Τετάρτη, 23 Απριλίου 2025
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Η περίπτωση Παπασταύρου θυμίζει τη διαφήμιση των καταστημάτων Σαράφη

Μοιραστείτε το

(ΣΑΡΑΦΗΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ, ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, ΤΩΡΑ ΚΑI ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ) : “ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ, ΛΙΣΤΑ ΜΠΟΡΓΙΑΝΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ OFFSHORE ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΜΑ ΠΟΥ ΕΚΡΥΒΑΝ ΥΠΟΠΤΟ ΧΡΗΜΑ”

ΤΖΑΚ ΠΟΤ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟFFSHORE Ο ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΗΝΥΣΕ ΦΙΓΟΥΡΑΡΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΥΠΟΠΤΟ ΧΡΗΜΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕ “ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ 10 ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ” ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΤΑΛΕΝΤΟ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ OFFSHORE

ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ

Ο άνθρωπος που μας μήνυσε γιατί τον “συκοφαντήσαμε” σχετικά με την παρουσία του σε λίστες έρευνας φοροδιαφυγής, όπως τις λίστες «Λαγκάρντ» και «Μποργιανς», όταν μάλιστα στην πρώτη πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη και αναγκάστηκε να πληρώσει 3,3 εκατομμύρια ευρώ για να μην κατηγορηθεί για κακούργημα, τώρα θα πρέπει να μηνύσει και όλα τα ΜΜΕ του πλανήτη που από χθες τον παρουσιάζουν να βρίσκεται στη λίστα των Panama Papers για τις offshore της Mossack Fonseca.

Τα Panama Papers αφορούν τη διαρροή των αρχείων της Mossack Fonseca, της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας υπεράκτιων συναλλαγών. Από τη χώρα του Παναμά λοιπόν ξεκινούν όλα και φτάνουν μέχρι και την Ελλάδα.

Σε όλα τα media του πλανήτη, το σκάνδαλο των offshore είναι πρώτο θέμα. Ανάμεσα στους χιλιάδες εμπλεκόμενους πελάτης της Mossack Fonseca η οποία έψαχνε “φορολογικούς παραδείσους” για αυτούς, είναι και ο πρώην συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου.

Το ερώτημα λοιπόν που καλείται πλέον να απαντήσει ο Σταύρος Παπασταύρου είναι αν τα λεφτά που κυκλοφορούν σαν μαρούλια ανά τον πλανήτη είναι δικά του, πως τα απέκτησε αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση σε ποιον ανήκουν. Δηλαδή αν πρόκειται για μαύρο πολιτικό χρήμα το οποίο εκείνος απλά ήταν ο τοποτηρητής του για κάποιους άλλους.

Η ΕΡΕΥΝΑ

Μην ξεχνάμε πως ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος έχει ξεκινήσει μια μεγάλη έρευνα για ομάδα Ελλήνων που ξέπλεναν επαγγελματικά μαύρο χρήμα. Στην ομάδα αυτή ερευνάται και ο ρόλος Παπασταύρου, καθώς πλέον το τοπίο δείχνει να ξεκαθαρίζει, αφού εμείς δεν γνωρίζουμε αν ο άνθρωπος έκανε κάτι παράνομο, αλλά οφείλει να δώσει απαντήσεις πλέον για σοβαρά ζητήματα.

Μην ξεχνάμε πως ο γνωστός δικηγόρος και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, όπως αναφέρει η δημοσιογραφική ομάδα ICIJ, της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung που έκανε και την έρευνα, συμμετείχε από το 2005 έως το 2014 στο Δ.Σ. των εταιρειών του Παναμά Green Shamrock Foundation και Diman Foundation ενώ από το 2006 έγινε αντιπρόεδρος του ιδρύματος Aisios που υπάρχει ακόμη και σήμερα.

Η καταχώρηση για τον Παπασταύρου:

“Λίγο μετά από τον ερχομό του Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία, μετά τις εκλογές του Ιουνίου το 2012, ο Σταύρος Παπασταύρου, δικηγόρος με πολύχρονη παρουσία στη Νέα Δημοκρατία, τοποθετήθηκε από τον νέο πρωθυπουργό ως αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις”, αναφέρεται. “Ενώ η δουλειά του αρχικά φαινόταν ασαφής, ο Παπασταύρου κατέληξε να γίνει επικεφαλής διαπραγματευτής του Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”, συνεχίζει το ρεπορτάζ.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην εμπλοκή του στη λίστα Λαγκάρντ, όπου εμφανίστηκε με λογαριασμό 5,4 εκατομμύρια δολάρια. Σημειώνεται πως ο κ. Παπασταύρου αναγκάστηκε να καταβάλει το πρόστιμο που του είχε καταλογιστεί από τις φορολογικές αρχές, ύψους 3,3 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή.

Στην επίσημη απάντηση του προς τους δημοσιογράφους της έρευνας, ο ίδιος ο Σταύρος Παπασταύρου ανέφερε σε πρώτο χρόνο ότι δεν θυμόταν τις εταιρείες. Αργότερα όμως υποστήριξε ότι τις έκανε για “λογαριασμό δυο οικογενειακών φίλων” χωρίς να αποκομίσει οικονομικά οφέλη. Ως εκ τούτου, ισχυρίζεται πως δεν είχε υποχρέωση να δηλώσει τη συμμετοχή του στις φορολογικές αρχές.

Ο Σταύρος Παπασταύρου ανέφερε ότι τα Δ.Σ. των εταιρειών και του ιδρύματος, ήταν προορισμένα να λειτουργούν μόνο αν απεβίωνε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, κάτι που δεν συνέβη ποτέ για καμία από τις τρεις εταιρείες. Νομική εταιρεία που εκπροσωπεί το ίδρυμα Aisios σημείωσε ότι ο Σταύρος Παπασταύρου παραιτήθηκε το 2012 και ποτέ δεν είχε δικαίωμα στα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος, ούτε έλαβε ποτέ καμιά αμοιβή.

Να θυμίζουμε πως και στη λίστα «Λαγκάρντ» ο Παπασταύρου είχε προβάλει τον ίδιο ισχυρισμό, πως δηλαδή ο ίδιος θα είχε ρόλο μόνο αν αναβίωνε ο πραγματικός ιδιοκτήτης των χρημάτων , ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιονί. Επιχειρηματολογία που καταρρίφθηκε στη συνέχεια, σύμφωνα με την εισαγγελία, αφού από έγραφα που φέρεται να παρέδωσε ο Ερβέ Φαλτσιανί, προέκυπτε ότι πραγματικός δικαιούχος των 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ελβετική Τράπεζα, ήταν ο ίδιος.

Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ 

Η βόμβα, όμως, έρχεται από το γεγονός ότι στην Aisios Foundation συμμετέχουν και οι: Κωνσταντίνος Λαναράς και Σπύρος Μεταξάς. Η παρουσία όμως του δεύτερου ουσιαστικά επιβεβαιώνει τη έρευνα Ζαγοραίου για ομάδα που ξεπλένει πολιτικό χρήμα είτε από φοροδιαφυγή είτε από μίζες στα εξοπλιστικά. Κι αυτό γιατί στο  διάγραμμα που δημοσιεύεται παντού στον κόσμο φιγουράρει όπως είπαμε και το όνομα του Σπύρου Μεταξά, ο δικηγόρος που είχε κατηγορηθεί για νομιμοποίηση εσόδων του Αντώνη Κάντα, από παράνομη δραστηριότητα. Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια που είχαν συνταχθεί σε βάρος του από τους ειδικούς ανακριτές Διαφθοράς, ο δικηγόρος εμπλεκόταν σε απόκρυψη μεγάλων χρηματικών ποσών, προερχόμενα από παράνομες αμοιβές του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα, μέσω της δημιουργίας και διοχέτευσής τους σε σύστημα εξωχώριων εταιρειών.

Ο Σπύρος Μεταξάς απολογήθηκε τον Ιούνιο του 2014 ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς, Γαβριήλ Μαλλή, για νομιμοποίηση 1,4 εκατ. ευρώ από τις μίζες των υποβρυχίων, Σπύρο Γεωργουλέα για αντίστοιχη κατηγορία που αφορά την αγορά 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων και Βασιλική Μπράτη για “ξέπλυμα” ποσού 1,7 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με τις αγορές 16 αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων και 4 αερομεταφερόμενων συστημάτων Ericsson Microwave System. Για την τελευταία υπόθεση στον δικηγόρο επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ.

Η συνδρομή του δικηγόρου στην “επιχείρηση ξεπλύματος” των παράνομων περιουσιακών στοιχείων, κατά την κατηγορία, αφορούσε τη σύσταση εταιριών-κατόχων τραπεζικών λογαριασμών, μέσω των οποίων ο κ. Κάντας, όπως ισχυρίζεται, απέκρυβε τα “μαύρα χρήματα” που δεχόταν για τις αγορές όπλων του υπουργείου Άμυνας.

Ο Ελληνοελβετός δικηγόρος στοχοποιήθηκε από τον πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα, ο οποίος απολογούμενος υποστήριξε ότι μέσω του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου στη Γενεύη συνέστησε ένα πλέγμα εταιρειών προκειμένου να αποκρύψει τα χρήματα από τις μίζες.

Ο Κωνσταντίνος Λαναράς εργάζεται από νεαρή ηλικία στην ελβετική θυγατρική της Republic National Bank of New York, που εξαγοράστηκε, το 1999, από την HSBC Holdings Plc και μετονομάστηκε στη σημερινή HSBC Private Bank (Suisse).

Tα Panama Papers αποτελούν την μεγαλύτερη δημοσιοποίηση εγγράφων που αφορούν offshore  εταιρείες του Παναμά. Πρόκειται για 11,5 εκατομμύρια σελίδες από δικηγορικά γραφεία του Παναμά που καταγράφουν τις εταιρείες που χρησιμοποιούν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεγαλοστελέχη του αθλητισμού και διεθνείς επενδυτές.

Η ομάδα του ICIJ διευκρινίζει πως υπάρχουν νόμιμες χρήσεις για τις υπεράκτιες εταιρείες και πως οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι της δεν υπονοούν ότι τα πρόσωπα που εμπλέκονται έχουν προβεί σε παράβαση του νόμου, κάτι που πρέπει να διαπιστωθεί από τις αρχές της χώρας τους.

Οι αποκαλύψεις των Panama Papers για τη χώρα μας θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες, και αναμένεται να είναι καταιγιστικές καθώς εμπλέκονται δεκάδες πρόσωπα που θα αποκαλύπτονται σταδιακά.

ΣΥΡΙΖΑ: Σε πόσες λίστες τελικά βρίσκεται το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου;

«Σε πόσες λίστες τελικά βρίσκεται το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου;», διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις αποκαλύψεις των «Panama Papers» και την εμπλοκή του Σταύρου Παπασταύρου στην υπόθεση.

«“Πέφτει η κυβέρνηση υπό το βάρος των συγκλονιστικών αποκαλύψεων”!

“Δρομολογούνται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις από τα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη”!

Αυτοί θα ήταν κάποιοι από τους τίτλους στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων στην περίπτωση που το όνομα οποιουδήποτε στελέχους ή μέλους του ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν να εμπλέκεται σε κάποια από τις γνωστές λίστες υπόπτων για φοροδιαφυγή ή κατόχων οφσορ εταιρειών.

Σήμερα όμως, που το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου, στελέχους της ΝΔ και στενού συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, εμφανίζεται στη λίστα των περίφημων “Panama Papers”, είναι απλώς Δευτέρα και δεν κουνιέται… φύλλο», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

«Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εμείς οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως ο Σταύρος Παπασταύρου, έχει διεθνή εμβέλεια, καθώς το όνομά του εμφανίζεται, και μάλιστα 3 φορές, στη λίστα των περίφημων “Panama Papers”. Μετά την εμπλοκή του στη λίστα Λαγκάρντ, οι νέες αποκαλύψεις σχετικά με το πολυπλόκαμο δίκτυο των οφσόρ εταιρειών με έδρα τον Παναμά φέρουν τον Στ. Παπασταύρου να μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο 3 εταιρειών που εδρεύουν στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής», προσθέτει η «Κουμουνδούρου».

