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες;
Μπορούσε και επέλεξε να μην το κάνει. Ακόμα χειρότερα, επέλεξε να τους δώσει 600 ευρώ για να δώσει 80 εκατομμύρια στα κέντρα κατάρτισης. Την στιγμή μάλιστα, που για τους μακροχρόνια ανέργους δίνουν μόνο 60 εκατομμύρια.
Είναι το θέμα μας το voucher;
Το voucher είναι ένα εργαλείο υλοποίηση πολιτικών κατάρτισης. Το αν είναι απαραίτητη ή όχι αυτή η κατάρτιση, αν έχει σχεδιαστεί σοβαρά το εκπαιδευτικό υλικό και αν τα κέντρα που το υλοποιούν τηρούν κάποιες ποιοτικές προϋποθέσεις είναι άλλο ζήτημα.
Είναι το βασικό μας πρόβλημα για την ανεργία η κατάρτιση;
Η ΝΔ σε συνεργασία με τον ΣΕΒ από την πρώτη στιγμή της κρίσης ισχυρίζονται ότι για την ανεργία φταίνε οι άνεργοι που δεν έχουν κατάλληλες δεξιότητες. Για αυτό φρόντισαν να δημιουργηθούν παντού, χωρίς κανόνες και σχέδιο, κέντρα κατάρτισης που κατέληξαν σε έναν βασικό μηχανισμό κατασπατάλησης ευρωπαϊκών πόρων.
Η βασική μας διαφορά:
Η βασική μας διαφορά είναι ότι ρίξαμε βάρος σε διαφορετικές πολιτικές, όπως το πρόγραμμα για την απασχόληση 5.500 νέων επιστημόνων. Πρόγραμμα ουσιαστικής απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, με μεγάλο κοινωνικό όφελος και κανονικές μισθολογικές απολαβές. Πρόγραμμα που κατανοεί ότι το πρόβλημα στην ελληνική αγορά εργασίας, μέσα στην κρίση, δεν ήταν στο σκέλος της προσφοράς αλλά της ζήτησης. Πρόγραμμα που αντί να ανανεώσει η ΝΔ κατάργησε. Ακόμα και στην κατάρτιση όμως, φροντίσαμε τα μειωμένα προγράμματα που υλοποιήθηκαν να έχουν μια σειρά από ποιοτικές προϋποθέσεις για τα κέντρα κατάρτισης, όπως ο αριθμός εργαζομένων σε αυτά και η ύπαρξη επιστημονικού υπεύθυνου. Τέλος φροντίσαμε η πλειοψηφία των πόρων να πηγαίνει στους ανέργους και όχι 70/30 υπέρ των ΚΕΚ όπως σχεδίαζε η ΝΔ.
Κύριε Γεωργιάδη, δυστυχώς για εσάς, τίποτα δεν μπορεί να κρύψει την ντροπή της τηλεκατάρτισης σας.
Αναλυτικά, η ανάρτησή του: