Η Τουρκία αμφισβητεί τα πάντα στο Αιγαίο – Τίθεται θέμα για νησιά, υφαλοκρηπίδα και Ιμία (video)
Μοιραστείτε το
Δεν σταματούν οι προκλήσεις από την Τουρκία, η οποία συνεχίζει να τραβά το σκοινί και αμφισβητεί τα πάντα στο Αιγαίο. Μετά τις αξιώσεις για αποστρατικοποίηση των νησιών, υψηλόβαθμο τούρκο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτζίγες να αναρτά στο twitter κείμενο με τις πέντε αξιώσεις που έχει το υπουργείο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το Αιγαίο κι όχι μόνο.
Οι Τούρκοι που έχουν ως πάγια τακτική να αμφισβητούν τα πάντα, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της έντασης που επιχειρούν το τελευταίο διάστημα, θέτουν ακόμα μια φορά θέμα για τα νησιά και κυρίως τα μικρότερα και τις βραχονησίδες, προεξαρχόντων των Ιμίων, την υφαλοκρηπίδα, την έρευνα και τη διάσωση στο Αιγαίο καθώς και τα 10 μίλια του εναέριου χώρου.
Οι Τούρκοι θέτουν θέμα για:
- Την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα
- Αποστρατικοποίηση των νησιών
- Εναέριος χώρος
- Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων
- Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και σε ποιον ανήκουν
Doğu Ege Adalarının Silahsızlandırılmış Statüsü dahil Ege sorunları hakkında Bakanlığımız WEB sayfasında yer alan bilgi notları.
?? Background Note on Aegean Disputeshttps://t.co/RXL2XiDHg8
— Çağatay Erciyes ?? (@CErciyes) January 23, 2020
Αναλυτικά οι πέντε αξιώσεις της Άγκυρας:
Στο μπαράζ προκλητικότητας προστίθεται και αυτό το κείμενο του συγκεκριμένου ανώτατου αξιωματούχου του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Μιλάει για “ελληνική αντίληψη που υπάρχει και θεωρεί ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα με πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη”. Αυτό το χαρακτηρίζει, μάλιστα, ως θεμελιώδη πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.
1. Υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα
“Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών” αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Κάνει μια αναδρομή σε όλα όσα έχουν προηγηθεί δεκαετίες πριν ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα και σε κάθε γεγονός που αναφέρει ρίχνει την ευθύνη στην χώρα μας.
2. Αποστρατικοποίηση των νησιών
“Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα”.
3. Εναέριος χώρος
“Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων” υποστηρίζει η Τουρκία.
4. Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων
“Υπάρχουν αρκετά μικρά νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο, η κυριαρχία των οποίων δεν υπάρχει στις διεθνείς συνθήκες. Τα περισσότερα δεν κατοικούνται και δεν έχουν οικονομική ζωή. Η Ελλάδα προσπάθησε να αλλάξει το στάτους αυτών των νησιών με τεχνητές εποικίσεις”. Σε άλλο σημείο, κατηγορεί την Ελλάδα ότι προσπαθεί να μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι λίγες ημέρες πριν την τραγική επέτειο των Ιμίων ο Τούρκος αξιωματούχος κάνει εκτενή αναφορά στο καθεστώς των Ιμίων αλλά με έναν τρόπο εξαιρετικά απλοϊκό τρόπο και παραθέτει συνθήκες την μια μετά την άλλη και δεν κάνει καμία αναφορά στις ζωές που χάθηκαν στις 31 Ιανουαρίου του 1996.
5. Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και αρμοδιότητες
Στο μανιφέστο αυτό, στην γραμμή Ακάρ, ο τούρκος αξιωματούχος αναφέρει όλες τις συνθήκες που έχουν υπογραφεί στον πλανήτη και ζητεί την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.
Την Πέμπτη (23/10) ο έλληνας ΥΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε… “Ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται” στον τούρκο ομόλογό του, που ζήτησε αποστρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου.
Για το ίδιο θέμα αυστηρή απάντηση έδωσε και το ελληνικό ΥΠΕΞ, αναφέροντας εκτός των άλλων: “Τουλάχιστον υποκριτικό να επικαλείται το διεθνές δίκαιο”. “Η αυθαιρεσία της Τουρκίας απειλεί ευθέως και απροκαλύπτως το διεθνές δίκαιο”, τόνισε, ακόμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος από το Ισραήλ. Νωρίτερα και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός, είπε ότι “η Ελλάδα παίζει με τους κανόνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στους κανόνες”.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.