«Οφείλουμε να «συγχαρούμε» τον κ. Παπασταύρου για την ευρύτατη γκάμα των… επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, που εκτείνονται, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη λίστα Λαγκάρντ και αυτή των “Panama Papers”, τόσο στον Ατλαντικό όσο και στον Ειρηνικό Ωκεανό! Και, βεβαίως, δεν πρέπει να παραλείψουμε να «συγχαρούμε» τον νυν πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκη, για την απουσία οποιασδήποτε απάντησης στα επανειλημμένα ερωτήματα που του έχουμε θέσει-μεταξύ άλλων- για τον κ. Παπασταύρου», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σταύρος Παπασταύρου: Ήμουν απλό μέλος Συμβουλίου Ιδρυμάτων και όχι κάτοχος offshore

Απλό μέλος  Συμβουλίου των τριών «οικογενειακών Ιδρυμάτων» που καταγράφονται στα περίφημα «Panama Papers» και όχι μέλος διοικητικών συμβουλίων ή κάτοχος offshore εταιρειών ή λογαριασμών υποστηρίζει ότι ήταν ο Σταύρος Παπασταύρου σε ανακοίνωση του με αφορμή τις αποκαλύψεις για τον σκιώδη κόσμο της διακίνησης μαύρου χρήματος.

Σε ανακοίνωση – δήλωση, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, μεταξύ άλλων υπογραμμίζει πως «Πρόκειται για τρία οικογενειακά Ιδρύματα τα οποία δεν συνέστησα ούτε και ασφαλώς διατηρούσα με αυτά οιαδήποτε ιδιοκτησιακή σχέση» συμπληρώνοντας

«Την εξουσία διαχείρισης των Ιδρυμάτων ασκούσαν αποκλειστικά και μόνον οι ιδρυτές τους καθώς τα Συμβούλια τους δεν είχαν ενεργή συμμετοχή στη διοίκησή τους μέχρι τον τυχόν θάνατο των ιδρυτών, ο οποίος ευτυχώς ουδέποτε επήλθε».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Σταύρου Παπασταύρου έχει ως εξής:

«Διετέλεσα μέλος Συμβουλίου τριών Ιδρυμάτων (Foundation Councils), όπως άλλωστε αναφέρεται και στα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και όχι μέλος διοικητικών συμβουλίων ή κάτοχος offshore εταιρειών στον Παναμά ή κάτοχος offshore λογαριασμών, όπως λανθασμένα αναπαράγεται από μερίδα του τύπου.

Πρόκειται για τρία οικογενειακά Ιδρύματα τα οποία δεν συνέστησα ούτε και ασφαλώς διατηρούσα με αυτά οιαδήποτε ιδιοκτησιακή σχέση. Την εξουσία διαχείρισης των Ιδρυμάτων ασκούσαν αποκλειστικά και μόνον οι ιδρυτές τους καθώς τα Συμβούλια τους δεν είχαν ενεργή συμμετοχή στη διοίκησή τους μέχρι τον τυχόν θάνατο των ιδρυτών, ο οποίος ευτυχώς ουδέποτε επήλθε.

Έτσι, τα Συμβούλια των τριών Ιδρυμάτων δεν απέκτησαν ποτέ ενεργό ρόλο στη διοίκηση και λειτουργία τους. Τα μέλη των Συμβουλίων των τριών Ιδρυμάτων αποτελούσαν αποκλειστική επιλογή των ιδρυτών τους.

Η συμμετοχή μου στο Συμβούλιο αντικατόπτριζε την εμπιστοσύνη που είχαν στο πρόσωπό μου και στη δικηγορική μου ιδιότητα οι ιδρυτές που συνέστησαν τα εν λόγω Ιδρύματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η εκτέλεση των εντολών τους σε περίπτωση θανάτου τους».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com