Skip to content

“Η ζωή στους -80°C” – Η καθημερινότητα ενός μελετητή στην Ανταρκτική (ΦΩΤΟ)

Στην πιο απομακρυσμένη επιστημονική βάση στον κόσμο βρίσκεται ο αστροβιολόγος και μελετητής των παγετώνων Cyprien Verseux. Συγκεκριμένα βρίσκεται στον σταθμό Concordia της Ανταρκτικής.

Όταν δεν είναι απασχολημένος να συλλέγει δείγματα και να κάνει έρευνα για το κλίμα που επικρατούσε σε άλλες εποχές, ο Cyprien διατηρεί ένα blog που μοιράζεται την εμπειρία του πώς είναι να ζει κανείς σε αυτό το ακραίο περιβάλλον.

Οι δυσκολίες του να κάνει κανείς πράγματα που θεωρούμε όλοι μας δεδομένα, είναι η καθημερινότητα του Cyprien και μιας μικρής ομάδας επιστημόνων που είναι μόνοι τους στη βάση στα βάθη του χειμώνα της Ανταρκτικής, όπου ακόμη και τα βακτήρια δεν μπορούν να επιβιώσουν.

 «Εννέα μήνες τον χρόνο, κατά την διάρκεια του χειμώνα, κανείς δεν μπορεί να φύγει ή να φτάσει εδώ» λέει στο Bored Panda ο Cyprien. «Κάνει τόσο κρύο που κανένα όχημα δεν μπορεί να φύγει ή να φτάσει εδώ. Είμαστε επί του παρόντος 13 άτομα: τεχνικοί, επιστήμονες, ένας μάγειρας και ένας γιατρός».

Η έλλειψη οξυγόνου και το άγονο, ερημικό τοπίο κάνουν τους επιστήμονες να νιώθουν πως ζουν σε έναν άλλο πλανήτη. «Είναι η πιο κρύα περιοχή στη Γη, με θερμοκρασίες κάτω από τους -80 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα» εξηγεί. «Είδαμε ξανά τον ήλιο μετά από τρεις μήνες. Ο αέρας είναι εξαιρετικά ξηρός και φτωχός σε οξυγόνο».

«Παρά το γεγονός πως βρίσκεται σε ένα αφιλόξενο μέρος, το Concordia είναι εξαιρετικά ελκυστικό στους ερευνητές διαφόρων τομέων, όπως η αστρονομία, η ανθρώπινη φυσιολογία (Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος το χρησιμοποιεί για να μελετήσει την προσαρμογή του ανθρώπου σε κάτι παρόμοιο με τις μελλοντικές συνθήκες μιας βάσης στη Σελήνη ή τον Άρη), η παγετολογία, η γεωφυσική».

Η δουλειά του Cyprien και των συνεργατών επιστημόνων του είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ρίχνουν φως στο πώς το κλίμα έχει αλλάξει και δίνει μια εικόνα για τις πιθανές αλλαγές στο μέλλον. «Η έρευνα που γίνεται εδώ, δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή» λέει.

«Χάρη στο έργο EPICA που διεξάγεται εδώ, γνωρίζουμε πως τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου, ειδικά του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου, δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλά τουλάχιστον για τα τελευταία 800.000 χρόνια».

Για πλάκα και μόνο, ο Cyprien αποφάσισε να βγει έξω και να προσπαθήσει να «μαγειρέψει», λαμβάνοντας φωτογραφίες από διαφορετικά είδη τροφίμων στο ψύχος.

Φυσικά, ήταν απλώς ένα αστείο, αλλά οι εικόνες δείχνουν τις δύσκολες συνθήκες που κυριαρχούν στην Ανταρκτική, με τα φαγητά να αψηφούν τους νόμους της βαρύτητας, καθώς παγώνουν προτού προλάβουν να φτάσουν στον πάτο του πιάτου.

«Ξεμείναμε από φρέσκο φαγητό νωρίς τον χειμώνα, γι’ αυτό και καταναλώνουμε κυρίως κατεψυγμένα τρόφιμα: δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες δεν είναι ποτέ πάνω από το μηδέν, τα αποθηκεύουμε σε δοχεία έξω» δήλωσε ο Cyprien.

Δείτε τις απίστευτες φωτογραφίες από την καθημερινότητά του:

δφγδφγδφγ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή